Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη Μαρτίου 2012
Ωραία, αναμενόμενες ήταν οι εκλογές, φτάσαμε στη πηγή, να δούμε ποιοι θα πιούν νερό. Δεν μας χωρίζουν παρά πενήντα μέρες και οι πρώτες εμφανίσεις των... υποψηφίων γίνονται διακριτικά μέχρι την επισημοποίηση της τελικής λίστας.
***
Στο ΠΑΣΟΚ κλείδωσαν οι υποψηφιότητες Παπαγεωργίου, Μίχου, Τσιτλακίδη, Μαλτζάρη, Οφείδη και υπολείπεται μια θέση. Βολιδοσκοπείται περιφερειακός σύμβουλος αλλά μάλλον υπάρχει απροθυμία συμμετοχής.
***
Άκρως ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο για το ΠΑΣΟΚ με ζητούμενο καμία έως μια έδρα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Με την προχθεσινή όμως απρόσμενη συμμετοχή των πασόκων στις εσωκομματικές διαδικασίες το ηθικό αναπτερώνεται.
***
Με σταθερή αξία τον Κώστα Κουκοδήμο και σίγουρους υποψήφιους τους Κωνσταντόπουλο, Μπαραλιάκο, σχηματίστηκε ο βασικός κορμός του γαλάζιου ψηφοδελτίου που θα πλαισιωθεί με τρεις ακόμα από τους Χριστογιάννη, Ινεγλη, Μπέη, Τουλίκα, Κωνσταντινίδου, Μάνη.
***
Οι γαλάζιοι με τη μια έδρα στο τσεπάκι προσδοκούν άλλες δυο που στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν εξασφαλίσει τη μια.
***
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς που στην Πιερία εκτός απροόπτου αιφνιδιάζει με τον Γιάννη Αμοιρίδη, τέως πια για το ΠΑΣΟΚ και φανατικό αντιμνημονιακό.
***
Για την ώρα κάποιες τετραεδρικές σπάνε υπέρ Κουβέλη αλλά όχι στην Πιερία. Η συμμετοχή του Αμοιρίδη μπορεί να κάνει την έκπληξη; Είναι ένα στοίχημα με ρίσκο.
***        
Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο όπου φυσικά η αντιπαράθεση θα εστιαστεί στην αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας, της ενδεχόμενης συνεργασίας αλλά και στο δίλημμα μνημόνιο ή όχι.
***
Οι πολιτικοί θα προτάξουν τα επιχειρήματα τους με πολύ δυσκολία αυτή τη φορά, αφού θα’ χουν μπροστά τους ένα δύσπιστο κοινό που θα κρίνει με βάση την οικονομική του κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές.
***
Μια χώρα με ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργους, με την αγορά υπό διάλυση, το φάσμα της φτώχειας και της απελπισίας να εξαπλώνεται απειλητικά, δεν μπορεί παρά να απαντήσει ανάλογα στις προεκλογικές σειρήνες.
***
Η οπαδοποίηση ως κύριο γνώρισμα της πολιτικής μας ζωής, η προσωπολατρεία  και η αφοσίωση στα πολιτικά είδωλα της τελευταίας πεντηκονταετίας τείνει να εκλείψει.
Δυο μεγάλα ονόματα της πολιτικής μας ζωής, δυο πολιτικοί οίκοι, Καραμανλή-Παπανδρέου κατέβασαν αυλαία απελευθερώνοντας χιλιάδες εγκλωβισμένων φανατικών, ελεύθερα να πορευτούν χωρίς τις αγκυλώσεις του παρωχημένου μεσιανισμού που μάλλον μας ταλαιπώρησε παρά μας ωφέλησε.
***
Αυτές οι εκλογές θα είναι διαφορετικές. Οι πολίτες δε θα ενωθούν από κομματικούς παροξυσμούς αλλά θα αποφασίσουν με περισσότερη σύνεση. Θα είναι πιο ελεύθεροι. Μεγάλο πράγμα η απεξάρτηση από τα πάθη. Αισιοδοξώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: