Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Γερμανικός Τύπος: Δημαγωγός και συγκρουσιακός ο Τσίπρας Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχει το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο

Γερμανικός Τύπος: Δημαγωγός και συγκρουσιακός ο Τσίπρας



Συγκρουσιακό και δημαγωγό αποκαλούν τα γερμανικά μέσα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη το Βερολίνο και το μεσημέρι θα μετάσχει σε συνέντευξη Τύπου στο «Bundespressekonferenz» μαζί με τον συμπρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους.. Έρνστ και τον πρόεδρο της ΚΟ της γερμανικής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η
Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ως μοιραίες για την Ελλάδα. «Σε περίπτωση που ο Τσίπρας υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καταγγείλει και ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε η Ευρωζώνη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την καταβολή των δόσεων» σημειώνει ο σχολιαστής της.

«
Διότι αν δεν το κάνει, τότε θα έδινε την εντύπωση ότι είναι εκβιάσιμη. Γιατί άλλωστε να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας άλλα κράτη, όταν ένας τριαντάχρονος στην Αθήνα μπορεί να γονατίζει ολόκληρη την ευρωζώνη;(…) Όμως ο νεαρός Τσίπρας δεν έχει κερδίσει τις εκλογές ακόμη. Κι αν τα μέχρι τώρα κυβερνητικά κόμματα όπως και τα μικρά νεοφιλελεύθερα θέλουν να ακόμη μια ευκαιρία, θα πρέπει να κινητοποιήσουν αυτούς που δεν ψήφισαν και θα πρέπει να πουν στους ψηφοφόρους ότι αυτή τη φορά οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ».

Στις προειδοποιήσεις
Μπαρόζο και Λαγκάρντ αναφέρεται η γερμανική έκδοση των Financial Times. «Το μήνυμα είναι σαφές: Αν η Ελλάδα αμφισβητήσει το σχέδιο διάσωσης θα σταματήσει η ζωτική χρηματοδοτική βοήθεια» σημειώνει. «Το συμφωνηθέν αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Αλλά όλα αυτά τα αγνοεί ο αριστερός δημαγωγός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές. Δεν απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά η χρεοκοπημένη πολιτική του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε ο 37χρονος αριστερός ηγέτης. Μ’ αυτή τη συγκρουσιακή πορεία του ο Τσίπρας διακινδυνεύει τη χαοτική χρεοκοπία της χώρας του» καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.

Η οικονομική εφημερίδα
Handelsblatt τονίζει: «Σε μυστικές συναντήσεις εμπειρογνώμονες της γερμανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται για την αποχώρηση της μεσογειακή χώρας από την ευρωζώνη» σημειώνει ο σχολιαστής της.

«
Στους κυβερνητικούς κύκλους», συνεχίζει, «η έξοδος παρομοιάζεται με πτώση από ψηλό κτίριο. Πριν από δύο χρόνια θα ισοδυναμούσε με θανατηφόρα πτώση από δεκαώροφο κτήριο, πέρυσι από πενταώροφο, σήμερα από διώροφο αλλά μόνο με κατάγματα. Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο Β για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή».ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: