Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Διαφθορά με τιμοκατάλογο - ΕΟΤ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΙΕΡΙΑ

Μίζα 3.000 ευρώ ζήτησε υπάλληλος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για να του επιτρέψει να λειτουργήσει την επιχείρησή του
Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012
Υπόθεση δωροδοκίας με εργαζόμενες που είχαν φτιάξει «τιμοκατάλογο» μίζας, ώστε να επιτρέπουν τη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων. Η αποκάλυψη έγινε... ύστερα από καταγγελία και σύλληψη επ' αυτοφώρω.
Μίζα 3.000 ευρώ ζήτησε υπάλληλος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για να του επιτρέψει να λειτουργήσει την επιχείρησή του
Αρση ανάκλησης άδειας λειτουργίας: 3.000 - 5.000 ευρώ. Αποσφράγιση καταστήματος: 5.000 έως και 7.000 ευρώ. Αναβάθμιση ξενοδοχείου από 3 σε 4 αστέρια: 7.000 - 8.000 ευρώ. Μετατροπή ενοικιαζόμενων δωματίων σε ξενοδοχείο: 14.000 - 15.000 ευρώ.
Ο «τιμοκατάλογος» της δωροδοκίας ήταν κοινό μυστικό εδώ και χρόνια μεταξύ των επιχειρηματιών του τουρισμού στην Πιερία, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν, εκβιάζονταν να πληρώνουν τα παραπάνω ποσά στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους.
Ενας απ' αυτούς είχε το θάρρος να προσφύγει στην Αστυνομία και το κύκλωμα αποκαλύφθηκε, με την επ' αυτοφώρω σύλληψη μίας 50χρονης υπαλλήλου την ώρα που εισέπραττε «φακελάκι» με 2.500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και την εν συνεχεία σύλληψη της προϊσταμένης Διεύθυνσης, που θα «τσέπωνε» μέρος των χρημάτων, σύμφωνα με την ομολογία της πρώτης.
Διαφθορά με τιμοκατάλογο
Η «μίζα», ζητήθηκε για την απόφαση άρσης ανάκλησης άδειας λειτουργίας εστιατορίου - καφέ - πιτσαρίας, που λειτουργεί στο ισόγειο ξενοδοχείου στον Πλαταμώνα Πιερίας.
Ο Αλκιβιάδης Σακογιάννης, ιδιοκτήτης οικογενειακής τουριστικής επιχείρησης στην Πιερία, βίωσε αυτό που άκουγε επί χρόνια να συμβαίνει σε συναδέλφους του.
Πρόσφατα, ένας πελάτης του ξενοδοχείου «ΔΙΑΣ» είχε γενέθλια και τα γιόρτασε στον υπαίθριο χώρο, με δύο κιθάρες και μία μικρή μικροφωνική εγκατάσταση που στήθηκε εκεί. Η Αστυνομία υπέβαλε μήνυση, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη άδεια για κάτι τέτοιο.
«Η διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να στείλει ο ΕΟΤ το υγειονομικό για να ελέγξει αν έχει συντελεστεί αλλαγή λειτουργίας που να παραπέμπει σε μετατροπή σε κέντρο διασκέδασης», εξηγεί στο «Εθνος» ο επιχειρηματίας και προσθέτει: «Πριν έρθει το υγειονομικό, όμως, μου έστειλαν από τον ΕΟΤ απόφαση ανάκλησης άδειας λειτουργίας και σφράγισης του εστιατορίου μετά από έναν μήνα. Αυτό το κάνουν για να πας από εκεί και να το διευθετήσεις».
Το υγειονομικό ήρθε εκ των υστέρων και στη γνωμοδότησή του πιστοποίησε ότι δεν έχει συντελεστεί κάποια σημαντική αλλαγή. Με αυτή τη γνωμοδότηση ο ξενοδόχος πήγε στην υπηρεσία του ΕΟΤ στη Θεσσαλονίκη για να πάρει την άρση ανάκλησης. Εκεί, όμως, άκουσε την 50χρονη υπάλληλο να του λέει «ναι, αλλά πρέπει να μας δώσεις 3.000 ευρώ».
ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ
Η παγίδα, τα παζάρια και η αμοιβή
Ο ξενοδόχος πήγε στην Ασφάλεια, όπου του δόθηκαν οδηγίες για το στήσιμο της παγίδας: θα έκανε κάποιες τηλεφωνικές συνεννοήσεις με την υπάλληλο, ώστε να καταγραφούν και θα έδινε ραντεβού μαζί της για την καταβολή των χρημάτων, αφού πρώτα αυτά θα προσημειώνονταν.
Το ραντεβού δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο της 50χρονης, η οποία ωστόσο την τελευταία στιγμή πρότεινε να βρεθούν με τον ξενοδόχο στο καφέ που λειτουργεί κάτω από την υπηρεσία.
Εκεί του έδωσε την υπογεγραμμένη απόφαση άρσης ανάκλησης και πήρε τον φάκελο με την «αμοιβή» της, που έπειτα από παζάρια είχε πέσει στις 2.500 ευρώ.
Η επέμβαση
Παρόντες, όμως, ήταν και οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. που συνέλαβαν την 50χρονη και στη συνέχεια και την 54χρονη προϊσταμένη Διεύθυνσης. Πριν από τη σύλληψή της, η υπάλληλος φέρεται πως είπε στον ξενοδόχο πως τα χρήματα αυτά ήταν «για την άλλη» και πως πρέπει να εξασφαλίσει ένα επιπλέον ποσό και για την ίδια, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση «το χαρτί αυτό μπορεί πάλι να ανακληθεί».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η υπάλληλος ανέφερε κατά την εξέτασή της πως τα μισά χρήματα προορίζονταν για την 54χρονη προϊσταμένη της, ομολογώντας, μάλιστα, πως είχε ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
«Φιλοδώρημα»
Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία και αναμένεται να δικαστούν σήμερα στο αυτόφωρο.
Στην κατάθεσή της, η 50χρονη άλλαξε στάση. Υποστήριξε πως ο ξενοδόχος ήταν οικογενειακός της φίλος και πως τα χρήματα αυτά ήταν ένα «φιλοδώρημα» για μια εξυπηρέτηση που του παρέσχε. Από την πλευρά της, η 54χρονη προϊσταμένη ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και πως η υπάλληλος λειτούργησε αυτοβούλως.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: