Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ KΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - Ανοιγμα σε ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους

Ανοιγμα σε ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους Τετάρτη 04 Ιουλίου 2012

Τα δύο κόμματα έλαβαν πρόσκληση για τη Συνδιάσκεψη της Παρασκευής. Ο Ευ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στην προσπάθεια της νέας...
κυβέρνησης και στη στάση του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τα εσωκομματικά, θα δώσει το στίγμα της αυτοοργάνωσης του κόμματος

Σαφή πρόσκληση στις όμορες δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων για διαρκή διάλογο, που ξεκινά από πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και φτάνει μέχρι τα αναγκαία «νεύματα» για την επανένωση της σύγχρονης κεντροαριστερής παράταξης, στέλνει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη Συνδιάσκεψη του κόμματος την προσεχή Παρασκευή.
Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά τη διπλή εκλογική ήττα, άφησε κατ' αρχάς στο περιθώριο την πολιτικο-ιδεολογική αναζήτηση, παρότι την ίδια στιγμή συμφωνούσε με το κόμμα Κουβέλη για τη στήριξη διά της συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση.
Η απόφαση, όμως, να στείλει προσκλήσεις στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων (και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας να εκπροσωπηθούν στη Συνδιάσκεψη, δεν είναι τυχαία. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «ενέπνευσε» τους απόλυτα έμπιστους συνεργάτες του για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σχετικά με το άνοιγμα συμμετοχής και διαβούλευσης που σχεδιάζει.
Οι ίδιες πληροφορίες, δε, επιβεβαιώνουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει με κορυφαία στελέχη της στη Συνδιάσκεψη, όπως και οι Οικολόγοι. Από τη ΔΗΜΑΡ θα απευθύνει, μάλιστα, χαιρετισμό και δεν θα κόψει τις γέφυρες για διάλογο ο γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής του Επικρατείας, κ. Σπύρος Λυκούδης, ενώ στην «αποστολή» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα είναι και ο στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη (εκπρόσωπος Τύπου) Ανδρέας Παπαδόπουλος. Οι Οικολόγοι θα παραβρεθούν διά της νέας εκπροσώπου Τύπου, Ζωής Βροντίση.
Η Συνδιάσκεψη θα αρχίσει, βέβαια, με ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σκοπεύει να αφιερώσει μέρος της ομιλίας του στους εθνικούς στόχους, στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, στη στάση του ΠΑΣΟΚ και στην ανάγκη συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το επιτελείο του κ. Βενιζέλου υπογραμμίζει, πάντως, ότι στο κομματικό ακροατήριο θα απευθυνθεί δίνοντας το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα για το ΠΑΣΟΚ της αυτοοργάνωσης. Δεν πρόκειται να προκαταλάβει τον διάλογο που θέλει να ανοίξει για τις ριζικές αλλαγές - αντιθέτως θα «προκαλέσει» τη συμμετοχή σε ένα ουσιαστικό δημοψήφισμα σε όλα τα επίπεδα, τα στελέχη και τα μέλη.
Βέβαια -να σημειωθεί- μόνο και μόνο στο άκουσμα της επανεγγραφής στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε στελέχη της πρώτης γραμμής επί χρόνια (και τα ιδρυτικά) και η Ιπποκράτους εξετάζει το πώς θα αποσαφηνίσει τους κανόνες και τις εξαιρέσεις (αν υπάρχουν).
Και αυτό γιατί στελέχη της Ιπποκράτους θεωρούν ότι μπορεί να πάρει αρνητική τροπή η συζήτηση στη Συνδιάσκεψη αν δεν ξεκαθαριστεί εγκαίρως το πλαίσιο. «Την ημέρα που θα κάνει εισήγηση ο πρωθυπουργός στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ από το πρωί να επιδίδεται στην παραγωγή γκρίζων εικόνων», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, που τάσσεται υπέρ των ισορροπιών με κορυφαία στελέχη που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα αρκετά.
Το σίγουρο είναι ότι το «σύνθημα» με την προτροπή «ξαναγράψου στο ΠΑΣΟΚ, αν θέλεις» αποτέλεσε επί ημέρες τον... ιδεατό μπούσουλα της Ιπποκράτους - παρότι καταγράφηκαν διαφωνίες. «Δεν μπορείς να ζητάς από πρόσωπα, όπως ο Λαλιώτης, ο Τσούρας, η Βάσω Παπανδρέου, ο Παπαϊωάννου, ο Παπουτσής ή ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ή τον Κ. Σημίτη να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους ως μέλη», κατανοεί στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, εκτιμώντας όμως ότι ουδείς σκέφτεται ακρότητες για τη μετέπειτα δύσκολη πορεία προς το Συνέδριο τον Νοέμβριο.
Αν και είναι βαρύ το κλίμα, εν τω μεταξύ, σχετικά με την πορεία της χώρας και τον βαθμό αποτελεσματικότητας που θα «πιάσει» η νέα κυβέρνηση, η Ιπποκράτους διαβλέπει ευκαιρίες για την ανασύσταση του κόμματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει τα σχετικά με τις «Ομάδες Κρούσης» προς το Συνέδριο, θα ξεκλειδώσει ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο για τον διάλογο και θα δώσει ραντεβού το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου για την ουσιαστική εκκίνηση της αυτοοργάνωσης. Θα ανακοινώσει στη Συνδιάσκεψη ή αργότερα την Πολιτική Γραμματεία; Είναι προφανές ότι είτε ο ίδιος είτε πρόσωπα του επιτελείου του θα επιχειρήσουν να βολιδοσκοπήσουν ξανά κορυφαία στελέχη για το αν προτίθενται να συμμετάσχουν στην Πολιτική Γραμματεία.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι τους ενδιαφέρει να μάθουν... ώρες πριν από τη Συνδιάσκεψη για τη στάση που θα κρατήσουν, για παράδειγμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου και αρκετοί άλλοι.
Στην πραγματικότητα οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να καταλήξουν σε «ναι» ή «όχι», έτσι ώστε το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τον προβληματισμό και τα εμφανή ερωτηματικά και να λάβει θέση.
Οι κινήσεις Ραγκούση και Μόσιαλου
Οι καλά γνωρίζοντες, άλλωστε, τονίζουν ότι οι κινήσεις Ραγκούση και Μόσιαλου (ο πρώτος θα μιλήσει εκτός απροόπτου στους Π80 και ο δεύτερος θα κάνει γενέθλιο πάρτι την Παρασκευή για τη νέα κίνηση) έχουν τουλάχιστον «εκνευρίσει» την Ιπποκράτους, καθώς πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε, αναζητούν αλλού ρόλους και μόνο ρόλους, αντί να συμβάλουν στην ενίσχυση εκ των έσω του κόμματος.
ΕΘΝΟΣ-Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: