Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις


Τρίτη 10 Ιουλίου 2012
Ζητά από την Ε.Ε. για την Ελλάδα ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών
Πιο διαλλακτική εμφανίζεται η Φινλανδία,...
τουλάχιστον για το ελληνικό θέμα, με τον υπουργό Οικονομικών της να τονίζει ότι σαφώς η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ οφείλει να εξετάσει πόσο ρεαλιστικές είναι οι μεταρρυθμίσεις που ζητά από τη χώρα.
Σε αυτή την αλλαγή στάσης, μάλλον σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ευρωζώνης για την Ολλανδο-Φινλανδική στάση απέναντι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα στρέφονται στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, από τις διπλωματικές δεξιότητες του οποίου και φυσικά την επιχειρηματολογία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η μετέπειτα στάση των εταίρων απέναντι στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό και προφανώς σε αναζήτηση συμμαχιών και στήριξης ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Φινλανδία: Ζητάμε ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα;
"Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ οφείλει να εξετάσει το πόσο ρεαλιστικές είναι οι μεταρρυθμίσεις που ζητά από την χώρα", είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Πρωτίστως είμαι ευτυχής που τώρα έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, που επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη και έχει την πρόθεση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό πιστεύω είναι το πιο σημαντικό ζήτημα», είπε ο Luc Frieden, όπως αναφέρει το Reuters.
«Πρέπει να εξετάσουμε πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά που ζητούμε από την Ελλάδα. Νομίζω πως μπορούμε να διευκολύνουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει και αυτή να κάνει κάτι.
Πρέπει να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουμε ζητήσει, και θα χρειαστεί να ακούσουμε τα όσα έχει να πει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πάνω σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να συγκεκριμενοποιήσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη στήριξη του ευρώ.
Ωστόσο, οι συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες ενδέχεται απλώς να τονίσουν τις αδυναμίες της συμφωνίας του περασμένου μήνα για οικονομική βοήθεια προς τα υπερχρεωμένα χώρες-μέλη και τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: