Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Διαπιστώθηκε πρόοδος - Τις εκκρεμότητες για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ εξέτασαν Στουρνάρας - τρόικα


Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012
Συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας είχε ο υπουργός Οικονομικών....
Γιάννης Στουρνάρας, ώστε να ξεκαθαριστεί ποια από τα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, δέχονται οι δανειστές.
Εξερχόμενος ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) έκανε λόγο για "καλή συνάντηση" και ο Ματίας Μορς (Κομισιόν) για "εποικοδομητική συζήτηση", ενώ ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το υπουργείο και κατευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι "υπήρξε πρόοδος".

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη σύσκεψη είπε ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα και δόθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου οδηγίες για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών έγινε μία γενική επισκόπηση της προόδου που έχουν καταγράψει τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και δόθηκαν κατευθύνσεις για την αποκρυστάλλωση των μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν σήμερα πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς.

Όμως, παραμένουν τα τέσσερα "αγκάθια": οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Η τρόικα εγείρει ενστάσεις για τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ αλλά και για τις απολύσεις στο Δημόσιο, δημιουργώντας τριβές στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Εκτός, πάντως, από το κομμάτι των περικοπών προέκυψε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα ότι ανοίγουν και εργασιακά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο θέμα μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης όσο και θέμα πενθημέρου ενώ παραμένει ενεργή και η διαπραγμάτευση για τη νομοθέτηση του κατώτερου μισθού.

Σημειώνεται, ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, στη Λευκωσία, το κύριο αντικείμενο να είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία, και δεν θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τον κ. Στουρνάρα. Εκ των πραγμάτων, η Ελλάδα θα αποτελέσει το κυρίως θέμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης στις 3 μ.μ. ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: