Έτσι εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στην Αρχαία ΟλυμπίαΔευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Έτσι εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία
Εξιχνιάστηκε η μεγάλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο. Τρία ατομα συνελήφθησαν ενώ...
διαπραγματεύονταν με αστυνομικούς της ασφάλειας Πατρών χρυσό δαχτυλιδι της μυκηναϊκής εποχής, έναντι του ποσού των 300 χιλιάδων ευρώ.
Το δακτυλίδι είχε κλαπεί μαζί με άλλα αρχαία αντικείμενα απο το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως γράφουν τα "ΝΕΑ" συλληφθέντες είναι ένας 41χρονος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της σπείρας και κατά καιρούς εργαζόταν ως μικροπωλητής στο Μοναστηράκι, ένας 50χρονος και ένας 36χρονος, όλοι από την Πάτρα.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας Λίνα Μενδώνη, σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων για την υπόθεση που έγιναν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισαν μεγάλη ημέρα την σημερινή και έδωσαν συγχαρητήρια στους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Μανούρας, η Ασφάλεια Πατρών πριν από λίγο καιρό απέκτησε την πληροφορία ότι πέντε άτομα αναζητούσαν αγοραστές για την πώληση των αντικειμένων που είχαν κλαπεί από το Μουσείο.

Μετά από έρευνα, αστυνομικός της Ασφάλειας κατάφερε να έλθει σε επαφή με τον 41χρονο, στον οποίο εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής και άρχισε μαζί του διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν σε ένα χρυσό δαχτυλίδι του 15ου π.Χ. αιώνα, το οποίο είναι το σπουδαιότερο αντικείμενο από τα κλαπέντα. Ξεκίνησαν από το ποσό του 1.500.000 ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία.

Μετά από αρκετές αναβολές, στη 1.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο αστυνομικός που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των 300.000 ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι.

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που βρίσκονταν κρυμμένοι σε διπλανά δωμάτια. Μόλις είδε τους αστυνομικούς, ο δράστης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πιστόλι που είχε πάνω του και να διαφύγει, αλλά οι άνδρες της Ασφάλειας τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Λίγο αργότερα συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο, ενώ ο 41χρονος οδήγησε τους αστυνομικούς σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου βρέθηκαν μέσα σε θαμμένο σάκο, όλα τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα.

Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ήταν όλα όσα είχαν κλαπεί (συνολικά 76).

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη και των άλλων δύο που διαφεύγουν.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Είναι μία σημαντική ημέρα και για την Ελληνική Αστυνομία. Η εξιχνίαση της ληστείας και η ανεύρεση των κλεμμένων εκθεμάτων αφενός μεν αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αφετέρου αποτελεί και μία απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

» Θα ήθελα γι' αυτό το λόγο να συγχαρώ τους Αξιωματικούς και τους άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας στην Πάτρα, καθώς και τον Στρατηγό και τον Ταξίαρχο εκεί για τη μεγάλη προσπάθεια και το αίσιο αποτέλεσμα.

» Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να εκπέμψω ένα συνολικό μήνυμα: ότι παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στα θέματα ασφαλείας, ούτε στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Από την πλευρά της, η κυρία Μενδώνη μετέφερε τις ευχαριστίες του Υπουργού κ. Τζαβάρα και επεσήμανε:

«Το γεγονός ότι ανακτήθηκαν με τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών όλα τα αντικείμενα, τα οποία στις 17 Φεβρουαρίου είχαν κλαπεί με έναν εντυπωσιακό τρόπο, σχεδόν ληστεία, από το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.

» Είναι αντικείμενα από το Ιερό της Ολυμπίας τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από την γεωμετρική μέχρι την κλασική εποχή. Είναι ένα σύνολο, το οποίο κοσμεί πραγματικά το Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων».

Καταλήγοντας είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα αντικείμενα αυτά θα ξαναβρούν τη θέση τους στις προθήκες του Μουσείου συγχρόνως με τη λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.http://www.ikypros.com