Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Δολοφονικό χτύπημα με στόχο τη σταθερότητα - ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΘΡΗΝΗΣΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ «MALL»

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2012

Δολοφονικό χτύπημα με στόχο τη σταθερότητα
Σε τραγωδία θα μπορούσε να εξελιχθεί το δολοφονικό χτύπημα, χθες το πρωί, στο «Mall», το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Η έκρηξη του ωρολογιακού μηχανισμού έγινε την ώρα που..
στον χώρο βρίσκονταν σχεδόν αποκλειστικά οικογένειες με παιδιά, λόγω των νεανικών κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται. Η μεθοδολογία των δραστών παραπέμπει στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Πολύτιμα στοιχεία για τις κινήσεις τους κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

Δολοφονικό χτύπημα με στόχο τη σταθερότητα
Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, εκτιμούν οι Αρχές στο τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε χθες το πρωί στο «The Mall», το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Δύο άντρες από την εταιρεία σεκιούριτι που επόπτευε τον χώρο τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη, τη στιγμή που εκκένωναν το κτίριο, το οποίο υπέστη υλικές ζημιές.
Συγκεκριμένα, στις 10.40 το πρωί εξερράγη αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός, υψηλού εκρηκτικού τύπου ζελατοδυναμίτιδας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν χαμηλής ισχύος και φέρεται να είχε τοποθετηθεί δίπλα σε κυλιόμενες σκάλες στον πρώτο όροφο του «Mall» μέσα σε ασημένιο κάδο απορριμμάτων ή σε σταντ περιοδικών και εφημερίδων που βρίσκονται κοντά σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και σε κατάστημα καλλυντικών. Στο σημείο αυτό σημειώθηκαν μικρής εκτάσεως ζημιές, στην οροφή και τις τζαμαρίες των καταστημάτων.
Οι πυροτεχνουργοί ανακάλυψαν στο σημείο της έκρηξης υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας, γεγονός που παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχαν προηγηθεί τρία προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στις 9.55 π.μ. στην «Ελευθεροτυπία», στις 9.58 π.μ. στην ιστοσελίδα «zougla» και αμέσως μετά στο τηλεφωνικό κέντρο του Mall, όπου άγνωστος ενημέρωσε για την ύπαρξη βόμβας, και ότι θα εκραγεί σε 50 λεπτά. Επίσης είπε ότι «δεν είναι φάρσα», χωρίς, όμως, να αναφέρει συγκεκριμένα σε ποιο από τα επίπεδα του εμπορικού κέντρου -έκτασης 58.000 τετραγωνικών μέτρων- βρισκόταν ο εκρηκτικός μηχανισμός.
Δολοφονικό χτύπημα με στόχο τη σταθερότητα
Πηγές αναφέρουν πως η αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη πέντε λεπτά νωρίτερα από τον χρόνο που δόθηκε ως προειδοποίηση. Ο άγνωστος που έκανε το τηλεφώνημα στα ΜΜΕ φέρεται να είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης και δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Συναγερμός σήμανε στη συνέχεια στις αστυνομικές Αρχές που έσπευσαν επιτόπου και απέκλεισαν την περιοχή, ενώ προχώρησαν άμεσα στην εκκένωση του εμπορικού κέντρου. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών, όπως και της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) που έχει αναλάβει τις έρευνες. Μέχρι χθες αργά το βράδυ, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής «χτένιζε» όλους τους χώρους για στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.
Δολοφονικό χτύπημα με στόχο τη σταθερότητα
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, περίπου στις 10.15 π.μ. άρχισε η εκκένωση του κέντρου, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Mall διήρκεσε έξι λεπτά. Εκείνη τη στιγμή, μέσα στο «Mall» υπήρχαν περίπου 200 άτομα, κυρίως στον 3o όροφο, όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες και κινηματογράφοι.
Τα καταστήματα στους υπόλοιπους ορόφους, ευτυχώς ήταν κλειστά, αλλά υπήρχαν εκείνη τη στιγμή εργαζόμενοι που πραγματοποιούσαν απογραφή.
Οι δύο άνδρες που τραυματίστηκαν ήταν υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του κτιρίου (σεκιούριτι) και έκαναν έναν τελευταίο έλεγχο μετά την εκκένωση του κτιρίου, μήπως υπήρχε κάποιο άτομο που είχε παραμείνει στους χώρους του εμπορικού.
Χωρίς κανείς να γνωρίζει πού είχε τοποθετηθεί η βόμβα, βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής κατά τους ελέγχους τους όταν τελικά εξερράγη. Οι Αρχές, από νωρίς προχώρησαν στο κλείσιμο του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας. Κλειστός ήταν και ο σταθμός του Ηλεκτρικού στη Νερατζιώτισσα.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Με ελαφρά τραύματα από θραύσματα υαλοπινάκων, ο ένας στα κάτω άκρα και ο δεύτερος στη ράχη, διακομίστηκαν οι δύο φύλακες ασφαλείας στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Οι γιατροί τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και τους υπέβαλαν -για καθαρά προληπτικούς λόγους- σε σειρά απεικονιστικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό και επέτρεψαν τη χορήγηση εξιτηρίου από το νοσοκομείο.
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ «Πρόβλημα στο κτίριο»
Πανικός επικράτησε από νωρίς στην περιοχή η οποία αποκλείστηκε από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία βρίσκεται η κεντρική είσοδος του εμπορικού κέντρου, παρέμεινε μέχρι και αργά το βράδυ κλειστή, ενώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή γύρω από το εμπορικό.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Στις 10.05 π.μ. άνθρωποι από το «Mall» μοίρασαν στους εργαζομένους φυλλάδια για να συμπληρώσουν πόσα άτομα απασχολούνταν εκείνη τη χρονική στιγμή στα καταστήματα και αν είχαν παρατηρήσει κάτι ύποπτο και ασυνήθιστο εντός των μαγαζιών.
Η εκκένωση
Στις 10.10 π.μ. αστυνομικοί και σεκιουριτάδες ζητούσαν από όλους όσοι βρίσκονταν εντός του κτιρίου να εξέλθουν άμεσα, ενώ την ίδια στιγμή από τα μεγάφωνα του «Mall» γινόταν αναγγελία για εκκένωση όλων των χώρων, χωρίς, όμως, να αναφέρεται ο λόγος. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, η αιτιολογία ήταν «πρόβλημα στο κτίριο».
Στις 10.25 π.μ. είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκένωσης και τα περίπου 200 άτομα ήταν έξω από το «Mall» στο απέναντι πεζοδρόμιο. Στις 10.40 π.μ. ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος τρομοκρατώντας τον κόσμο που βρισκόταν ακριβώς απέξω. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από όλους να μετακινηθούν πιο μακριά γιατί η «κατάσταση ήταν επικίνδυνη».
Στο σημείο κατέφθαναν ιδιοκτήτες καταστημάτων στο εμπορικό, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για το τρομοκρατικό χτύπημα, ώστε να ενημερωθούν για την τύχη των εργαζομένων και των μαγαζιών τους. Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες παρέμειναν στο σημείο για αρκετές ώρες περιμένοντας να τους επιτραπεί η είσοδος, κάτι που δεν έγινε τελικά, ενώ έκδηλη ήταν η ανησυχία τους.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: