Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - Έτος ύφεσης και ανεργίας

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/3f51ec9d49bc461803b454a4875d5aa8_L.jpg 

Τρίτη 03 Απριλίου 2012
Το ΙΟΒΕ θεωρεί σχεδόν απίθανο να μην αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός, λόγω της δυστοκίας στην είσπραξη των εσόδων, ενώ ...
προβλέπει νέο ρεκόρ ανεργίας!
Πρόβλεψη για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% το 2012 και παραμονή της ανεργίας σε ανοδική τροχιά, με ηπιότερο ρυθμό απ' ότι πέρυσι, στην περιοχή του 20% εκτιμά το ΙOBE στην τριμηνιαία έκθεσή του.
Επίσης, αναφέρει ότι η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη λόγω της δυστοκίας στη συλλογή εσόδων και της μεγάλης ύφεσης.
Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ είναι πιο δυσοίωνες από αυτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθούν κατά 4,7% και η ανεργία θα ανέλθει στο 17,9% το τρέχον έτος, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας στη χώρα.
«Η ταχύτατα φθίνουσα εγχώρια ζήτηση κατά τους τελευταίους μήνες του 2011, που προήλθε από τις διαδοχικές δέσμες δημοσιονομικών μέτρων και την αύξηση της ανεργίας, θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2012, αποτελώντας τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των τάσεων στην ελληνική οικονομία», επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.
Το ΙΟΒΕ συνιστά επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε επίπεδα κάτω του 1% από το 3,1% πέρυσι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί στο 20% από το επίπεδο ρεκόρ του 17,3% το 2011.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνδυασμό με τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που ακόμη απαιτείται (περίπου 12 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014), η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει τόσο την ανταγωνιστικότητα των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών σε μόνιμη βάση, όσο και την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής της πολιτικής προκειμένου να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης.
Η μείωση των μισθών μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της έντονα επιδεινούμενης ανεργίας, ιδιαίτερα της διαρθρωτικής. Όμως, σε συνθήκες καταποντισμού της εγχώριας ζήτησης, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ανάκαμψη της συνολικής απασχόλησης και του προϊόντος, ενώ η ενδεχόμενη διαιώνιση της ύφεσης θα θέσει σε κίνδυνο και τα οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε μόνιμη βάση πρέπει να γίνει και με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση της έντασης του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές (και όχι μόνο στην αγορά εργασίας), στην εξάλειψη των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, ανέφερε ο κ.Σουρνάρας. 

από ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: