Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Παρών» από Παπαδήμο και μετά τις εκλογές - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ «FINANCIAL TIMES»

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο σε παλαιότερη συνάντησή τους
Τρίτη Μαρτίου 2012
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα. Εκτίμησε ότι μια «μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία» Ελλήνων είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι... χρειαστεί για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

«Παρών» και μετά τις εκλογές από τον Λουκά Παπαδήμο. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στα πρωθυπουργικά καθήκοντα μετά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Στο ερώτημα της βρετανικής εφημερίδας σχετικά με την πιθανότητα να τοποθετηθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ή υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το σενάριο, λέγοντας ότι «θα ήταν ανάρμοστο να δηλωθεί ανάλογη επιθυμία πριν από τις εκλογές».
Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι «έχουμε περάσει το μισό της διαδρομής για την οικονομική ανάκαμψη, αν και η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαρκέσει περισσότερο». Και πρόσθεσε ότι «θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Με την προϋπόθεση ότι οι πολιτικές θα εφαρμοσθούν πλήρως, υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύω ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει βαθμιαία από το δεύτερο μισό του 2013».
Παράλληλα, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αποφύγει ακόμα μια αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές για την εφαρμογή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Εκτίμησε δε ότι μια «μεγάλη, σιωπηλή πλειοψηφία» Ελλήνων είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, παρά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και προέβλεψε επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην επόμενη διετία.
Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε πως η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη εξωτερική βοήθεια εάν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μαζί με πρόσθετα μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης, θα μετατρέψουν μία καθοδική οικονομική πορεία σε «έναν ενάρετο κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και ταχύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής».
Οσον αφορά τα πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένα σύνολο μέτρων που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, με τη χρήση διαθέσιμων κοινοτικών πόρων από το περιφερειακό ταμείο και το ταμείο συνοχής ως εγγύηση, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να παρέχει χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει τον δανεισμό του στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Χρηματοδότηση
Το μέγεθος που συζητείται όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για πρόσθετη χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με δεδομένο το μέγεθος της βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από αυτές.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι ένα βασικό επίτευγμα της κυβέρνησής του ήταν η δημιουργία «ενός υψηλότερου βαθμού συναίνεσης» όσον αφορά την εφαρμογή του τελευταίου προγράμματος βοήθειας: «Σχεδόν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν δείξει συστηματικά ότι μία μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -έχω δει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 70% και 80%- υποστηρίζει πολύ τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι, παρά τις θυσίες και τα βραχυπρόθεσμα κόστη, θέλουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».
ΤΣ. ΝΤΑΛΑΡΑ:
«Κλειδί» οι αλλαγές
«Κλειδί» για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.
«Δώσαμε στην Ελλάδα μία τεράστια ανάσα. Εχει φύγει ένα μεγάλο βάρος από τη χώρα και τώρα έχει την ευκαιρία να επιδιώξει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται», δήλωσε ο πρωτεργάτης των διαπραγματεύσεων για το PSI+, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς, για να κρίνει κανείς ότι έχει αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Παραδέχθηκε επίσης ο κ. Νταλάρα ότι η εξισορρόπηση της λιτότητας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αποτελεί στην παρούσα φάση τεράστια πρόκληση.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: