Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠαΣοΚ: Πιθανή η επίσπευση (και) του συνεδρίου μετά τις εκλογές Την πρωτοβουλία κινήσεων για το μέλλον του κόμματος θέλει να διατηρήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Τετάρτη 06 Ιουνίου 2012
ΠαΣοΚ: Πιθανή η επίσπευση (και) του συνεδρίου μετά τις εκλογές


Σκέψεις για επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών και των πολιτικών συζητήσεων στο ΠαΣοΚ, μελετώνται σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες αλλά και... με βάση τις εισηγήσεις κάποιων στελεχών του κόμματος.
Εν αναμονή του ποσοστού που θα καταγράψει το ΠαΣοΚ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το ζητούμενο για την ηγεσία του θα είναι διπλό: κατ' αρχάς - και αφότου ξεκαθαρίσει αν το κόμμα θα μετάσχει σε μία κυβέρνηση και υπό ποίους όρους - η ηγεσία του κόμματος θα θελήσει σε κάθε περίπτωση να έχει την πρωτοβουλία κινήσεων. Δεύτερον, θα τεθεί με πιεστικό τρόπο το ζήτημα που θα αφορά το μέλλον του ΠαΣοΚ και η ύπαρξή του στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει, όπως εκτιμούν κάποια από τα στελέχη του ΠαΣοΚ ότι θα πρέπει να προλάβει οποιονδήποτε θελήσει να θέσει ζητήματα (ηγεσίας, πολιτικής ταυτότητας του κόμματος κλπ.).

Σύμφωνα με τη γνώμη όμως κάποιων εκ των εμπειρότερων του κόμματος, οι εκδηλώσεις αυτού του τύπου μπορούν να προληφθούν μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν παρασκηνιακώς ήδη εκφραστεί απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο για την διενέργεια ενός συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον του κόμματος.

Μέ βάση αυτές τις απόψεις, κάποιοι στο ΠαΣοΚ θα έβλεπαν, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να λειτουργεί στοιχειωδώς ομαλά, ένα συνέδριο ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, αφότου δηλαδή θα έχει καταγραφεί το αποτέλεσμα των εκλογών και έχει εμπεδωθεί η θέση του ΠαΣοΚ στο νέο πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια στιγμή, στην Ιπποκράτους και στα γραφεία των πάλαι ποτέ κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ λαμβάνουν τα μηνύματα της συζήτησης που εξελίσσεται στον χώρο της κεντροαριστεράς, είτε αυτά αφορούν την ενοποίηση του χώρου, είτε την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης και χαλαρότερης έστω συνεργασίας.

Διευκρινίσεις από στελέχη της Αριστεράς

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη που έχουν κινηθεί στο παρελθόν μεταξύ των κομματικών χώρων του ΠαΣοΚ και της ανανεωτικής αριστεράς, παρατηρούν τις εξελίξεις. Διευκρινίζουν όμως ότι καμία συζήτηση για την ανασύνταξη του χώρου δεν μπορεί να γίνει μηχανιστικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόσωπα όπως ο κ. Ν. Μπίστης, εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πάγιες θέσεις τους για τον πολιτικό επαναπροσδιορισμό και την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας ότι οι όποιες εξελίξεις θα είναι δυνατόν να δρομολογηθούν μόνον αφότου διαμορφωθούν και εκτιμηθούν οι πολιτικές συνθήκες μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: