Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πιερία - Κ. Μακεδονία - Άλλοθι η κρίση για τη μαύρη εργασία: 1 στους 2 είναι ανασφάλιστος στην Πιερία

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012



Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο κ. Μάρκος Τούντας, Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), στο νομό μας το..
πρώτο εξάμηνο του 2012 πραγματοποιήθηκαν 85 ουσιαστικοί έλεγχοι και από τους 245 εργαζόμενους οι 143 ήταν αδήλωτοι. Τα πρόστιμα έφτασαν τις 67.500 ευρώ. Τα αποτελέσματα επίσης, αποδεικνύουν πως οι περισσότεροι από τους μη ασφαλισμένους είναι Έλληνες κι όχι αλλοδαποί, όπως φαντάζονται οι περισσότεροι. 
Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη, μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου, καθώς στόχος κατά μεγάλο μέρος είναι οι εποχιακές επιχειρήσεις, όπως τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.
 Δημοσίευμα των « Νέων» αποκαλύπτει πως σε πολλούς νομούς της χώρας το ποσοστό της μαύρης εργασίας ξεπερνά το 50%, με την Αρκαδία να σημειώνει ρεκόρ σε ποσοστό 78, 1%. Το γενικό ποσοστό των ανασφάλιστων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 έχει αυξηθεί από 29, 1 σε 35, 4%. Όσο για τις οικονομικές απώλειες, από την αμιγώς ανασφάλιστη εργασία φτάνουν τα 3 δις. ευρώ ετησίως, ενώ στο κράτος η μη ασφάλιση των εργαζομένων κοστίζει 6 δις. ευρώ.
Περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι φοιτητές που έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τους γονείς, αγροτικές επιχειρήσεις, ανασφάλιστοι που λαμβάνουν ταυτόχρονα το επίδομα ανεργίας και ο τουρισμός καθώς απασχολούνται μαθητευόμενοι από χώρες του ανατολικού μπλοκ σε ποσοστό 80-90%. Νέος στόχος των επιθεωρητών είναι οι τράπεζες, οι ιδιωτικές κλινικές, οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, τα συνεργεία καθαρισμού, τα σουπερμάρκετ και διάφοροι άλλοι κλάδοι.
Τα πρόστιμα για τη μαύρη εργασία άγγιξαν τα 2.000.000, όμως, στόχος πλέον του υπουργείου είναι η λύση του προβλήματος από τη ρίζα του. Βέβαια, μάλλον η χώρα θα δυσκολευεί πολύ να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανασφάλιστης εργασίας που είναι 7%.ΠΗΓΗ:ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: