Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ραντεβού φωτιά για Ελλάδα και ευρώ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΑΝΤ - ΜΕΡΚΕΛ


http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20120817/low/assets_LARGE_t_241261_105760515.JPG 

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
Καθοριστική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι η αιφνίδια συνάντηση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο. Το ραντεβού, στο οποίο θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε ...Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται παραμονή των κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τους δύο ηγέτες.


Στην Αθήνα ο Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου
Στην Αθήνα ο Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου
Αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη των τεσσάρων κρίσιμων ημερών, από τις 22 μέχρι τις 25 Αυγούστου, όπου στην «ατζέντα» κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης «προηγείται» η συζήτηση για το μείζον ελληνικό οικονομικό ζήτημα, είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Κατά τη διάρκεια του «καυτού τετραημέρου» ο κ. Σαμαράς έχει βάλει «στοίχημα» με το σαφές «μήνυμα» ότι η χώρα έχει τη βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση των υπεσχημένων, να διεμβολίσει το μέχρι τώρα «αρνητικό πεδίο» και να διεκδικήσει τη βέλτιστη λύση για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεν υπάρχει συνεργάτης του κ. Σαμαρά στο Μαξίμου που να υπονοεί κάτι διαφορετικό από το στρατηγικό σχέδιο που επιχειρεί να αναπτύξει και μέσω αυτού να πείσει ο πρωθυπουργός τους δανειστές μας ότι άμεσα (και εντός του Αυγούστου) θα υπάρξουν συγκεκριμένα «δείγματα γραφής» της όλης προεργασίας - είτε αφορά στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ είτε στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
«Η Ελλάδα πρέπει επί της ουσίας να είναι έτοιμη με πλάνο μεταρρυθμίσεων να διεκδικήσει το καλύτερο και να αλλάξει διεθνώς την εικόνα της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 του μηνός, στο Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα.
Είναι δε εξαιρετικά σημαντικό ότι προ των δύο κρίσιμων ραντεβού του κ. Σαμαρά με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στην καγκελαρία, καθώς έχει κλείσει συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, προκειμένου να αναλύσουν όλες τις παραμέτρους κυρίως του ελληνικού σύνθετου παζλ.
Κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποφεύγουν να προβλέψουν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αναζητείται λύση για το δύσκολο πρόβλημα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά εμφανίζεται έτοιμη να «αποδείξει» ότι δεν είναι πια «το κακό παιδί» που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του - «αντιθέτως έχει ήδη αποτελεσματικό σχεδιασμό για μεταρρυθμίσεις τώρα», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Από την άλλη πλευρά, κορυφαίος υπουργός, αφού θυμίζει με νόημα ότι ο Αντώνης Σαμαράς «είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης και των χαμηλών φόρων», έχει συγκεκριμένη στρατηγική μέσω της οποίας θέλει καταρχάς να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, γνωρίζοντας ότι προϋπόθεση είναι τελική μορφή του νέου πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα όμως το Μέγαρο Μαξίμου ενισχύει τη διαπραγματευτική «φαρέτρα» του πρωθυπουργού με τις προτάσεις του για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο έτη, μη αποκλείοντας στον χρόνο που θα επιλεγεί για την κατάθεση επισήμως του αιτήματος να έχει ήδη επεξεργαστεί η Ευρώπη σχέδιο και για την κρίση χρέους που αφορά και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία, Ισπανία).
Ολα ανοιχτά
Ερχεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους; Το σίγουρο είναι ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει την οποιαδήποτε εξέλιξη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Οι καλά γνωρίζοντες τις διεργασίες στα «υψηλά κλιμάκια» λένε ότι η κουβέντα γίνεται ήδη και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί πότε και ποιο κουμπί θα πατήσουν.
Ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ εντούτοις παραμένει, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Σύνοδος Κορυφής του Οκτώβρη θα είναι καθοριστικής σημασίας. Θα έχει προηγηθεί η παρουσίαση της έκθεσης της τρόικας στο Eurogroup στις 14 Σεπτέμβρη, ημερομηνία που θα κρίνει εν πολλοίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των περίπου 31 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από την Κυριακή θα βρίσκεται στο Βερολίνο ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση και θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταφέρει στη Γερμανία το μήνυμα του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για το εισιτήριο της επιμήκυνσης εν συνεχεία.
http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20120817/low/assets_LARGE_t_241261_105760515.JPG
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: