Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε» - Κρίσιμες ώρες στη Βουλή εν όψει Eurogroup

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 Στον πυρετό της έγκρισης των μέτρων και των προαπαιτούμενων ενεργειών μπαίνει από σήμερα η Αθήνα, καθώς σε λίγη ώρα στη Βουλή θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο ...
νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου ενώ λίγο μετά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013. Επειτα ακολουθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στον προϋπολογισμό αναμένεται να περιλαμβάνονται μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ, περίπου, από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, με περικοπές, σε συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά το πακέτο των μέτρων, αλλά και όλα τα ανοικτά ζητήματα για τη συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος.

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί και την πρώτη δοκιμή των κοινοβουλευτικών αντοχών της κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς από χθες το μεσημέρι, μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί «ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων» και της ταραχώδους συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ παρατρούνται νέοι κλειδωνισμοί.

Σαμαράς: «Ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση»


Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ανέφερε τα εξής: «Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή... Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση. Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία. Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.  Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη  και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.  Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, που ουσιαστικά λέει το οριστικό «όχι» στην ψήφιση του πακέτου μέτρων, αν σε αυτό περιληφθούν και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά, αναφέρει:
«Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.
» Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της». 

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
«Η ανακοίνωση Σαμαρά συνιστά υπονόμευση και απρέπεια», είπε - μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αναφερόμενος στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «η διαπραγμάτευση (με την τρόικα) ολοκληρώθηκε».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά «το λιγότερο ατυχή» και τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Η παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει ως εξής:

«H εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.
» Οταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου 'η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί', και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής.
» Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πώς χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά.
» Οταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας.
» Είναι, όμως, προφανές:
» -Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.
» -Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
» Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος να υπερψηφίσουν το πακέτο των μέτρων.
Στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα έντασης και εκνευρισμού. Μετά την ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου εκδηλώθηκαν πολλές διαφωνίες από βουλευτές του κόμματος. Η απάντηση της κυβέρνησης
«Αύριο στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε με ανοικτό το πακέτο μέτρων, κι αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνώριζε», απάντησε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κεδίκογλου έχει ως εξής: 


«Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά».ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: