Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προστασία και οικοτουριστική ανάπτυξη - Τελέστηκαν τα εγκαίνια στο υγρότοπο Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους με την ονομασία «Τηθύς»

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/ba8c45c28fd675ed7b99dcae38af8019_L.jpgΤρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οι έννοιες της προστασίας, της προβολής αλλά και της οικοτουριστικής ανάπτυξης του υγρότοπου Παπαπουλίου Νέων Πόρων Δ.Δίου-Ολύμπου, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια εγκαινίων του πρώτου ιχθυοτροφικού – οικοτουριστικού πάρκου της... Ελλάδας, που φέρει τη μυθολογική ονομασία «Τηθύς».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο στα όρια του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Συγκεκριμένα πρόκειται για την έναρξη λειτουργίας του υγρoτόπου 3.000 στρεμμάτων του Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους, στις παρυφές του Ολύμπου και των πιερικών ακτών, που από την περασμένη Κυριακή άνοιξε επίσημα τις πύλες του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιερείς εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Τζίκας, Δημήτρης Χατζής, Γιώργος Κεχαγιάς, Σοφία Ζουρζούρα κ.ά., τέως δημοτικοί σύμβουλοι του Δ.Αν.Ολύμπου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιαννάκης Ποτιούδης, προϊστάμενοι και υπάλληλοι υπηρεσιών, εκπρόσωποι του ΑΠΘ, αλλά και αρκετοί κάτοικοι του δήμου και του νομού.
Μετά την εκκλησιαστική Ακολουθία και τον Αγιασμό που τελέστηκε, ο Κώστας Κουκάρας, ένας εκ των δύο επενδυτών του «Τηθύς» (ο άλλος είναι ο κ. Καμπούρης) αναφέρθηκε στο ιχθυοτροφικό και οικοτουριστικό πάρκο: «Σας καλωσορίζω στο «Τηθύς», στο πρώτο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια μισθωμένη έκταση στον υγρότοπο των Νέων Πόρων του αύλακα Παπαπουλίου, ο οποίος υγρότοπος, με υπουργική απόφαση, είναι χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο άγριας ζωής και ως φυσικό ιχθυοτροφείο στα πλαίσια του ειδικού σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στο οποίο παρέχουμε υπηρεσίες επιστημονικού συμβούλου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκάρας προσθέτοντας ότι το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ανάδειξη και προβολή της αξίας τέτοιου είδους ευαίσθητων οικοσυστημάτων μέσα από το πρίσμα όμως όχι του «μην αγγίζετε» που είχε κυριαρχήσει όλα αυτά τα χρόνια και, σύμφωνα με την άποψή του, αποτύχει, αλλά «μέσα από το πρίσμα της κατανόησης και της γνώσης η οποία προέρχεται από τη γνωριμία του».
Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009 σε έναν χώρο όπου πριν ήταν γεμάτος σκουπίδια, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κουκάρας. «Από τα σκουπίδια λοιπόν προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη φυσική ομορφιά και τον πλούτο του υγροτόπου των Νέων Πόρων. Έτσι, υλοποιήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, βήμα προς βήμα, ακολουθώντας το εγκεκριμένο μάστερ πλαν, τον εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (πρώην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία αδειοδότηση του έργου.
Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου αποτελεί αυτοχρηματοδότηση κατά 100% από το επενδυτικό μας σχήμα και αναμένουμε, στο άμεσο μέλλον, τη λειτουργία του πολεοδομικού γραφείου του δήμου Δίου-Ολύμπου προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τόσο του κτιρίου διοίκησης όσο και του ενυδρειολογικού χώρου.
Ερευνητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με το ΑΠΘ
Το κτίριο διοίκησης θα έχει και εργαστηριακή υποδομή η οποία θα υποστηρίζει τα ερευνητικά προγράμματα και την ερευνητική δραστηριότητα που ήδη υλοποιείται στο πάρκο, καθώς ήδη υλοποιούνται προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές σε συνεργασία με τα τμήματα του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του πολυτεχνείο Κρήτης. Στον ενυδρειολογικό χώρο θα εγκατασταθούν υδρόβιοι οργανισμοί όχι μόνο του υγρότοπου αλλά γενικά από τα υδάτινα συστήματα της χώρας μας.
Οι επενδυτές ευχαρίστησαν δημόσια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα τον κ. Γιαννάκη Ποτιούδη και τον κ. Συργιάννη από τη διεύθυνση αγροτικών υποθέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Παπαργυρίου και την κ. Ζαβαντία από την Κτηματική Υπηρεσία Πιερίας. Επίσης ευχαρίστησαν τις κυρίες Μαραγιάννη και Βουλγαρίδου από το τμήμα αλιείας Πιερίας, τα αστυνομικά τμήματα Λιτοχώρου και Ραψάνης, τα λιμεναρχεία Πλαταμώνα, Στομίου και Κατερίνης. «Συμπαράσταση βρήκαμε φυσικά από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου, από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη και από την αντιδήμαρχο Σοφία Νούλα», πρόσθεσε ο κ. Κουκάρας και συνέχισε:  «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Αμπατζόπουλο και την ομάδα του από το τμήμα βιολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά σε ερευνητικά προγράμματα και στην ερευνητική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο πάρκο «Τηθύς», τον βουλευτή Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου που βρίσκεται σήμερα κοντά μας και όλους εσάς χωριστά που μας κάνετε την τιμή να βρίσκεστε σήμερα εδώ». Μετά την ομιλία του κ. Κουκάρα μίλησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η ιστορία διδάσκει. Και διδάσκει ότι αν παρακολουθούσαμε το πότε αναπτύχθηκε η Ελλάδα, θα βλέπαμε ότι αναπτύχθηκε αξιοποιώντας ό,τι το παραγωγικότερο υπήρχε.  Αξίζουν συγχαρητήρια στα «παιδιά» που είχαν αυτή την ιδέα για αξιοποίηση του χώρου, αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτούς οι οποίοι τους βοήθησαν και θα αξίζουν συγχαρητήρια στην τοπική κοινωνία εάν αγκαλιάσει αυτόν τον τόπο και αυτό το πάρκο, έτσι όπως δημιουργείται, διότι θα είναι αμοιβαία η ωφέλεια και για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη μονάδα».
Σκεφτείτε ότι έχουμε πάρα πολλές επισκέψεις από τα σχολεία όπου αναπτύσσουν περιβαλλοντικές τάξεις, θα συνεχίσουν να έρχονται εδώ στην περιοχή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα δίνουν μια ζωντάνια στους Νέους Πόρους, μια περιοχή που έχει ζωή και κίνηση μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς από τη δικιά μας τη μεριά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά. Εύχομαι «καλές ψαριές»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: