Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο κύβος ερρίφθη στο δείπνο 'των 62' - ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013


Ο κ. Βενιζέλος θέλει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του κόμματος έτσι ώστε να μην προκύψουν... παρεξηγήσεις με όσους ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την παράταξη και τη χώρα, αξιοποιώντας το συναινετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική συνεργασία των τριών κομμάτων, παρά τις διαφορετικές τους... «ταυτότητες», επιδιώκει να προωθήσει -και- εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος θέλει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του κόμματος έτσι ώστε να μην προκύψουν... παρεξηγήσεις με όσους ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει χωρίς επικοινωνιακούς «αστερίσκους» την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου για την αντιμετώπιση της απεργίας του μετρό, δείχνει εν πολλοίς την προοπτική που διαβλέπει η ηγεσία για τη συνεργασία ακόμη και μετεκλογικά.
Μεσολαβεί βεβαίως ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, όπου ουδείς μπορεί να αποκλείσει το οποιοδήποτε, ακόμη και «τυχαίο», γεγονός που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την κυβερνητική συνεργασία - εντούτοις ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν αποφεύγει να αποκαλύψει στους εξ απορρήτων συνομιλητές του την κατασταλαγμένη άποψή του, γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει πιθανή σύγκρουση στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης του Συνεδρίου.
Ο Ευ. Βενιζέλος έχει επιλέξει να μη σταματήσει την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην αφήσει «παράθυρο» μετεκλογικής συνεργασίας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο - έτσι όποιοι ενδιαφέρονται για την επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ (π.χ. Σκανδαλίδης, Κουτσούκος, Γκερέκου κ.ά.) θα γνωρίζουν εξαρχής τη θέση της ηγεσίας. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ (ως κυβερνητικοί εταίροι) βασίζεται στη συνεργασία, αλλά δεν σημαίνει ή επιβεβαιώνει «ταύτιση».
Υπέρβαση
Το σχετικό ερώτημα που θα θέσει ο κ. Βενιζέλος προς τα στελέχη του είναι επί της ουσίας προτρεπτικό. «Ναι» στη μετεκλογική συνεργασία με βάση το σημερινό προφίλ αλλά υπό τον όρο αλλαγής του εκλογικού νόμου και άλλων θεσμικών αλλαγών.
«Ο πρόεδρος έχει λάβει τις αποφάσεις του - εκτός από τρεις-τέσσερις οι υπόλοιποι θα τις ακούσουν στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, που κατά τη γνώμη μου θα ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό», υποστηρίζει εξ απορρήτων συνομιλητές του. «Πρέπει να υπερβούμε το κόμμα και τους εαυτούς μας», πρότεινε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δατσέρης στο πρόσφατο «μυστικό δείπνο» υπό τον Ευ. Βενιζέλο με θέα την Ακρόπολη.
Την περασμένη Τρίτη συγκεκριμένα έφτασαν στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» περίπου 62 άτομα - οι προσκλήσεις είχαν τηλεφωνικώς μεταφερθεί ένα 24ωρο πριν. Είχε στηθεί σε αίθουσα του ξενοδοχείου ένα «μοναστηριακού» τύπου μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι. Στη μία κεφαλή κάθισε ο Ευ. Βενιζέλος, δεξιά του ο Κώστας Καρτάλης και αριστερά του η Φώφη Γεννηματά.
Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού πήραν θέση ο στενός συνεργάτης του Φίλιππος Σαχινίδης και η πρώην βουλευτής (που διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Α. Λοβέρδο) Νάντια Γιαννακοπούλου. Η συζήτηση διήρκεσε 4 ώρες και ένα τέταρτο και ο κ. Βενιζέλος μίλησε 3/4 της ώρας.
Μίλησαν 29 από τους 62 για τρία-πέντε λεπτά, εκτός από τον Χρ. Σπίρτζη (προέδρου του ΤΕΕ) που έφτασε τα 10 λεπτά ασκώντας κριτική στη ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκεστην «ατζέντα» προς το Συνέδριο. Η «γραμμή» ήταν σαφής, αλλά ήθελε να ακούσει απόψεις για να καταλήξει για τα κείμενα που δεν έχουν ακόμη λάβει για τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις στελέχη και οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.
Στελεχώνεται η νέα ηγετική ομάδα Ξαναζεσταίνεται ο διάλογος για την Κεντροαριστερά
Στη συνάντηση στο «Ηλέκτρα» οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν μίλησαν για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, δηλαδή για την ανεργία και το πώς θα μπει μπροστά η αναπτυξιακή μηχανή για νέες θέσεις εργασίας.
Αυτήκοοι μάρτυρες κατάλαβαν ότι ο Ευ. Βενιζέλος παραμένει υπέρ της ανάγνωσης της «κεϊνσιανής» λογικής, εκτιμώντας ότι η ρευστότητα και η ανάπτυξη θα έρθουν αρχικά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και το κράτος.
Από τους τελευταίους που μίλησαν -Σαχινίδης, Μωραΐτης, Πρωτόπαπας, Δατσέρης και Τσαυτάρης- εμφανίστηκε ως επικρατούσα άποψη η «μαχητική» στήριξη της κυβέρνησης με αυτονομία του λόγου της παράταξης.
Η τρικομματική συνεργασία άλλωστε ήταν για την Ιπποκράτους μια επιλογή που φέρνει πιο κοντά δυνάμεις που εμπράκτως αποδεικνύουν ότι «η ισχύς εν τη ενώσει». Οτι δηλαδή, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και στην Ελλάδα πιάνουν το νήμα της συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση κόμματα που θεωρούν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις πέρα από τα μνημόνια. Ο Πάνος Μπεγλίτης έκανε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακούστηκαν προτάσεις για «ανατροπές». Οι δε ριζοσπαστικού χαρακτήρα αλλαγές για τις οποίες έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος είναι για αρκετούς αφετηρία συζήτησης για «το όνομα, το σύμβολο, τη δομή κ.ά.». Το επιτελείο του κ. Βενιζέλου θέλει ισχυρά όργανα που θα νομιμοποιηθούν και θα εκλεγούν στο Συνέδριο.
Προτεραιότητα
Προσβλέπει δε στη δημιουργία της νέας ηγετικής ομάδας (με Μανιάτη, Σαχινίδη, Πιερρακάκη και άλλα στελέχη με επιστημονική διαδρομή) που θα αναλάβει τη στήριξη του νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ανά την Ελλάδα.
-Η ενιαία κεντροαριστερά πάντως είναι ένα από τα βασικά θέματα του Συνεδρίου. Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης να πάτησε ξαφνικά φρένο στον διάλογο που είχε αναπτύξει το σχετικό φόρουμ, αλλά όλες οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι μέσω των θεσμικών αναζητήσεων θα ξαναβρεθεί φόρμουλα. Είτε ο εκλογικός νόμος είτε οι προτεινόμενες αλλαγές εν γένει για το πολιτικο σύστημα «ξαναζεσταίνουν» την επικοινωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και των άλλων κινήσεων. «Με καθαρό πλαίσιο και αποφάσεις δεν έχουμε λόγο να γυρίζουμε την πλάτη στη συνεργασία στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο», διαπιστώνει με νόημα στέλεχος της Ιπποκράτους, εκτιμώντας ότι ο «πάγος σπάει» και ξαναρχίζει χωρίς προαπαιτούμενα η κουβέντα.
ΕΘΝΟΣ - ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: