Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Καλή χρονιά» με… κατάληψη - Συμβολική κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας από δασκάλους χθες το μεσημέρι

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/e2a0429968f60193ed6193b91fd5e0b5_L.jpg 
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012
Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, προχώρησαν χθες το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά το...
πρώτο κουδούνι και τον αγιασμό στα σχολεία, δάσκαλοι, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Και για σήμερα, δεύτερη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, έχει εξαγγελθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία των εκπαιδευτικών.
«Στόχος της συμβολικής αυτής κατάληψης είναι να αναδειχτούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης», τόνισε η πρόεδρος της ΔΟΕ, Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, αναγνωρίζοντας ωστόσο την έγκαιρη διανομή των βιβλίων, τα οποία βρίσκονται ήδη στα σχολεία αλλά και την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, σε ό, τι αφορά την Πιερία, αν και , όπως είπε, εκκρεμεί η τοποθέτηση των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ.
Τόνισε όμως ότι σχολεία δεν είναι μόνο τα βιβλία. «Σχολεία δεν είναι μόνο τα βιβλία, τα οποία υπάρχουν ευτυχώς σε αντίθεση με τις περσινές φωτοτυπίες. Σχολεία είναι και τα κτίρια, σχολεία είναι και οι μαθητές, σχολεία είναι και οι γονείς τους, σχολεία είναι και ο εκπαιδευτικός ο οποίος έχει χάσει από τις αποδοχές του το 40% μαζί με όλο τον εργαζόμενο ελληνικό λαό», σημείωσε η κ. Χαϊλαζίδου.  «Αυτή τη στιγμή δε μιλάμε μόνο για αξιοπρέπεια, μιλάμε για επιβίωση. Βάλλεται ο εκπαιδευτικός και γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ να αγωνιστούμε μαζί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για μία σωστή, μία εκπαίδευση που ονειρευόμαστε όλοι», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε επίσης στους διορισμούς που φέτος σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τους 225. «Σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει 225 διορισμοί σε Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση και 5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, κατηγορώντας το Υπουργείο Παιδείας ότι για να το πετύχει αυτό,  έχουν γίνει συγχωνεύσεις και έχουν καταργηθεί τμήματα και ειδικότητες στο λύκειο. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον ενδεχόμενο να μην  προσληφθούν νέες ειδικότητες, όπως εικαστικών δασκάλων σε σχολεία της Πιερίας.
Αναφερόμενη, τέλος, στα σχολεία του δήμου Κατερίνης είπε πως ειδικά στο κέντρο της πόλης, στενάζουν. «Πάρα πολλά σχολεία της πόλης πραγματικά στριμώχνουν παιδιά σε αίθουσες οι οποίες είναι άκρως ακατάλληλες. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτά τα κτίρια που χτίστηκαν πριν από 50 χρόνια και σε μία Κατερίνη των 40 χιλιάδων κατοίκων και έχουμε τα ίδια κτιριακά συγκροτήματα, πλην ενός που δόθηκε, με το διπλάσιο πληθυσμό στην Κατερίνη».
Αστέριος Κρίτογλου: Τα πάντα λειτούργησαν άψογα στον Νομό
Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ευχήθηκε από την πλευρά του ο διευθυντής της διεύθυνσης Α/βάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας, Αστέριος Κρίτογλου ο οποίος αποχωρώντας από το γραφείο του έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε ό, τι αφορά τον ίδιο και την διεύθυνση τα πάντα λειτούργησαν άψογα την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς καθώς τα βιβλία έχουν ήδη διανεμηθεί και οι δάσκαλοι είναι τοποθετημένοι στις θέσεις τους. Δεν θέλησε όμως να κρίνει, όπως είπε, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των συνδικαλιστών. «Ως διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δε θα κρίνω τα όποια συνδικαλιστικά δικαιώματα των συνδικαλιστών. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι όλα τα βιβλία έχουν διανεμηθεί στα σχολεία, όλα τα νηπιαγωγεία έχουν νηπιαγωγούς, όλα τα δημοτικά σχολεία έχουν δασκάλους και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Άρα λοιπόν ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητά μου όσον διευθυντή εκπαίδευσης. Αν υπήρχε πρόβλημα στη στελέχωση, με εκπαιδευτικούς ή με βιβλία, πραγματικά θα έπρεπε να απολογηθώ, πρώτα ως διευθυντής αλλά και ως εκφραστής της πολιτικής του Υπουργείου. Όμως όλα αυτά, διαβεβαιώνω όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ότι φρόντισε και το Υπουργείο και η Περιφερειακή Διεύθυνση σήμερα (χθες) ημέρα του Αγιασμού, να είναι στη θέση τους».
Τέλος επιβεβαίωσε το πρόβλημα πληθωρικότητας, όπως είπε, στα σχολεία του κέντρου της Κατερίνη και για το λόγο αυτό ήταν προγραμματισμένη για χθες σύσκεψη μεταξύ του δήμου, των διευθυντών και του ιδίου για να βρεθεί λύση στην κατανομή των μαθητών.
ΕΠΤΑ - Ελίνα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: