Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

«Κλείδωσαν» τα ονόματα στα κρίσιμα υπουργεία - ΙΣΧΥΡΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσαν» τα ονόματα στα κρίσιμα υπουργείαΠέμπτη 21 Ιουνίου 2012
Μέχρι το μεσημέρι, εκτός δραματικού απροόπτου, αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας..
και να έχει οριστεί και η ώρα για την ορκωμοσία των νέων υπουργών και των υφυπουργών. Στη 1.00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Κλείδωσαν» τα ονόματα στα κρίσιμα υπουργεία
Τα περισσότερα ονόματα έχουν «κλειδώσει» από χθες και αυτό που απέμενε είναι να προστεθούν ορισμένα πολιτικά στελέχη στα λεγόμενα περιφερειακά υπουργεία και να επιλυθούν προβλήματα που προέκυψαν από μίνι καραμπόλες που συμβαίνουν πάντα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβερνήσεων. Ωστόσο, στα βασικά - κομβικά υπουργεία όλες οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν ήδη ληφθεί, από τους ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την όλη προσπάθεια.
Συγκεκριμένα, νέος «τσάρος» της οικονομίας θα οριστεί ο νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασ. Ράπανος, πρόσωπο που αποτέλεσε πρόταση των κ. Σαμαρά και Κουβέλη. Αναπληρωτής υπουργός θα τοποθετηθεί ο κ. Γ. Ζανιάς και υφυπουργός ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε περίπτωση που δεν συγχωνευθεί με το υπουργείο Υποδομών, επικεφαλής θα τεθεί ο κ. Γ. Στουρνάρας με υφυπουργό, πιθανώς, τον κ. Ν. Μηταράκη. Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει η εισήγηση να συγχωνευθούν τα δύο υπουργεία - πυλώνες της κυβέρνησης και στη θέση του επικεφαλής να οριστεί ο κ. Κ. Χατζηδάκης με τρεις υφυπουργούς.
Στο υπ. Οικονομικών θα τεθεί επικεφαλής ο Βασ. Ράπανος με αναπληρωτή υπουργό τον Γ. Ζανιά και υφυπουργό τον Χρ. Σταϊκούρα
Στο υπ. Οικονομικών θα τεθεί επικεφαλής ο Βασ. Ράπανος με αναπληρωτή υπουργό τον Γ. Ζανιά και υφυπουργό τον Χρ. Σταϊκούρα
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δύσκολη προσπάθεια με δεδομένο ότι το υπερ-υπουργείο αυτό θα πρέπει να διαχειριστεί θέματα που ξεκινούν από τα μεγάλα έργα υποδομής έως την κατάσταση στην αγορά. Οι εισηγητές αυτής της πρότασης, πάντως, εκτιμούν ότι σε αυτό το υπουργείο πρέπει να προστεθούν και τα θέματα της ενέργειας, καθώς το σύνολο της ατζέντας που θα προωθήσει θα σχετίζεται αμιγώς με την ανάπτυξη.
Εάν, πάντως, το σχήμα μείνει ως έχει αυτήν τη στιγμή, τότε ο κ. Χατζηδάκης θα οριστεί υπουργός Υποδομών. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβάδισμα έχει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και για το υπουργείο Τουρισμού, που θα ανασυσταθεί, η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.
«Κλείδωσαν» τα ονόματα στα κρίσιμα υπουργεία
Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει φαβορί ο κ. Στ. Δήμας, ενώ χθες ακούστηκε και το όνομα του κ. Π. Παναγιωτόπουλου. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας φαίνεται να επιστρέφει ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ στο ευαίσθητο υπουργείο Απασχόλησης θα τοποθετηθεί πιθανότατα ο νυν διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας. Στο υπουργείο Εσωτερικών θα παραμείνει πιθανώς ο κ. Αντ. Μανιτάκης και στο Δικαιοσύνης σημαντική υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Αντ. Ρουπακιώτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα ενοποιήσει τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και θα τοποθετήσει επικεφαλής τον κ. Κων. Αρβανιτόπουλο και αναπληρώτρια υπουργό την κυρία Λ. Μενδώνη. Επίσης θα επανιδρύσει τα υπουργεία Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης. Για το πρώτο ακούγεται το όνομα του κ. Μαν. Κεφαλογιάννη, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό χθες με τον κ. Σαμαρά, αλλά και του κ. Αλ. Τουρκολιά, υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας.
«Κλείδωσαν» τα ονόματα στα κρίσιμα υπουργεία
Τέλος, στο υπουργείο Υγείας θα τοποθετηθεί ο κ. Χρ. Στεφανάδης με υφυπουργό τον κ. Μ. Σιαλμά και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης φαίνεται ότι παραμένει ο κ. Λ. Οικονόμου που τυγχάνει της αποδοχής των ηγετών και των τριών κομμάτων. Υπουργός Επικρατείας αναμένεται να οριστεί ο στενότατος συνεργάτης του κ. Σαμαρά κ. Δημ. Σταμάτης.
Πρόταση σε Μεϊμαράκη για τη θέση του προέδρου της Βουλής
Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίχθηκε το θέμα του προέδρου της Βουλής. Αρχικά είχε αποφασιστεί η πρόταση της ΝΔ να αφορά τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός είχε συζητήσει το θέμα αυτό με τον κ. Σαμαρά και είχαν σχεδόν συμφωνήσει.
Ωστόσο, νωρίς χθες το πρωί, στο «τραπέζι» «επέστρεψε» το όνομα του κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος και δέχθηκε τη σχετική κρούση από πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε έντονα στην προεκλογική εκστρατεία, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί κυβερνητικό πόστο ούτε μπαίνει σε μια τέτοια συζήτηση. Ωστόσο, φαίνεται τελικά ότι ανέκτησε το προβάδισμα έναντι του κ. Αβραμόπουλου, καθώς για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ υπήρχε από την πρώτη στιγμή η εναλλακτική πρόταση για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Για τις θέσεις των αντιπροέδρων ακούγονται τα ονόματα των κ. Ι. Τραγάκη και Κ. Τασούλα.
Η γενιά των σαραντάρηδων
Από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης συνεργασίας είναι και ο σχετικά χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των υπουργών και των υφυπουργών.
Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε πρόσωπα από τη νέα γενιά των στελεχών της ΝΔ, που «κινούνται» μεταξύ των 35 και 45 ετών...
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης, η κυρία Ο. Κεφαλογιάννη, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο κ. Ν. Μηταράκης ανήκουν σε αυτήν ακριβώς την ηλιακή ομάδα. Επίσης ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος ανήκει στα νέα-άφθαρτα πολιτικά στελέχη που θα αξιοποιηθούν από τον πρωθυπουργό.
Η παλιά φρουρά
Από τη σχετικά... παλαιά φρουρά, μόνο οι κ. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος (και ίσως ο κ. Δήμας, εάν τελικά προκριθεί για το υπουργείο Εξωτερικών) θα έχουν θέση στο κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή του κ. Σαμαρά, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι προκειμένου να υπηρετήσει ακριβώς αυτή την ανάγκη για ανανέωση, αναγκάστηκε να αποκλείσει όχι μόνο πρόσωπα που αποτέλεσαν τον «βασικό κορμό» των κυβερνήσεων Καραμανλή (Πρ. Παυλόπουλος), αλλά και σταθερούς συνεργάτες του στο κόμμα (Ανδρ. Λυκουρέντζος, Κ. Τασούλας κ.λπ.)
ΕΘΝΟΣ-Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: