Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μία σύλληψη για την επίθεση στις Σκουριές - Στη Χαλκιδική ο Δένδιας

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013
Ένας άνδρας 54 ετών συνελήφθη τη νύχτα για συμμετοχή στην επίθεση την οποία εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, δεκάδες άγνωστοι με καλυμμένα ...
χαρακτηριστικά. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, από την αστυνομική διεύθυνση Πολύγυρου.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος μετέβη στη Χαλκιδική προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την εξέλιξη της υπόθεσης. Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης συνοδεύει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος.
Ο συλληφθείς είναι κάτοικος της περιοχής των Μεταλλείων. Προσήχθη χθες στο Τμήμα Ασφάλειας Πολύγυρου με ακόμη δύο άτομα. Σε βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται ακόμη ένας ύποπτος. Οι υπόλοιποι - συνολικά 33 προσαχθέντες - αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης σε βιολογικό υλικό το οποίο εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της επίθεσης (κηλίδες αίματος, υλικό σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, ένας πυρσός και μια χειρουργική μάσκα).
Στο μεταξύ, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Πολύγυρου ο 27χρονος φύλακας ο οποίος νοσηλεύτηκε μετά την επίθεση. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
Χθες, κάτοικοι της Ιερισσού συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι περί «τυφλών» προσαγωγών υπόπτων από την αστυνομία.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για 50 ένοπλους οι οποίοι εισέβαλαν στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, προπηλάκισαν και έδεσαν τους φύλακες, περιέλουσαν σημεία της περιοχής με βενζίνη και έβαλαν φωτιά που προκάλεσε φθορές σε οχήματα της εταιρείας και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Μάλιστα, οι δράστες φέρονται να είχαν κόψει και τοποθετήσει δέντρα προκειμένου να καθυστερήσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής.
Από την επίθεση, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία διήρκησε 15 λεπτά, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις φύλακες.
Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως βρέθηκαν βόμβες μολότοφ οι οποίες δεν ανεφλέγησαν.
Εδώ και έναν περίπου χρόνο η περιοχή «έχει γίνει πεδίο δράσης τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες με δήθεν αφορμή την αντίθεση στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων επιδίδονται σε εμπρησμούς, βιαιοπραγίες και πάσης φύσεως βανδαλισμούς εναντίον ανθρώπων - συμπολιτών μας, μικρών παιδιών και περιουσιών των δημοτών», σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη.
«Ο τόπος μας, μας χωράει όλους. Ο δήμος αντιμετωπίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα, καθώς αποτελεί ένα από τα 5 μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας.
Οι αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώνονται γύρω από τη δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές αφορούν στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από ιδιώτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: