Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κούρεμα και στο βάθος κάλπες - Σε σύσκεψη Παπαδήμου με τους δύο αρχηγούς θα ληφθούν οι αποφάσεις

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012
Η κυβέρνηση, που εκτίμησε ως «θετικό» το γεγονός ότι το Μνημόνιο έλαβε 199 ψήφους και υπερψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής, χθες ...φάνηκε να διχάζεται σχετικά με τη διάρκεια του βίου της και τον άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και εντός του Απριλίου να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, αφού, όπως είπε, περί τα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται το έργο της παρούσας κυβέρνησης. Αντίθετα, ο έτερος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου υπονόησε σε δηλώσεις του ότι ο βίος της κυβέρνησης μπορεί να ταυτιστεί με τον βίο της παρούσας Βουλής. Οπως δήλωσε σχετικά (Real FM), «η κυβέρνηση πήρε την εμπιστοσύνη της Βουλής, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2013. Ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να επιλέξει πότε θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις εκλογές».
Οι διαφορετικές αυτές απόψεις τροφοδότησαν εκτιμήσεις ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, και θα εξαρτήσει την απόφαση του προφανώς έπειτα από συνεννόηση με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση. Επί του παρόντος, δεν έχει προσδιοριστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει αφού υποβληθεί η επίσημη πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων με τους ιδιώτες (το λεγόμενο PSI) και ψηφιστούν από τη Βουλή ορισμένες διαδικαστικές νομοθετικές διατάξεις.
Αμφίσημες είναι οι απόψεις και για το τι πραγματικά θέλουν οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων σχετικά με τις εκλογές. Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της ΝΔ - που ουσιαστικά μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ κρατάει τις τύχες της κυβέρνησης Παπαδήμου στα χέρια του - είχε δηλώσει καθαρά ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ακόμη και εντός του Απριλίου. Ορισμένοι χθες επέμεναν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση του διότι δεν επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία στους 21 βουλευτές που διέγραψε να δημιουργήσουν πολιτικό φορέα. Αλλοι εκτιμούσαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα επιδιώξει εκλογές λόγω της αναπόφευκτης δημοσκοπικής βουτιάς που θα καταγράψει το κόμμα μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.
Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε (Βήμα Fm) ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν νοούνται εκλογές και τάχθηκε εμμέσως υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης.
Συναφές θέμα με τον χρόνο των εκλογών είναι και εκείνο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι όποιες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνουν με γνώμονα το συγκεκριμένο έργο που έχει η κυβέρνηση. Με την έννοια αυτή, θεωρείται δεδομένο ότι θα καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις παραιτήσεις των 6 μελών της και πιθανώς η θέση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος εκ των πραγμάτων με την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI λογικά θα παραιτηθεί προκειμένου να ασχοληθεί με το ΠΑΣΟΚ. Στο πνεύμα αυτό κυβερνητικές πηγές χθες θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν είναι ρεαλιστικός ένας δομικού χαρακτήρα ανασχηματισμός και ότι θα γίνουν στοχευμένες και περιορισμένες αντικαταστάσεις.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: