Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η Αμερική θρηνεί τα παιδιά της, ξανασκέφτεται το ζήτημα της οπλοκατοχής - Ο Ομπάμα για τέταρτη φορά σε τρία χρόνια παρών σε μια τέτοια τραγωδία

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012
Σε κατάσταση πρωτοφανούς σοκ γονείς, συγγενείς, φίλοι, ολόκληρη η κοινότητα Νιουτάουν του Κονέκτικατ, πασχίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πια μαζί τους τα 20 παιδιά που ξεψύχησαν την Παρασκευή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ. Και ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται ως Πρόεδρος των...
ΗΠΑ τον τέταρτο τόπο μιας τέτοιας τραγωδίας, και δηλώνει «έρχομαι να προσφέρω την αγάπη και τις προεσευχές ενός έθνους, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό άλλο πια, αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν», η Αμερική προσπαθεί να ξυπνήσει από τον εφιάλτη και ξανασκέφτεται το ακανθώδες ζήτημα της οπλοκατοχής.

Οι σφαίρες του 20χρονου Ανταμ Λάντζα, ενός νέου μοναχικού και με κάποιου είδους διαταραχή της προσωπικότητας, έκοψαν το νήμα της ζωής 12 κοριτσιών και οκτώ αγοριών, ηλικίας έξι έως επτά ετών. Άλλοι έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο μακελειό της Παρασκευής, όλες γυναίκες, περιλαμβανομένης της διευθύντριας του σχολείου.
Ανάμεσα στα παιδιά που σκοτώθηκαν είναι η εξάχρονη Eμιλι Παρκερ, το παιδί που με την παρουσία του «φώτιζε» το δωμάτιο και είχε πάντα κάτι καλό να πει για όλους. «Δεν καταλαβαίνουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό, πώς να συνεχίσουμε να ζούμε» λέει ο πατέρας της.
«Μου είπε πως με αγαπάει, της έδωσα ένα φιλί...»
Μπροστά σε μία αδιανόητη κατάσταση, ο Ρόμπι Πάρκερ βρήκε το κουράγιο να μιλήσει μπροστά στην κάμερα για τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με την κόρη του το πρωινό της 14ης Δεκεμβρίου, λίγο πριν γραφεί η χειρότερη τραγωδία με πυροβολισμούς σε σχολείο των ΗΠΑ.
Εκείνος ετοιμαζόταν για τη δουλειά του, και η μικρή ξύπνησε πριν φύγει ο μπαμπάς της. Της μάθαινε να μιλά πορτογαλικά και η τελευταία τους συζήτηση ήταν στα πορτογαλικά. Εκείνη του είπε «καλημέρα» και τον ρώτησε τι κάνει. Εκείνος απάντησε πως είναι καλά. «Μου είπε πως με αγαπάει, της έδωσα ένα φιλί και βγήκα από την πόρτα» λέει ο Ρόμπι Πάρκερ.
Ο πατέρας της εξάχρονης αναφέρει πως η οικογένειά του παλεύει με αδιανόητη απώλεια. «Δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζεται κάτι σαν αυτό. Η σύζυγός μου και εγώ δεν καταλαβαίνουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό και πώς να συνεχίσουμε να ζούμε» είναι τα λόγια του Ρόμπι Πάρκερ.
«Hταν απλά το παράδειγμα του παιδιού που που μπορούσε να 'φωτίσει' το δωμάτιο. Πάντα είχε κάτι καλό να πει για όλους και η αγάπη της, η δύναμη και το παράδειγμα που μας έδινε είναι κάτι αξιοθαύμαστο. Είναι ένας απίστευτος άνθρωπος και είμαι τόσο ευλογημένος που είμαι ο πατέρας της»...
Νέα συζήτηση για την οπλοκατοχήΗ τραγωδία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της οπλοκατοχής που κρύβει πίσω του τα συμφέροντα της πανίσχυρης National Rifle Association, αλλά και την αμερικανική κουλτούρα της κατοχής όπλων. Μανιώδης συλλέκτρια ήταν η μητέρα του Άνταμ Λάντζα, με τα δικά της όπλα ένα ολόκληρο σχολείο βάφτηκε στο αίμα.
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι κάλεσε την Κυριακή σε αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή σε εθνικό επίπεδο, και η γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν, επίσης των Δημοκρατικών, επισήμανε πως θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση επιθετικών όπλων όταν συνέλθει εκ νέου το Κογκρέσο. Η Φέινσταϊν ήταν το 2004 εισηγητής νομοσχεδίου για τον περιορισμό των όπλων, αλλά η πρότασή της είχε καταψηφιστεί. Ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν, που θεωρείται το Νο2 των Δημοκρατικών ανακοίνωσε ότι η Γερουσία θα διεξάγει ακροαματικές διαδικασίες για τον έλεγχο των όπλων, ενώ πολλοί άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές δήλωσαν πως το ζήτημα θα αποτελέσει στο εξής προτεραιότητά τους.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο καμπής, εκεί όπου πρέπει κάτι να κάνουμε» δήλωσε χαραρακτηριστικά ένας άλλος κορυφαίος γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τσαρλς Σούμερ.
Ομπάμα, «commander in grief»
Ο ίδιος ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα - ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ (τοπική ώρα) στο Νιιουτάουν για να παραστεί στην επιμνημόσυνο δέηση για τα θύματα - μίλησε τη νύχτα της τραγωδίας για την ανάγκη να αναληφθεί «ουσιώδης δράση» για το ζήτημα της οπλοκατοχής.
Στη θητεία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα έχει παραστεί σε άλλες τρεις τέτοιες τραγωδίες παράλογης χρήσης όπλων: μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ο Ομπάμα είχε πάει στην Ορόρα του Κολοράντο για να επισκεφτεί τις οικογένειες των 12 θυμάτων στον κινηματογράφο του Ντένβερ.
Τον Ιανουάριο του 2011 είχε βρεθεί στην Τούκσον της Αριζόνα όπου έξι άτομα είχαν σκοτωθεί και άλλα 13 τραυματιστεί - μεταξύ αυτών και η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς. Και τον Νοέμβριο του 2009, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε πάει στο Φορτ Χουντ του Τέξας για τις κηδείες 13 στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί από έναν άλλον συνάδελφό τους.
Τώρα ο Ομπάμα πρέπει να συμπαρασταθεί στις οικογένειες των 26 θυμάτων της τραγωδίας του Κονέκτικατ. Ο αμερικανικός Τύπος τον έχει βαφτίσει «Commander in grief» (διοικητή στο πένθος), κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το «Commander in chief».
Μιλώντας στην τελετή που έγινε στο Νιουτάουν το βράδυ της Κυριακής ο ηγέτης των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως έθνος έχουμε μείνει με σημαντικά ερωτηματα. Ενα από αυτά είναι: πιστεύουμε ειλικρινά ότι έχουμε κάνει αρκετά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο αυτό. Οι τραγωδίες πρέπει να τελειώσουν».
Σε σχολείο γειτονικής πόλης θα φοιτήσουν τα παιδιά που επέζησαν
Τα παιδιά που επέζησαν από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιουτάουν δεν θα επιστρέψουν στη σκηνή του εγκλήματος όταν ξαναρχίσουν τα μαθήματα, εντός της επόμενης εβδομάδας, αλλά θα φοιτήσουν σε σχολείο μιας γειτονικής πόλης. Το Σάντι Χουκ μάλλον δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά.
Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα επιστρέψουν στα μαθήματά τους οι 436 μαθητές του Σάντι Χουκ, όμως όταν γίνει αυτό θα πρέπει να πάνε σε ένα σχολείο που δεν χρησιμοποιείται πια, στο Μονρό, που απέχει 11 χιλιόμετρα νοτίως του Νιουτάουν.
Τα επτά δημόσια σχολεία του Νιουτάουν, όπου φοιτούν 5.100 μαθητές, αλλά και όλα τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: