Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις - Επί ξυρού ακμής η είσπραξη της δόσης του Μαρτίου μετά την αναβολή της συνάντησης της Τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά


Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 
Αναβλήθηκε για σήμερα στις 7 το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι για την ώρα δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν...
μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Προηγουμένως είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που έφεραν την τρόικα να απέχει σημαντικά από τις εκτιμήσεις επιτελών του υπουργού Οικονομικών. Προφανώς στο μεσοδιάστημα μέχρι την απογευματινή συνάντηση θα επιχειρηθεί η άμβλυνση των διαφορών με σκοπό να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ορισμένες πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, θεωρούν ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση και είναι διατεθειμένοι την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας την καταβολή της δόσης του Μαρτίου εκκρεμή, μέχρι να πεισθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση.

Συγκεκριμένα θεωρούν σημαντική την τρύπα των ασφαλιστικών εισφορών και προβλέπουν δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των ταμείων. Το έλλειμμα που δημιουργείται στη ζώνη των ταμείων κρίνεται σημαντικό και ικανό να παρασύρει όλο το πρόγραμμα εκτός τροχιάς. Γι' αυτό και είναι πιεστικοί, απαιτώντας είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών και σε κάθε περίπτωση αυστηροποίηση του καθεστώτος που διέπει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης πνέουν τα μένεα για τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο θεωρούν ότι δεν λειτουργεί όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Ακόμη εγείρουν ζήτημα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επικρίνουν το υπουργείο Εσωτερικών ότι το «παρατηρητήριο» ελέγχου των Δήμων δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν παρεμβαίνει προληπτικά, δεν θέτει ανώτατα όρια δαπανών, ούτε επιβάλλει στους τοπικούς άρχοντες προσαρμογές αντίστοιχες με τις οικονομικές δυνατότητες. Σημειώνουν ότι οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να σπαταλούν πόρους που δεν έχουν αναλαμβάνοντας συνεχώς νέες δαπάνες τις οποίες φορτώνουν στην κεντρική διοίκηση.

Επιπλέον επιμένουν στην είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων από τη ΔΕΗ και βεβαίως διατηρείται η διεκδίκηση τους για κινητικότητα και απολύσεις προσωπικού στο κράτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλές πλευρές υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή. Αν γίνει αυτό θα κινδυνεύσει η δόση του Μαρτίου και πιθανώς θα μείνει παγωμένη μέχρι τον Απρίλιο, αναμένοντας ελληνικές πρωτοβουλίες αλλά και καλύτερη αποτύπωση των δημοσιονομικών συνθηκών. Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου φανερώνουν τάσεις αλλά δεν επαρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών στη διάρκεια του χρόνου.
Πρωτοσέλιδο 13.3.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: