Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ζήτημα που εξελίσσεται η παράνομη υλοτομία στην Πιερία


Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 Τοπικά
Τρόποι αντιμετώπισης από τη Διεύθυνση Δασών
Για μια ακόμη φορά το ζήτημα της παράνομης υλοτομίας συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη...
που πραγματοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας με θέμα των συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών για τη θερινή περίοδο.
Για την παράνομη υλοτομία και πως αντιμετωπίζεται από τη δασική υπηρεσία ρώτησε τον Διευθυντή Δασών Πιερίας ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί και άλλους νομούς.
Μάλιστα όπως πρόσθεσε είναι ένα θέμα που θα απασχολεί τους φορείς και την επόμενη χρονιά και ακόμη περισσότερο με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Η Διεύθυνση Δασών
Όπως επεσήμανε ο διευθυντής Δασών Πιερίας κ. Μαυρίδης η αντιμετώπιση υπήρχε έως πέρυσι. "Ήταν μία πάγια πολιτική της δασικής υπηρεσίας τα καυσόξυλα που παρήγαγε από τα δάση, τα διέθετε στους πολίτες με πολύ χαμηλό τίμημα, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής τους.
Έτσι αποτρέπαμε και δεν αφήναμε κανένα επιχείρημα αυτού του τύπου, ότι είμαι φτωχός και δεν έχω λεφτά για να κόψει ξύλα. Τους δίναμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην καύσιμη ύλη σχεδόν δωρεάν και σε πολλές περιπτώσεις εντελώς δωρεάν. Για φέτος, μας έχουν ενημερώσει ότι οι πιστώσεις αυτές που αφορούν τις υλοτομίες θα ελαχιστοποιηθούν.
Προσανατολιζόμαστε σε άλλους τρόπους ώστε να συνεχίσουμε τη διάθεση των καυσόξυλων με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων θεσμών. Έχουμε κάποιες σκέψεις και θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε".

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης δάση και δασώδεις εκτάσεις έχουν στην κυριότητά τους εκτός από το δημόσιο και οι Δήμοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό επιζητούν τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και λόγω ανάγκης αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γενικευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: