Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Εκπαίδευση σε… κατάρρευση! Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων ΔΟΕ, ΕΛΜΕ και Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πιερίας


http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/0a741b7aed59c9709bbd5a2b3f579852_L.jpg 

Σάββατο  08 Σεπτεμβρίου 2012
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της παιδείας λίγες μόλις ημέρες πριν από την...
έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και στις επικείμενες κινητοποιήσεις τους αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων , των καθηγητών αλλά και των γονέων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΕΛΜΕ Πιερίας και η Ένωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Κατερίνης.
«Ξεκινά φέτος μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας. Οι πολιτικές της κυβέρνησης, οι μνημονιακές επιταγές της τρόικας, όχι μόνο δημιούργησαν προβλήματα αλλά διαλύουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία», ανέφερε η πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Γνωσούλα Χαϊλατζίδου που αναφέρθηκε στα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση. «Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, η έλλειψη κτιριακών υποδομών, οι ελάχιστοι διορισμοί σε όλη την Ελλάδα, οι συνταξιοδοτικές πολιτικές που οδήγησαν πολλούς εκπαιδευτικούς στη σύνταξη αδειάζοντας τα σχολεία, η αδυναμία των γονιών να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, είναι τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών» τόνισε η πρόεδρος. Επεσήμανε επίσης την αδυναμία φιλοξενίας στα νηπιαγωγεία της Πιερίας του 1/3 των προνήπιων, λόγω των υποδομών και της έλλειψης προσωπικού, τονίζοντας ότι περί τα 700 προνήπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο σχολείο. Αναφέρθηκε επίσης στα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την αδυναμία να καλυφθούν ακόμη και λειτουργικά έξοδα.
Στα προβλήματα υποσιτισμού των παιδιών που ως φαινόμενο αντιμετωπίστηκε και σε σχολεία της Κατερίνης, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ιωάννης Καπέτας σημειώνοντας ότι η Ένωση προσπαθεί και αυτή από την πλευρά της να βοηθήσει αυτές τις περιπτώσεις των παιδιών και τις οικογένειές τους. «Οι γονείς σε καθημερινή βάση γινόμαστε αποδέκτες εκκλήσεων, για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων, έτσι ώστε να αναγκαζόμαστε να διαθέσουμε μέρος του όποιου εισοδήματός μας, προκειμένου να αγοράσουμε αναλώσιμα υλικά και άλλα, τα οποία είναι αναγκαία για να παραμείνει ανοικτό το σχολείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καπέτας. Ξεκαθάρισε δε, ότι οι γονείς είναι αντίθετοι σε οποιεσδήποτε συγχωνέυσεις σχολικών μονάδων.
Στους σκοπούς της συστράτευσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των γονέων των μαθητών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Σιαμάγκας σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή σκοπό έχει να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία αλλά και να παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση. Σημείωσε ωστόσο ότι όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τα σχολεία της Πιερίας δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα προσωπικού και ότι τα βιβλία θα περιμένουν τους μαθητές. «Ευτυχώς φέτος δεν θα είμαστε διανομείς φωτοτυπιών», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η κ. Φανή Ζιώγα, μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Πιερίας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν με το διοικητή του νοσοκομείου για την απαλλαγή από το 5εύρω των μαθητών που εξετάζονται είτε στο νοσοκομείο είτε στα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να τους χορηγηθεί το Ατομικό Δελτίο Υγείας. Επίσης κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές των σχολείων της Βόρειας και της Νότιας Πιερίας, μπορούν να συγκροτούνται κλιμάκια γιατρών που θα επισκέπτονται για το λόγο αυτό τα σχολεία. Επίσης δωρεάν είναι και οι εξετάσεις για τους υποψηφίους της Γ’ Λυκείου.
«Η εκπαίδευση μπορεί να έχει βιβλία αλλά υπολείπεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Κομπατσιάρης κάνοντας λόγο για ελλιπή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Στη λύση ως ένα βαθμό του κτιριακού προβλήματος με τη λειτουργία των τριών σχολείων που ήδη είναι υπό κατασκευή στην Κατερίνη, αναφέρθηκε η κ. Φρειδερική Βάσσου. Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να επαναλειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία των Αλωνίων, της Ράχης και της Εξοχής.
Στην προσπάθεια του νοσοκομείου να στηρίξει τα παιδιά που νοσηλεύονται πολύ καιρό , αναπληρώνοντας σε ειδική αίθουσα και με δάσκαλο, μέρος του παιδαγωγικού έργου, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΓΝ Κατερίνης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΔΟΕ Θωμάς Σακελαρίου.
Τέλος όλοι κάλεσαν σε μαζικές κινητοποιήσεις τους εκπαιδευτικούς στη ΔΕΘ, το Σάββατο στις 8 Σεπτεμβρίου. Η αναχώρηση με λεωφορείο θα γίνει στις 16:30 από την Πλατεία Κατερίνης. 
Δημοσιεύτηκε από  ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: