Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Εμμ. Κριαράς: Ο δήμος Δίου-Ολύμπου, παρά την κρίση, ενισχύει τα πνευματικά θέματα του τόπου - Ομιλία του 106χρονου μεγάλου νεοέλληνα δασκάλου σε τιμητική εκδήλωση προς τιμή του στη Λεπτοκαρυά


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012  Τοπικά
"Πρόκειται για αναλαμπές εν μέσω σοβαρών προβλημάτων τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με περίσκεψη" τόνισε
* Γ. Φαρμάκης: "Με την ...
παιδεία και τον πολιτισμό δίνουμε τη δική μας απάντηση αντίστασης σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς"
Για «αναλαμπές πνευματικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα» έκανε λόγο ο υπερεκατοντάχρονος δάσκαλος, Εμμανουήλ Κριαράς, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες που κάνουν αξιόλογοι άνθρωποι της Λεπτοκαρυάς με τη συνεργασία του δήμου Δίου-Ολύμπου, με την ίδρυση πνευματικής λέσχης και δημοτικής βιβλιοθήκης στην περιοχή.
Μάλιστα, μίλησε και για ένα οξύμωρο σχήμα, δηλαδή, όπως υπογράμμισε, ενώ σήμερα υπάρχουν «σοβαρά και απαιτητικά προβλήματα και που οφείλουμε με περίσκεψη και υπευθυνότητα να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μας στον οικονομικό και πολιτικό χώρο, διακρίνουμε ευτυχώς, εδώ κι εκεί, αναλαμπές πνευματικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας και ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, υποστήριξε ότι «σε τούτες τις γκρίζες μέρες και με την απαξίωση που επιχειρούν κάποιοι για τον ελληνισμό, εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ και δίνουμε το δικό μας μήνυμα.
Με την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας έχουμε τη δική μας απάντηση και ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος για να αντισταθούμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς».
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το δημοτικό κτίριο της Λεπτοκαρυάς και περιλάμβανε μουσικές ερμηνείες από τη Μαρία Στάθη με τη συνοδεία κιθάρας, καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Εμμανουήλ Κριαράς» Γιώργο Ατσαβέ, χαιρετισμό από τον αν. δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Φαρμάκη, καθώς επίσης και ομιλίες από τον καθηγητή Χρίστο Τσολάκη και από την καθηγήτρια Κομνηνή Πηδώνια.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του 106χρονου καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά και με τον Αγιασμό της βιβλιοθήκης που στεγάζεται στο δημοτικό κτίριο της Λεπτοκαρυάς.
Παρόντες ήταν ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λεπτοκαρυάς Ευάγγελος Κουκάρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Τσιμήτρη, Σοφία Νούλα και Πέτρος Κιάφας, ο τ. δήμαρχος Δίου και νυν πρόεδρος του οργανισμού φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι βουλευτές Ευγένιος Παπαδόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Απόστολος Ντινάκης (ΠΑΣΟΚ), η διευθύντρια του δήμου Δίου-Ολύμπου Ελένη Σοφιανίδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αρκετοί εκπαιδευτικοί αλλά και πολύς κόσμος.
Ο ΑΝ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τον κ. Κριαρά καθώς και τους άλλους καλεσμένους στην εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Τούτη η μικρή και σεμνή τελετή, αυτή την όμορφη βραδιά εδώ στους πρόποδες του Ολύμπου, στην όμορφη Λεπτοκαρυά, εκπέμπει ένα πολλαπλό μήνυμα.
Το πρώτο μήνυμα που βγαίνει είναι ότι όταν ο δήμος, όταν η τοπική κοινωνία περπατάνε χέρι - χέρι μαζί με ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν, όπως οι άνθρωποι που πήραν αυτή την πρωτοβουλία, έχουμε λαμπρά αποτελέσματα όπως η δημοτική βιβλιοθήκη Λεπτοκαρυάς που είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε.
Ένα ακόμη μήνυμα που βγαίνει απ' αυτή την τελετή είναι σε τούτες τις γκρίζες μέρες και με την απαξίωση που επιχειρούν κάποιοι για τον ελληνισμό, εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ και δίνουμε το δικό μας μήνυμα.
Με την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας έχουμε τη δική μας απάντηση και ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος για να αντισταθούμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
Και ακόμη ότι αυτός ο λαός ξέρει να τιμά ανθρώπους που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πνευματικά σε μια μεγάλη διαδρομή, όπως είναι ο κ. Εμμανουήλ Κριαράς.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που εδώ και πολύ καιρό είχαν τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία μιας δημοτικής βιβλιοθήκης προς τιμήν του μεγάλου διδασκάλου Εμμανουήλ Κριαρά.
Εμείς ως δήμος κάναμε ό,τι ήταν δυνατό σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες να συνδράμουμε στο έργο τους και για αυτό το λόγο και στο δημοτικό κτίριο της Λεπτοκαρυάς θα χτυπάει μια ακόμη βλέβα πολιτισμού.
Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω αμέριστα και τη ΔΙΟΝ Τηλεόραση που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας για κάλυψη και παρουσίαση αυτής της εκδήλωσης, ώστε να μάθει ο κόσμος ότι ο πολιτισμός υπάρχει παντού, ότι εδώ στη Λεπτοκαρυά έχουμε ανάγκη από μια εστία πολιτισμού και ότι τα βιβλία καλό είναι να τα διαβάζουμε και να μην τα κρατάμε στα ράφια μας.
Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα σήμερα, αυτό είναι το μήνυμα το αποψινό: Διαβάστε το βιβλίο και μετά χαρίστε το για να μπορέσουν να το διαβάσουν κι άλλοι άνθρωποι.
Κύριε καθηγητά, ευχαριστούμε για ό,τι έχετε κάνει, ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να είστε κάτοικος της Λεπτοκαρυάς και επίτιμος δημότης του δήμου Δίου-Ολύμπου και που μας επιτρέψατε να δώσουμε το όνομά σας στη δημοτική μας βιβλιοθήκη. Σας ευχαριστούμε από βάθος καρδιάς», είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Γιώργος Φαρμάκης.
Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ
Ο Εμμανουήλ Κριαράς έκλεισε την εκδήλωση με ομιλία του στην οποία μόνο καλά λόγια είχε να πει για το πνευματικό έργο στον δήμο Δίου-Ολύμπου, αλλά και ευχαριστίες για όλα εκείνα τα πρόσωπα, αιρετούς και μη, που ενισχύουν το πνευματικό έργο του δήμου.
«Κύριε αναπληρωτά δήμαρχε, κ. Φαρμάκη, αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, μέσα στα σοβαρά και απαιτητικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και που οφείλουμε με περίσκεψη και υπευθυνότητα να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μας στον οικονομικό και πολιτικό χώρο, σαν σε οξύμωρο σχήμα διακρίνουμε ευτυχώς, εδώ και εκεί, αναλαμπές πνευματικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα.
Μια από τις αναλαμπές αυτές θα έλεγα ότι είναι και το γεγονός της ίδρυσης πνευματικής λέσχης και δημοτικής βιβλιοθήκης εδώ στην ωραία Λεπτοκαρυά.
Τα δύο αυτά ιδρύματα με αξιέπαινη πρωτοβουλία εκλεκτών πολιτών και του δήμου Δίου-Ολύμπου έχουν σκοπό να ικανοποιήσουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα μελών της τοπικής κοινωνίας που ζητούν να γεννηθεί ένα πλατύτερο και ουσιαστικότερο ενδιαφέρον για τα πνευματικά ζητήματα της περιοχής και του τόπου μας γενικότερα.
Η πρωτοβουλία είναι σημαντική και όλοι ευχόμαστε να φέρει αγλαούς καρπούς στην όλη ζωή του χώρου αυτού.
Μερικοί καλοί φίλοι είχαν τη σκέψη να δώσουν στον τίτλο των ιδρυμάτων αυτών και το όνομα ενός δασκάλου ο οποίος τα τελευταία χρόνια συχνά επισκέπτεται τη Λεπτοκαρυά. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος για την τιμή που μου γίνεται. Έχω, πράγματι, συνδεθεί με ορισμένους από τους κατοίκους της περιοχής αυτής.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή, ο προηγούμενος δήμος, δεν είναι πολύς καιρός που οργάνωσε τιμητική εκδήλωση στον χώρο του δήμου και τίμησε το έργο μου.
Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω και πάλι τον δήμο Δίου-Ολύμπου καθώς και τον σημερινό εκπρόσωπο του δήμου, τον κ. Γιώργο Φαρμάκη, καθώς και τον πρόεδρο της Λέσχης κ. Ατσαβέ αλλά και όσους άλλους μόχθησαν για τις καλοπροαίρετες εκδηλώσεις τους.
Με χαρά πληροφορούμαι ότι ο δήμος με τη νέα του επωνυμία και σήμερα ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο την πρωτοβουλία των πολιτών του για τα πνευματικά θέματα του τόπου παρά τις δύσκολες στιγμές που όλοι δοκιμάζομε. Είναι εύθετη η στιγμή για τον πνευματικό όμιλο που έχει εδώ σχηματιστεί, να δράσει επωφελώς για το νεοελληνικό σύνολο.
Τη δυνατότητα αυτή τη χρωστούμε στην αγαπητή κυρία Τριανταφυλλιά Μυλωνέρου που με τη συμμετοχή εκλεκτών φίλων της δημιούργησε ό,τι βλέπομε σήμερα. Όλοι συγχαίρουμε και ευχόμαστε να έχει λαμπρή συνέχεια και όφελος για την περιοχή της Λεπτοκαρυάς.
Ευχαριστώ και πάλι τους αγαπητούς παλαιούς μαθητές μου και από χρόνια λαμπρούς συναδέλφους μου, τον κ. Χρίστο Τσολάκη και την κ. Κομνηνή Πηδώνια, που μίλησαν με τόση καλοσύνη και με τόση ευμένεια και με τόση επιείκεια για το έργο μου.
Η κυρία Πηδώνια, εκτός από μαθήτρια, υπήρξε και συνεργάτρια στο λεξικό μου. Για όλα όσα είχαν την καλοσύνη και την επιείκεια να πουν για το άτομό μου και για το έργο μου, τους ευχαριστώ θερμά.
Ευχαριστώ επίσης και εσάς όλους, κυρίες και κύριοι, μέλη και μη μέλη της λέσχης, θελήσατε απόψε να με τιμήσετε με την εδώ παρουσία σας. Σας ευχαριστώ όλους», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Εμμανουήλ Κριαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: