Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο διμέτωπος Βενιζέλου - Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιδιώκει λόγο στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ενώ προωθεί τις αλλαγές στο κόμμα - Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με αρκετά ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ


Ο διμέτωπος Βενιζέλου

«Ολική επαναφορά» στον ρόλο του ως πόλου στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας επεχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Η ..προσπάθεια ωστόσο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς συνοδεύτηκε από διαρροές και έμμεσες δηλώσεις εις βάρος του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, με την αιτιολογία ότι η επιλογή του να υποβαθμίσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης ήταν επιζήμια. Η κυβερνητική κρίση εν τέλει απεσοβήθη. Ο κ. Βενιζέλος όμως αποκάλυψε τις προθέσεις του. Μετά την αρχική διστακτική στάση του ως προς τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, στην Ιπποκράτους υπήρξε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών.


Σύμφωνα με στελέχη του ΠαΣοΚ, η αντίληψη που κυριαρχεί πλέον είναι ότι όσο η ΔΗΜΑΡ του κ.
Φ. Κουβέλη θα πιέζεται από τα αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξή της στο «μνημονιακό μπλοκ», τόσο το ΠαΣοΚ θα πρέπει να υπερασπίζεται τις επιλογές του και να πείθει ότι διαθέτει εναλλακτικές προτάσεις για τη βελτίωση των όρων του μνημονίου.
Οι περισσότεροι στην Ιπποκράτους αναγνωρίζουν βεβαίως ότι οι δυνατότητες επιτυχίας μιας επαναδιαπραγμάτευσης ελάχιστα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα. Παράλληλα όμως θεωρούν ότι το ΠαΣοΚ, στο σημείο που βρίσκεται, μόνο με φυγή προς τα εμπρός μπορεί να διασωθεί και όχι με παλινδρομήσεις ανάμεσα στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν του.


Επιθέσεις και κινητικότητα
Παρά ταύτα, οι επιλογές του κ. Βενιζέλου στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας προξένησαν, αν μη τι άλλο, απορία σε ένα μεγάλο τμήμα στελεχών και πρώην υπουργών. Ειδικώς σε ό,τι αφορούσε την επίθεση προς τον κ. Στουρνάρα (η οποία εν συνεχεία επιχειρήθηκε να μετριαστεί και να διαλυθούν οι εντυπώσεις που προκάλεσε), θεωρείται από μια μεγάλη μερίδα ενεργών και μη στελεχών του ΠαΣοΚ ενδεικτική για την απόφαση του κ. Βενιζέλου να μην απεμπολήσει εν τέλει το δικαίωμα πολιτικού ελέγχου επί του υπουργείου Οικονομικών.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στις κακές σχέσεις της σημερινής ηγεσίας του ΠαΣοΚ με τον πάλαι ποτέ συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, αλλά και με την επίγνωση ότι παράλληλα με το ΠαΣοΚ κινούνται διάφορες πρωτοβουλίες της Κεντροαριστεράς, με θέμα την εμπέδωση της μεταρρυθιστικής ατζέντας και την εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο ήταν η δημόσια παρέμβαση των έξι πρωτοβουλιών πολιτών, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τον χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ (Κοινωνικός Σύνδεσμος, όπου αρχικώς μετείχε και ο κ. Στουρνάρας, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία Β).
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις περιστάσεις και στις προσδοκίες» και ότι «επιπροσθέτως, η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων είναι γενικόλογη και σε μεγάλο βαθμό γεννά αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησής της στις σημερινές συνθήκες στενότητας». Καταλήγει μάλιστα η ίδια ανακοίνωση στο ότι «στο πλαίσιο αυτό εκκρεμεί η διαμόρφωση της νέας πολιτικής πρότασης-απάντησης των δυνάμεων του χώρου του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού με όρους σύγχρονους και συμμετοχικούς».
Πέραν αυτών πάντως, πρόσωπα που προσφάτως συνομίλησαν με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ μεταφέρουν την εντύπωση ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί την κυβέρνηση συνεργασίας ένα στατικό σχήμα, με προδιαγεγραμμένο κάθε βήμα και υπό αυτή την έννοια έρμαιο των όποιων εξελίξεων.
Η δική του στήριξη προς την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται ειλικρινής, λένε οι ίδιες πηγές, συμπληρώνουν όμως ότι στη σκέψη του κ. Βενιζέλου διακρίνουν την πρόθεση να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη λήψη αποφάσεων και την κατεύθυνση της πολιτικής που θα χαραχθεί.


Ρήξη με τρία μεγαλοστελέχη
Οι πρωτοβουλίες του κ. Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα συνδυάστηκαν και με την πρώτη ευρεία σύσκεψη στελεχών με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής τακτικής. Από τη σύσκεψη αυτή απουσίαζαν, άλλοι επειδή δεν προσκλήθηκαν, άλλοι επειδή έτσι επέλεξαν, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Α. Λοβέρδος, Χρ. Παπουτσής και Ι. Ραγκούσης, οι οποίοι εν τέλει δεν συμμετέχουν και σε κανένα από τα νέα όργανα του ΠαΣοΚ.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε ως επιβεβαίωση της οριστικής ρήξης στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τα συγκεκριμένα στελέχη. Το αν και κατά πόσον αυτό θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο ΠαΣοΚ ή στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: