Εν αναμονή της προσεδάφισης του Curiosity στον Άρη - O «Κάπτεν Κερκ» θα μεταδώσει την προσεδάφιση στον Κόκκινο Πλανήτη


Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012
Το διαστημόπλοιο της NASA εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου 2011. Η απόσταση που έχει διανύσει είναι 567 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Σήμερα... στις 8:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να προσεδαφιστεί στον πλανήτη Αρη, όμως, για να φτάσει ένα ραδιοσήμα από το «Curiosity» στη Γη απαιτούνται 13,8 λεπτά. Πρόκειται για μία από τις τολμηρότερες διαστημικές αποστολές της NASA με σκοπό να διευκρινιστεί αν ο Κόκκινος Πλανήτης είχε ποτέ τις συνθήκες να υποστηρίξει οποιαδήποτε διαβίωση. Το πρόγραμμα κόστισε 2,5 δισ. δολάρια.


Καθώς το Curiosity της NASA ετοιμάζεται να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη, σε μία από τις πλέον φιλόδοξες αποστολές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές των οχημάτων εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος.
Στην περίπτωση του Curiosity, πρόκειται για ένα ογκώδες όχημα, στο μέγεθος ενός τζιπ, καθώς είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει μεγάλο όγκο εξοπλισμού. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερο είναι ένα όχημα εδάφους, τόσο δυσκολότερη είναι και η αποστολή του σε έναν πλανήτη, λόγω κόστους, ενέργειας και εμβέλειας, οπότε και οι έρευνες στον χώρο πλέον στρέφονται προς την κατεύθυνση της νανοτεχνολογίας.
Παλαιότερες αποστολές
Οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη ανέρχονται σε 40. Μόνο 14 από αυτές ήταν επιτυχείς.
1960: Το ρωσικό διαστημόπλοιο «Marsnik» δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1971: Το πρώτο ρωσικό διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον Αρη σταμάτησε να λειτουργεί 20 δευτερόλεπτα μετά.
2003: Εκτοξεύτηκαν δύο ρομπότ της NASA, το «Rover» και το «Opportunity», πέντε φορές μικρότερα από το «Curiosity».

Πλανήτης Αρης
- Η βαρύτητα στον Αρη ισούται με το 38% της βαρύτητας στη Γη.
- Μια ημέρα διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά.
- Ενα έτος διαρκεί 687 ημέρες.
- Η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο.
- Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αγγίζει τα 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
- Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, μισή από τη διάμετρο της Γης και διπλάσια από εκείνη της Σελήνης.
- Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -128 βαθμούς Κελσίου στους πόλους του έως 27 βαθμούς Κελσίου στον ισημερινό.ΝΕΑ