Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Συζήτηση από το ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου


Τρίτη 31 Ιουλίου 2012Τοπικά
"Θέλουν να μετατρέψουν τον Όλυμπο σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων" δηλώνει η βουλευτής Κ. Ιγγλεζη
Συνάντηση μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το ...
απόγευμα, με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων (πυρολουσίτη) στο λατομείο του Λιτοχώρου.
Στη συνάντηση έγινε τοποθέτηση μελών της συντονιστικής επιτροπής των Ενεργών Πολιτών Πιερίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρουσιάστηκαν επιστημονικές μελέτες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η απόφαση του δήμου Δίου - Ολύμπου για την απόθεση των συγκεκριμένων υλικών.
Επακολούθησε ενημέρωση από τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ. κα Κατερίνα Ιγγλεζη, για την αντίστοιχη εμπειρία με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Σε δηλώσεις τις η βουλευτής κα Ιγγλεζη επεσήμανε ότι επισκέφτηκε την Πιερία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της νεολαίας στο Βαρικό Λιτοχώρου, ως καλεσμένη σε ένα εργαστήριο-συζήτηση σχετικά με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
"Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο στο να ακούσουν πως κλιμακώθηκε ο αγώνας και τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει. Έγιναν πολλές ερωτήσεις και εκδηλώθηκε η πρόθεση για ενεργή συμμετοχή στον αγώνα αυτό.
Η συνάντηση στην Κατερίνη έγινε για ένα ακόμη ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, που αφορά τον Όλυμπο. Από ότι καταλαβαίνω, θέλουν να τον μετατρέψουν σε μια χαβούζα τοξικών αποβλήτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά του, ότι οποιαδήποτε επένδυση γίνεται, θα πρέπει πρώτα να έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των εταιρειών. Αυτή είναι η σταθερή και ξεκάθαρη θέση μας".
Η κα Σκούφα
Περιγράφοντας την ατμόσφαιρα γύρω από το ζήτημα, η πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Μπέτυ Σκούφα, στο νομό είπε ότι κανείς από την τοπική κοινωνία δεν ξέρει τίποτα, ενώ και κατά την παρουσία επιτροπής στην σχετική έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου δεν της επιτράπηκε να κάνει παρέμβαση.
"Από την αρχή που το εργοστάσιο της TOSOH πήρε άδεια λειτουργίας δεν υπήρχε πρόβλεψη για απόθεση αποβλήτων. Πήγαν στην Χαλκηδόνα και εισέπραξαν άρνηση από το δήμο, έπειτα όμως βρήκαν πρόσφορο έδαφος με αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο".
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών επιστημονικών ερευνών για το άκρως επικίνδυνο της απόθεσης του πυρολουσίτη. Αντίθετα, χαρακτήρισε τη μελέτη που κατατέθηκε στο δήμο Δίου-Ολύμπου στημένη στο πόδι, χωρίς άδεια από το δασαρχείο και γεωλογικές μελέτες.
Ο κ. Παντελιάδης
Από την πλευρά του το μέλος της Πρωτοβουλίας για τον Πέλεκα κ. Νίκος Παντελιάδης, παράθεσε στοιχεία, σημειώνοντας εξ' αρχής ότι στα επόμενα βήματα ετοιμάζεται μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Λιτόχωρο, "η οποία πρέπει να αποβεί νικηφόρα". Όπως είπε, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που είχε συγκληθεί για την έγκριση της μελέτης αλλαγής περιβαλλοντικών όρων αποκατάστασης του αμμορυχείου, "γιατί με την υπάρχουσα δεν μπορούσαν να αλλάξουν οι περισσότεροι όροι για τα βιομηχανικά απόβλητα που έρχονται αποχαρακτηρισμένα".
Όπως ειπώθηκε, ο πυρολουσίτης είναι κοινός στη φύση, αποτελεί το 1% του χώματος στον πλανήτη, ωστόσο με την επεξεργασία που του γίνεται βγαίνει το διοξείδιο του μαγγανίου, που δεν είναι το ίδιο αθώο.
Όσο για την εταιρεία, αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην ΕΕ, με τα απόβλητά της να περνούν από επεξεργασία με πολλά χημικά στοιχεία στην προσπάθεια να γίνουν ουδέτερα.
Όταν το ζήτημα αφορούσε το δήμο Χαλκηδόνας, είχε παραγγελθεί από τον δήμαρχο μελέτη από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων απουσιάζουν παρατηρήσεις γεωλόγων, γεωτεχνικών και για τα υπόγεια ύδατα.
"Υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις, αυθαιρεσίες και επιστημονικές αστοχίες, όπως γράφεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι το απόβλητο μπήκε σε ακίνδυνη κατηγορία με υπουργική εντολή".
Επανερχόμενος στο υλικό, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε ότι διασκορπίζεται με τον αέρα, καθώς είναι λεπτόκοκκο. "Δεν υπάρχει άλλη μελέτη εκτός από αυτή που παραγγέλθηκε από την εταιρεία, με δικά της στοιχεία.
Αντίθετα με ότι θα έπρεπε η περιοχή γειτνιάζει με καλλιέργειες υψηλής παραγωγής, ελαιοτριβείο αλλά και τον χαρακτηρισμένο ΒΙΟΠΑ Λιτοχώρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: