Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Θ. Καράογλου: «Η 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας αψηφά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης»


Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2012 Τοπικά
Κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης με τους διοργανωτές
Στις 170 ανέρχονται οι συμμετοχές επιχειρήσεων.....
στην 4η εμποροβιοτεχνική έκθεση Πιερίας, εκ των οποίων οι μισές είναι από την Πιερία και οι υπόλοιπες από διάφορες περιοχές της χώρας. Μάλιστα υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έκθεση από το εξωτερικό.
Τα στοιχεία αυτά καθώς και τους στόχους της έκθεσης παρουσίασαν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου χθες, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σ. Χιονίδης, ενόψει της έναρξης της 4ης ΕΒΕΠ Πιερίας, την οποίο συνδιοργανώνουν Επιμελητήριο και Δήμος Κατερίνης και φέτος για πρώτη φορά τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου καλωσόρισε τον υπουργό και τον δήμαρχο Κατερίνης, λέγοντας πως είναι τιμή να τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ευχαριστώντας τον υπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε και μοιράζεται όπως είπε μαζί τους και την επιτυχία και την αποτυχία.
«Το μέγεθος της επιτυχίας, σε μία περίοδο που γενικά οι εκθέσεις κλαδικές και μη φθίνουν ή και ακυρώνονται, για μας είναι γεγονός.
Με συντονισμένη δουλειά τόσο από πλευράς Επιμελητηρίου όσο και από πλευράς Δήμου Κατερίνης η έκθεση μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία».
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσίασε τις κατόψεις της έκθεσης του 2012 σε σύγκριση μ αυτές του 2011 και τόνισε:
«Οι συμμετοχές φέτος είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά κάναμε και μία προσπάθεια να συμμετέχουν και επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Η συμμετοχή φυσικά δεν είναι μεγάλη αλλά αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη έκθεση. Φέτος λοιπόν και ο εκθεσιακός χώρος είναι διπλάσιος αλλά και οι συμμετοχές των εκθετών αναλόγως.
Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν την αίσθηση ότι η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης θα είναι ανεπανάληπτη, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα μας δοκιμάζεται και έχει πληγεί σημαντικά και η επιχειρηματικότητα».
Στη συνέχεια ο κ. πρόεδρος ευχαρίστησε τους συνδικαλιστικούς φορείς που στηρίζουν την 4η ΕΒΕΠ, τους επιχειρηματίες και τα σωματεία που συμβάλουν στη διοργάνωση με προσφορές εδεσμάτων για τους επισκέπτες κατά την τελετή των εγκαινίων.
Ευχαρίστησε επίσης τα μέλη της Επιτροπής Έκθεσης ονομαστικά και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες εκθέτες που παρά την οικονομική κρίση στηρίζουν τον θεσμό.
Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης Επιμελητήρια απ' όλη την Ελλάδα με επιχειρήσεις από τις περιοχές δραστηριοποίησης τους.
Ο κ. Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης κ. Θ. Καράογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του να παρευρίσκεται στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της 4ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Πιερίας.
Όπως υπογράμμισε φέτος η Έκθεση θα τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντικότητά αλλά και τη δυναμική που μπορεί και πρέπει να αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή.
«Η παρουσία μου στη φιλόξενη Κατερίνη με την ιδιότητα του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τιμή για εμένα, διότι ο Πρωθυπουργός, κύριος Αντώνης Σαμαράς, μου ανέθεσε την ευθύνη ενός Υπουργείου με μακρά και ιστορική πορεία.
Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και χαρά, διότι συμπίπτει χρονικά με τις πυρετώδεις προετοιμασίες αυτής της θαυμάσιας πρωτοβουλίας. Μιας πρωτοβουλίας η οποία στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο, αποτελώντας ένα θεσμό για το επιχειρείν της Πιερίας.
Και μόνο το γεγονός ότι φέτος οι συμμετοχές έχουν τριπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας αψηφά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Η φετινή Έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον Εκθεσιακό χώρο του δήμου Κατερίνης -στον οικισμό Ανδρομάχης-, διεξάγεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς ύφεσης.
Καθημερινά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης, την ίδια ώρα που η ανάγκη επαναφοράς της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί αμετάθετο στόχο της παρούσας κυβέρνησης».
Εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης η Έκθεση
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, η 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης.
«Πρώτα από όλα διαθέτει τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την ευρύτερη Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.
Δεύτερον, λειτουργεί ενισχυτικά στην τοπική οικονομία, αναδεικνύει τα ελληνικά προϊόντα και αποτελεί κινητήριο μοχλό για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, ενώ τρίτον, αποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική περιφέρεια στην οικονομική ανάταση της χώρας.
Παράλληλα, διαθέτει υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ποιότητας παροχής υπηρεσιών, έχει χαμηλό κόστος συμμετοχής για τους εκθέτες μέλη του επιμελητηρίου Πιερίας, ευνοεί τη συμμετοχή όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμβάλλει τα μέγιστα στη γνωριμία των επιχειρήσεων με το καταναλωτικό κοινό, βοηθά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών εντός και εκτός Πιερίας και τέλος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο σύναψης εμπορικών συναλλαγών.
Όπως όλοι θα γνωρίζετε, το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συστάθηκε από μηδενική βάση. Φιλοδοξούμε, ωστόσο, με τη συνεργασία όλων, να το καταστήσουμε πρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο, ώστε να πετύχουμε το ζητούμενο που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, τα καταγράφουμε και να είστε σίγουροι πως το νέο ΥΜΑΘ θα βρίσκεται δίπλα στον κάθε Βορειοελλαδίτη. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε τη λέξη «Ανάπτυξη» συνώνυμη του Υπουργείου και να την επιτύχουμε στην πράξη.
Και επειδή ανάπτυξη σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ και επιτυγχάνεται μέσω της επιχειρηματικής δράσης, στηρίζουμε ενεργά και με κάθε τρόπο, την 4η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας».
Ο Δήμαρχος Κατερίνης
Ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης χαρακτήρισε σημαντικό ότι η 4η ΕΒΕΠ στηρίζεται από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ξεκάθαρα. Στόχος είναι όπως είπε, η ανάπτυξη και η ανάπτυξη έρχεται όχι μόνο σε περιόδους ευμάρειας ή πλούτου.
«Ανάπτυξη οφείλεις να στοχεύεις ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές και μάλιστα στις πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα και η κοινωνία μας. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα συστρατευόμενοι, όπως οφείλουμε απέναντι στην κοινωνία, προχωρούμε με δράσεις, με πρωτοβουλία πάντα του Επιμελητηρίου, γιατί ο καθένας πρέπει να έχει το ρόλο του και αυτό είναι ένα ζήτημα που στην Ελλάδα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.
Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι καταλυτικός και καθοριστικός και οφείλει να κινείται σ αυτές τις κατευθύνσεις . Εμείς συναινούμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες και τις αγωνίες καταρχήν του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του Επιμελητηρίου που έχει την ευθύνη αυτών των δράσεων.
Στεκόμαστε λοιπόν δίπλα σε μία έκθεση, η οποία με χαρά βλέπουμε ότι παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει μία ανταπόκριση συμμετοχής τέτοια και ευελπιστούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμα πιο σκληρά η επισκεψιμότητα να είναι τόσο υψηλή, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και για την τοπική κοινωνία και για τους επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα».
Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση - πρόσκληση σε όλους του κατοίκους του Δήμου Κατερίνης, της Πιερίας, να επισκεφθούν την έκθεση, «διότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι στηρίζοντας ο ένας τον άλλων όχι απαραίτητα οικονομικά- αλλά με την παρουσία μας βοηθούμε την ανάπτυξη.
Επομένως όλοι μαζί στο τέλος του μήνα θα απολαύσουμε μία καλά οργανωμένη έκθεση με την ελπίδα και την βαθιά πεποίθηση ότι αυτή η δράση θα προσθέσει κάτι στην τεράστια προσπάθεια όπου καταβάλλεται από την κυβέρνηση και απ' όλους μας να μπορέσουμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης».
Το σχολείο Ολύμπου
Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το Επιμελητήριο Πιερίας για την δημιουργία του Σχολείου Ολύμπου και ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργού και για τη δράση αυτή. Παράλληλα του προσέφερε το λεύκωμα «Όλυμπος».
Ο κ. Καράογλου ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα υπάρξει η δυνατότητα στην αίθουσα Γερουσίας, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Τουρισμού και στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς να γίνει η επίσημη παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, ούτως ώστε οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ενημερωθούν για αυτή πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: