Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Δώρο… ζωής

Τρίτη 06 Μαρτίου 2012

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/4693ba70fe7ccf8c5461d5f42e16af89_L.jpg 
Με ψηφιακό μαστογράφο και σε ...συνεργασία με τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Θεαγένειο ξεκινά, την Ημέρα της Γυναίκας, η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού. 
Στις 8 Μαρτίου, ανήμερα της γιορτής της γυναίκας ξεκινά τη λειτουργία του το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού στο νοσοκομείο της Κατερίνης, ένα «δώρο ζωής» για όλες τις γυναίκες της Πιερίας.
«Πρόκειται για μία κατάκτηση των ίδιων των γυναικών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Στέργιος Φαρμάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος τόσο στην πρωτοβουλία γυναικών του νομού με επικεφαλής την κ. Ράνια Πάτρα να συγκεντρώσουν πάνω από 15 χιλιάδες υπογραφές αποδεικνύοντας έτσι την ανάγκη για τη λειτουργία ενός τέτοιου προληπτικού κέντρου διάγνωσης, όσο και στις προσπάθειες της βουλευτή Πιερίας Μαρίας Μίχου να πιέσει, από τη δική της πλευρά, τα γραφειοκρατικά γρανάζια της Πολιτείας ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Αμφότερες έδωσαν το παρών στη χθεσινή συνέντευξη ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος  του νοσοκομείου Αθανάσιος Στεφανίδης, η ακτινολόγος και επιμελήτρια του τμήματος απεικόνισης μαστού Βασιλική Καραδήμου και ο χειρούργος, υπεύθυνος του γραφείου μαστού Νικόλαος Γκιάτας.  Το παρών έδωσε και ο αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΠΟ, Μανώλης Κοσμαδάκης.
Όπως ανέφερε ο διοικητής, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης συνεργάζεται με τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης , όπου και εκπαιδεύτηκαν τόσο οι τρεις γιατροί όσο και οι τρεις χειριστές του ψηφιακού μαστογράφου και του υπέρηχου. Ευχαρίστησε μάλιστα τους διευθυντές των ακτινολογικών τμημάτων, κ.κ Τσιτουρίδη και Σιμπιλίδη αντίστοιχα. «Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και συνεργασία με τα δύο νοσοκομεία», επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης αν και, όπως είπε, «είμαστε αυτάρκεις».
Σύμφωνα με τον διοικητή αναμένεται να επισκεφθούν το Κέντρο Πρόληψης περισσότερες , από 20 χιλιάδες γυναίκες.
«Ένα όνειρο ζωής, όπως το έχουν χαρακτηρίσει πολλές γυναίκες, υλοποιήθηκε», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης δίνοντας σημασιολογικό χαρακτήρα στην έναρξη λειτουργίας του κέντρου την Ημέρα της Γυναίκας.

Από 8 Μαρτίου ξεκινούν τα τηλεφωνικά ραντεβού
Από την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαρτίου μπορούν οι γυναίκες να τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού τα οποία θα ξεκινήσουν από την Τρίτη 13 Μαρτίου.  Πρώτος σταθμός του Κέντρου Πρόληψης είναι το ιατρείο μαστού ενώ ο διαγνωστικός έλεγχος γίνεται είτε με μαστογραφία, είτε με υπέρηχο. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 5 ευρώ για την κλινική αντιμετώπιση (ιατρείο) και 5 ευρώ για το μαστογράφο.
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη θα γίνονται τα ραντεβού στο ιατρείο και κάθε Τρίτη και Τετάρτη ο διαγνωστικός έλεγχος.

20 ραντεβού την ημέρα
Για αρχή το ανώτατο όριο επισκέψεων έχει οριστεί ημερησίως σε 20 για το ιατρείο και 10 για το μαστογράφο  ενώ, σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, αν κριθεί αναγκαίο, το πλαφόν αυτό θα επεκταθεί.

«Ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές»
Στη δυνατότητα  να μειωθεί η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, έως και 30% μέσω της πρόληψης αναφέρθηκε ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος  Αθανάσιος Στεφανίδης ενώ όπως ανέφερε, κάθε χρόνο νοσούν περί 4,5 χιλιάδες γυναίκες. «Τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου είναι πολύ ασφαλή», ανέφερε ο κ. Στεφανίδης σημειώνοντας παράλληλα ότι με τον ψηφιακό μαστογράφο είναι αισθητά μειωμένη η ακτινοβολία. Επιπλέον η ψηφιοποιημένη εικόνα δουλεύεται στον υπολογιστή και έτσι δεν χρειάζεται επανάληψη της μαστογραφίας. Τέλος τόνισε ότι ο φόβος, η άγνοια, η αμέλεια και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι στον αγώνα για την πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.

«Ευχόμαστε να πετύχουμε»
Στον κυρίαρχο ρόλο που παίζει η απεικόνιση του μαστού και η διαγνωστική , προληπτική μαστογραφία αναφέρθηκε η επιμελήτρια του τμήματος, Βασιλική Καραδήμου η οποία αναφέρθηκε στα διαδικαστικά της εξέτασης επισημαίνοντας ότι η κληρονομικότητα καρκίνου του μαστού υποχρεώνει τις γυναίκες να είναι από πιο νωρίς αφυπνισμένες.

Στόχος η δημιουργία αρχείου ασθενών
Στη σημασία δημιουργίας  αρχείου εξετασθέντων αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του ιατρείου μαστού, Νίκος Γκιάτας ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει η εξέταση να ξεκινά από το ιατρείο του νοσοκομείο και να μην κλείνουν οι γυναίκες κατευθείαν ραντεβού για μαστογραφία.

«Ήταν υποχρέωση μου…»
«Η σημερινή μέρα είναι η ολοκλήρωση μίας σημαντικής προσπάθειας» ανέφερε από την πλευρά της η κ. Μίχου, σημειώνοντας παράλληλα ότι θεώρησε υποχρέωσή της να συμβάλει σε αυτή και ως γυναίκα. «Σε τελευταία ανάλυση το χρωστάει η Πολιτεία να προσφέρει ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες, ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία. Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια όλοι μας έλεγαν τι το θέλετε το Κέντρο Πρόληψης; Αλλά είχαμε πιστέψει όλοι στην αναγκαιότητά του».
Από την πλευρά της η κ. Πάτρα σημείωσε ότι πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών από μία ομάδα γυναικών. «Η συμμετοχή στις δράσεις φέρνει το ποθούμενο αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.  
από  ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Ελίνα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: