Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

«Βόμβα» Λαφαζάνη υπέρ χρεοκοπίας

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
Ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε χθες με φόντο τη χρεοκοπία της χώρας και κεντρικό πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κοινοβουλευτικός ...εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάνθηκε ότι η χρεοκοπία «δεν είναι μπαμπούλας», προκαλώντας - κατ' εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά - τη σκληρή αντίδραση της ΝΔ, αλλά και αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Λαφαζάνη.
Η παρέμβαση Λαφαζάνη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αντιμετωπίζει μια χρεοκοπία ως θετική εξέλιξη για τη χώρα, πυροδότησε το πολιτικό θερμόμετρο παραμονές της επίσκεψης του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και των κρίσιμων συναντήσεων του κ. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η «ρουκέτα» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υιοθέτησε ουσιαστικά τα μαύρα σενάρια που διακινούνται εκτός συνόρων για το μέλλον της Ελλάδας, προκάλεσε οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και νέα ρήξη ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να επικρατεί νηνεμία στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Αυτήν την ώρα ό,τι λέμε για τη θέση της χώρας, κάθε παρέμβαση από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, καταγράφεται και εκτός συνόρων. Και τη στιγμή που η Ελλάδα δίνει μάχη για να ξεφύγει από τα συνεχή πυρά που δέχεται, περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, είναι πολιτικό έγκλημα να επιχειρούν κάποιοι να ανοίξουν την "κερκόπορτα"...», σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Λαφαζάνης με τον θεσμικό ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράζει περιθωριακές απόψεις, αλλά μεταφέρει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του κόμματός του.

«Τζόγος».Το μήνυμα από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την παρέμβαση Λαφαζάνη, εξακολουθεί - για πολιτικούς ή αντιπολιτευτικούς λόγους - να «τζογάρει» με την έξοδο από το ευρώ και η στάση αυτή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ως προς τον σχεδιασμό και τις επιδιώξεις της χώρας. Κατά τις ίδιες πηγές, στην παρούσα συγκυρία ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν πρέπει να νοθεύεται το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα. Προσθέτουν δε πως η πρόσφατη επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι μπροστά στις προκλήσεις των επόμενων μηνών πρέπει όλοι να είναι είμαστε «ενωμένοι σαν γροθιά» δεν αφορούσε μόνον την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υπερθεματίσει (στον Alpha 98,9) με αφορμή την αρθρογραφία του γερμανικού «Σπίγκελ» υπέρ της χρεοκοπίας, που παρουσιάζεται ως λύση για την Ελλάδα. Κατά τον κ. Λαφαζάνη, η χρεοκοπία «δεν είναι κατ' ανάγκη κάτι καταστροφικό», αλλά «όπλο των αδυνάτων όταν φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Ο ίδιος έκανε λόγο για «κινδυνολογία» από την πλευρά όσων απεύχονται τη χρεοκοπία και κατέληξε ότι «δεν πρέπει να την εμφανίζουμε κι εδώ, στην Ελλάδα, ως μπαμπούλα».
Ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες το μεσημέρι εντολή να υπάρξει άμεση καταγγελία της πρόκλησης Λαφαζάνη, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου κρίθηκε σκόπιμο να περιοριστεί το ζήτημα στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης και να μη λάβει χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτόν το βάρος της καταγγελίας σήκωσε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελούν ντροπή». «Εύχεται τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η κυβέρνηση θα του κάνουν τη χάρη...», διεμήνυσε η Λεωφόρος Συγγρού.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: