Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Απογοήτευση από τον «Έλληνα Μόντι»...

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

thumb
Την έντονη απογοήτευσή τους για το… ταλέντο του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία εκφράζουν διακριτικά μεν, αλλά καθαρά, ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ..
μετά τη διαπίστωση πλήρους έλλειψης διεύθυνσης της κυβέρνησης.
«Ήθελε να είναι Μάριο Μόντι, αλλά δεν τα κατάφερε, δεν κατόρθωσε να εμπεδώσει ένα κλίμα συναντίληψης και υπευθυνότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε στο «Π» κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός, που κατάλαβε έστω και καθυστερημένα ότι το πάρτι των τροπολογιών αμαυρώνει έτι περαιτέρω τη θολή εικόνα της κυβέρνησής του, φρόντισε τις τελευταίες μέρες με διαρροές και αυστηρές εντολές προς τα μέλη της κυβέρνησης να δείξει δείγματα ηγετικότητας.
Παράλληλα, και στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι διερευνήσεις για τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα του οποίου θα μπορούσε να ηγηθεί σε κάποια φάση ο Λουκάς Παπαδήμος. Ήδη πολλά εκσυγχρονιστικά στελέχη, που δεν ενσωματώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ μετά την έξοδο Σημίτη και δεν ενθουσιάζονται από την αμφίσημη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς απέναντι σε ένα σαφές μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ανάγκη η χώρα, ψάχνονται.

Σενάρια
Επίσημος εκφραστής αυτής της τάσης εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που με αλλεπάλληλες δηλώσεις του επιμένει ότι υπάρχει πολιτικό κενό στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ και τα αριστερά της Ντόρας Μπακογιάννη και της Ν.Δ.
Στην αναμονή βρίσκονται και ο Γιώργος Φλωρίδης με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που δεν φαίνεται να πείθονται από τις ισορροπητικές κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Όλα τα σενάρια οδηγούν βέβαια στις μεθεπόμενες εκλογές με τη λογική ότι στις προσεχείς τα δύο μεγάλα κόμματα θα στραπατσαριστούν αρκούντως και θα απελευθερωθούν δυνάμεις που μέχρι τώρα τα στήριζαν.
Στο μεταξύ τη Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η μέρα των εκλογών, παρότι όλα δείχνουν ότι θα είναι η Κυριακή 6 Μαΐου, σε πείσμα της έντονης φημολογίας των τελευταίων ημερών ότι οι εκλογές θα αναβληθούν επ’ αόριστο.
Η Βουλή ολοκληρώνει τις εργασίες της τη Μεγάλη Τετάρτη και ήδη ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν συνειδητοποιήσει ότι το συγκεκριμένο πολιτικό σχήμα μόνο προβλήματα και τριβές με εκλογικό κόστος μπορεί να προκαλέσει.
Το πρόσφατο αλαλούμ με τις τροπολογίες Βορίδη, η έλλειψη σοβαρής διεύθυνσης της κυβέρνησης και το μπαράζ βουλευτικών τροπολογιών δείχνουν το μέγεθος της πολιτικής αποδιάρθρωσης.
Μπροστά στον κίνδυνο να περάσουν την τελευταία στιγμή τροπολογίες που αν νομοθετούνταν, μπορεί να υπέκρυπταν δημοσιονομικό κόστος, ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο να τις συγκεντρώσει και να τις ελέγξει μία προς μία.
Τελικά από τις περίπου 100 τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, μόνο τέσσερις υπουργικές έγιναν δεκτές και αυτές γιατί είχαν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ή συναίνεσε έπειτα από ενημέρωση επ’ αυτών ο πρωθυπουργός.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι επιχειρήθηκε εν όψει εκλογών να διευθετηθούν μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το εκλογικό κοινό των περιφερειών τους.

Παλαιοκομματισμοί
Μάλιστα πολλές τροπολογίες κατατέθηκαν διακομματικά από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τροπολογίες κατέθεσαν ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Οι ρυθμίσεις που προτάθηκαν ήταν ευρείες τόσο σε γκάμα, όσο και σε πεδία εφαρμογής που προσέκρουαν ευθέως και στην επιταγή του κανονισμού να είναι συναφείς με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Η κατάσταση αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τον ρουσφετολογικό τρόπο που νομοθετεί η Βουλή στην Ελλάδα, αλλά και τον παρωχημένο και παλαιοκομματικό τρόπο άσκησης της πολιτικής γενικότερα, να προωθούνται παραμονές εκλογών αιτήματα πολιτών προς διευθέτηση.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και θεσμικό, αφού ομάδες ή μεμονωμένοι πολίτες που θίγονται από την απουσία ή την ύπαρξη συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης δεν έχουν κάποιο βήμα να διατυπώσουν προτάσεις, σκέψεις ή επιθυμίες. Ακόμα και λόμπι συμφερόντων προτιμούν να κινούνται στο σκοτάδι και να πιέζουν τους βουλευτές για διευθετήσεις παρά να προτείνουν την ύπαρξη μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που κατόπιν μιας κατ’ αρχήν επεξεργασίας θα εξετάζει αιτήματα κοινωνικών, επαγγελματικών ή τοπικών ομάδων για περιπτώσεις κακής νομοθέτησης ή συμπλήρωσης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.
Οι βουλευτές, από την άλλη, που έφαγαν το κράξιμο της… αρκούδας, υπερασπίστηκαν την τακτική τους, λέγοντας ότι η κατάθεση τροπολογιών είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και κανείς δεν θα τους απαγορεύσει να τα εκτελούν. Ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε μεγάλη ένταση, αφού με την απόφαση Βενιζέλου να ζητήσει από τους υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα και μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να απορρίψουν όλες τις βουλευτικές τροπολογίες υπήρξαν πολλές μουρμούρες. Βουλευτές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι μόνο χειροκροτητές και να τους απαγορεύεται να προωθούν στη Βουλή δίκαια ή εύλογα αιτήματα πολιτών.
Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης των τροπολογιών είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατάθεσή τους έχει ζητηθεί από τους ίδιους τους υπουργούς, που διστάζουν να προωθήσουν ρυθμίσεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει πολιτικό κόστος ή δημόσια κριτική. Επίσης πολύ συχνά ύποπτες είναι δήθεν νομοτεχνικές ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζουν τα νομοσχέδια εν μία νυκτί, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε στη συζήτηση για το Ελληνικό, που οι μελλοντικοί επενδυτές «κέρδισαν» σε μία νύχτα έναν νέο οικισμό στην παραλία του Αγίου Κοσμά…ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: