Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ανοίγει χαρτιά για τα εθνικά θέματα ο Βενιζέλος

http://img.protothema.gr/DBC665EBC1F9685C7A656919B46ED8C5.jpg 

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 
Τον φάκελο των εθνικών θεμάτων πρόκειται να ανοίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με το πρώτο ταξίδι του στο..
εξωτερικό, του οποίου προορισμός αποτελεί η Κύπρος.
Εκεί ο κ. Βενιζέλος πρόκειται να συναντήσει την πολιτική ηγεσία του νησιού και να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν μάλλον ατονήσει.

Συμβολικά τον κ. Βενιζέλο θα συνοδεύσει στο ταξίδι του ο κ. Γιάννης Μανιάτης ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ενεργειακά θέματα, αλλά και ο κ. Πέτρος Ευθυμίου.

Πεποίθηση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η αλλαγή της ατζέντας στα εθνικά θέματα, τα οποία πλέον σχετίζονται στενά με τα οικονομικά. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική περιορίζεται στο Αιγαίο, ενώ θα πρέπει να γίνεται λόγος για ανατολική και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επίσης πιστεύει πως ως χώρα  «έχουμε εγκλωβιστεί νομικά στην υφαλοκρηπίδα, ενώ πρέπει να μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες».

Κατά την διάρκεια του τελευταίου πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, μετά από σχετική παρέμβαση του μέλους του οργάνου κ. Κώστα Πανταζή, μίλησε για όλα τα θέματα υποστήριξε ότι στη χώρα εμφανίζεται «λαθρεμπόριο πατριωτισμού, το οποίο υποκρύπτει την ανεπάρκεια και την αδράνεια για τουλάχιστον δέκα χρόνια».

Συμπλήρωσε δε πως μετά το 1987 και την τότε ελληνοτουρκική κρίση δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια, μόνο το 2002 «κάποιες επιτροπές».

Επικεντρώνοντας στην ΑΟΖ ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν είναι το μείζον ζήτημα ο ορισμός με την Τουρκία, αλλά με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Συνέχισε λέγοντας πως ο ορισμός των ΑΟΖ με αυτές τις δύο χώρες θα αποτελέσει όπλο στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Επίσης αναφέρθηκε στο Καστελόριζο λέγοντας πως πρόκειται για ελληνικό νησί που έχει θαλάσσιες ζώνες.

Κάνοντας επίσης αναφορές στον ορισμό της ΑΟΖ με την Αλβανία, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας, όμως το σοσιαλιστικό κόμμα εκεί προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνοντας την συμφωνία.

Ο κ. Βενιζέλος, από τη θέση του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επαναφέρει όλα αυτά τα θέματα σε μια διαφορετική βάση, σε σχέση με τον τρόπο συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα θα αναπτύξει περισσότερο τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με  πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες στην Κύπρο, οι οποίες είχαν «παγώσει» από το 2004, χρονιά του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν και της εκλογής του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας με συνεργάτες του χαρακτήρισε το ταξίδι του στην Κύπρο ως «πολύ σημαντικό».protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: