Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Tο τανγκό της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120201/engine/assets_LARGE_t_942_43341904_type11484.jpg 
Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2012
Στην αποφασιστική κίνηση για τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου στην κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι οι δύο τους μπορούν να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος, την κρίσιμη στιγμή που αλλάζει σελίδα. Πρόκειται για ..
εξέλιξη που φέρνει ανακατατάξεις στο εσωτερικό της παράταξης σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα προκειμένου να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια», τόνιζε στη δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος (στη φωτογραφία με τον Αν. Λοβέρδο)
«Ελπίζουμε ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα προκειμένου να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια», τόνιζε στη δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος (στη φωτογραφία με τον Αν. Λοβέρδο)
Με μια «ηχηρή» κίνηση που «διαπέρασε» την πασιφανή και επί μήνες αδυναμία του κόμματος να βρει κοινό βηματισμό -υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες για την κυβέρνηση και τη χώρα-, δύο κορυφαία στελέχη ενεργοποιούν μια υπολανθάνουσα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ για την «επόμενη μέρα».
Το «νεύμα» για το τανγκό της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο και είχε ως αποδέκτη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ήταν ο μόνος (στο ΠΑΣΟΚ) που δεν αιφνιδιάστηκε χθες από την κίνηση κορυφής. Ο υπουργός Υγείας, που κατά πολλούς διατηρούσε «ζωντανή» την απόφαση να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε, αντάλλαξε απόψεις, έκρινε και επέλεξε χθες να συμμαχήσει με τον επί χρόνια φίλο του Ευ. Βενιζέλο, ανακοινώνοντας στην ουσία ότι τον στηρίζει για την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Προηγήθηκαν αρκετά εικοσιτετράωρα έντονου παρασκηνίου, με «ειδικούς απεσταλμένους» να επιχειρούν την εξασφάλιση κοινού μετώπου, την ίδια στιγμή που τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να «σπάνε» αρχικές συμφωνίες για να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία, χωρίς όμως σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι ο Κ. Σκανδαλίδης συνομίλησε όχι μόνο με τους δύο πολλές φορές, αλλά και με στελέχη του κλίματός τους, προκειμένου να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις.
Οταν ο Ευ. Βενιζέλος επέστρεψε στο γραφείο του στο υπουργείο από τις Βρυξέλλες, είχε ήδη μπροστά του κρίσιμα κυβερνητικά ραντεβού. Ενα από αυτά ήταν με τον Αν. Λοβέρδο που εξελίχθηκε (όχι τυχαία...) σε αφετηρία εσωκομματικών εξαγγελιών. Και οι δύο, όντας στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, κατέληξαν σε κοινή απόφαση, συνέταξαν τα κείμενα ως πρόπλασμα του προφορικού τους λόγου και on camera δημοσιοποίησαν τη δέσμευσή τους για το ΠΑΣΟΚ.
Προ των δηλώσεών τους και του εναγκαλισμού, έσπευσαν να ενημερώσουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ - όχι πάντως τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε απανωτές συναντήσεις στο Ισραήλ. Εγκυρες πληροφορίες, πάντως, λένε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε σχετικά από συνεργάτες του, οι οποίοι προετοίμαζαν και την αυριανή (εκτός απροόπτου) σύγκληση της ΚΟ.
Οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, εν τω μεταξύ, τηλεφώνησαν για την -όπως τη χαρακτήριζαν- «κίνηση κορυφής και ευθύνης που μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους» στους Θ. Πάγκαλο, Α. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδη, Β. Παπανδρέου, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου, Γ. Ραγκούση, Χρ. Πρωτόπαπα, Μ. Ανδρουλάκη, οι οποίοι και έμαθαν από «πρώτο χέρι» για την εσωκομματική εξέλιξη.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Η ενότητα θα καλύψει το έλλειμμα ηγεσίας

Με τη φράση «θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευτώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο», ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε χθες τα χέρια με τον υπουργό Οικονομικών αναδεικνύοντας τον στόχο για την ανάταξη του ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Υγείας, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής πολιτικός του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας μια πρωτοβουλία που ο ίδιος έλαβε, ανέλυσε τους λόγους της κίνησής του, παρόντος του κ. Βενιζέλου.
«Μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της Ελλάδας το επιτρέψει, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, καθώς και για τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου με τον Β. Βενιζέλο.
Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής» ανέφερε στη δήλωσή του (από την «έδρα» του υπουργού Οικονομικών) ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη, στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνά η χώρα, το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει το διχαστικό κλίμα.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει νέες διαιρέσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, και εμείς αυτήν την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε».
ΜΗΝΥΜΑ
Πρώτα η χώρα, μετά η παράταξη

Οι «βενιζελικοί» δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή «συμμαχία», αλλά ταυτόχρονα κρατούν χαμηλούς τόνους, θέλοντας προφανώς να αποφύγουν «πανηγυρισμούς» που θα προκαλούσαν «αντιδράσεις» στο εσωκομματικό τοπίο. Το «πρώτα η χώρα και μετά η παράταξη» ακολουθεί ως «αξίωμα» και απευθύνεται και προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Επιμένουν ρητορικά για εκλογή από τη βάση, αλλά στην πραγματικότητα δεν απορρίπτουν την... ιδέα ο νέος αρχηγός να εκλεγεί από ένα μίνι συνέδριο, κάτι που μπορεί να αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ σε νέα συνεδρίασή του.
Ο Κ. Σκανδαλίδης
Και ποιοι μεσολάβησαν για τον αιφνιδιασμό των κ. Βενιζέλου, Λοβέρδου; Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης έπαιξε «πρωταγωνιστικό» ρόλο, ο οποίος είχε επαφές όλες τις προηγούμενες μέρες με κορυφαία στελέχη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρόκειται κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ να βάλει θέμα ψηφοφορίας αλλά όπως και άλλοι αναμένουν τώρα τις κινήσεις Παπανδρέου. Το σίγουρο είναι ότι εντός του Μάρτη θα γίνει η εκλογή αρχηγού, εάν βεβαίως δεν υπάρξει τροποποίηση του αρχικού σχεδίου...
Πρόσωπα-κλειδιά
Είναι προφανές ότι αυτό το «βήμα» φέρνει ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο εις εκ των δύο πιθανών και ισχυρών «παικτών» στην κούρσα για τη διαδοχή της ηγεσίας έδωσε το δικό του... δαχτυλίδι, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συμπόρευσης στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι αν τελικώς ο κ. Βενιζέλος αποδειχτεί ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία ή αν υπάρξει και έτερος υποψήφιος.
Το σίγουρο είναι ότι για την «κάθοδο» στην κούρσα της διαδοχής χρειάζονται τουλάχιστον 100 υπογραφές από το Εθνικό Συμβούλιο - κάτι που προβληματίζει για παράδειγμα τον Μ. Χρυσοχοΐδη (έχει εκφράσει την πρόθεσή του να κατέλθει στη μάχη), αλλά και άλλους υποψηφίους.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι άλλα πρόσωπα-κλειδιά για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ είναι εκ των πραγμάτων ο Χρήστος Παπουτσής (μπορεί να συγκεντρώσει αν το θελήσει τον αριθμό υπογραφών), η Λούκα Κατσέλη, που είχε εξ αρχής εκφράσει αντιρρήσεις για πτυχές του Μνημονίου, και στελέχη κοντά στον Γ. Παπανδρέου (π.χ. οι κ. Καστανίδης και Τζουμάκας).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120201/engine/assets_LARGE_t_942_43341904_type11484.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: