Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ομαλοποιείται το θέμα με τα φάρμακα - Ύστερα από διαβεβαιώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας κ. Χρήστου Κίττα


Τετάρτη 06 Ιουνίου 2012
Τα αντικαρκινικά φάρμακα θα διακινούνται πλέον κανονικά κατόπιν λύσης με τις αντίστοιχες φαρμακευτικές ...
εταιρείες, και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέχρι σήμερα, διαβεβαίωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, απευθύνοντας έκκληση στα κόμματα να βρουν λύση στο πρόβλημα με τα φάρμακα.
Ο κ. Κίττας έκανε έκκληση σε όλους και στους φαρμακοποιούς "να κάνουν ό,τι μπορούν για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση". Τόνισε ακόμα ότι όταν ανέλαβε υπήρχαν ορισμένες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες και πρόσθεσε ότι "αυτό επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από ένα πακέτο της ΕΕ. Αν είχαμε αυτό το ένα δισ. ευρώ θα επιλύαμε τώρα ορισμένα προβλήματα".

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Οικονομικών σε σύσκεψη που είχαν νωρίτερα αποφάσισαν να δοθεί ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για τις οφειλές Μαρτίου του ΕΟΠΥΥ.

Διαθέσιμο είναι και ποσό 210 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

"Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο το πρόβλημα θα καθολικευτεί όχι μόνο στα φάρμακα αλλά και στα τρόφιμα", δήλωσε σε τηλεοπτική το συνέντευξη ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας με νόημα ότι "στο τέλος του 2012 η Ελλάδα δε θα μπορεί να ζει πλέον με ψευδαισθήσεις".

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως αντί να κάνει διακομματική πολιτική επέλεξε να βάλει το θέμα των φαρμάκων στην προεκλογική εκστρατεία, απαντώντας έτσι στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ πως αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί δυόμισι χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 ημέρες.

Οι δηλώσεις Λοβέρδου προκάλεσαν και την αντίδραση του Δημήτρη Βαρνάβα. Σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου κατηγορώντας τον ότι διέλυσε ολοσχερώς το δημόσιο σύστημα υγείας με σκοπό να στρέψει τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα.

Σκληρή γλώσσα και από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, που προειδοποιεί πως οι φαρμακοποιοί δεν θα κάνουν πίσω". Δεν πρόκειται να πληρώσουμε φόρους για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει" τόνισε, ζητώντας συμψηφισμό.

"Ο ΕΟΠΠΥ είναι χρεοκοπημένος, τα λεφτά που πρέπει να δώσει σε φαρμακοποιούς νοσοκομεία και γιατρούς δεν είναι παρά το ελάχιστο συγκριτικά με το σύνολο των οφειλών του" επεσήμανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", Ηλίας Σιώρας.

"Πάνω από το 90% των καρκινοπαθών δεν μπορούν να πληρώσουν τη θεραπεία τους με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τις χημιοθεραπείες", δήλωσε η κ. Μπούρμαλη, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου καρκινοπαθών Δράμας.

Εν τω μεταξύ, και δεύτερο εισαγγελικό λειτουργό για τη διερεύνηση της υπόθεσης του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη διάθεση φαρμάκων, όρισε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

"Η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον χώρο της υγείας, έχει οδηγήσει τις διαδικασίες προμήθειας ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στο σημερινό αδιέξοδο" σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και τονίζει πως αντί για εξυγίανση παρακολουθούμε αμοιβαίους εκβιασμούς πολιτείας και προμηθευτών για την εξασφάλιση προνομίων σε ομάδες συμφερόντων εις βάρος της υγείας των ασθενών. "Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί" καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: