Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Μαρτύριο της σταγόνας για τη συμφωνία - ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120210/engine/assets_LARGE_t_942_43345339_type11484.jpg 
Προϋπόθεση για την έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί η ψήφιση από τη Βουλή όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προμνημόνιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στέλνουν μήνυμα για πολιτικές δεσμεύσεις των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Χρησιμοποιούν ...
διαπραγματευτική τακτική ανάλογη με το μαρτύριο της σταγόνας. Νέο Eurogroup την Τετάρτη για αποφάσεις.

Ευ. Βενιζέλος - Κρ. Λαγκάρντ. Για «ενθαρρυντικά νέα και θετική εξέλιξη» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας τη συμφωνία των τριών αρχηγών. Ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχει
Ευ. Βενιζέλος - Κρ. Λαγκάρντ. Για «ενθαρρυντικά νέα και θετική εξέλιξη» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας τη συμφωνία των τριών αρχηγών. Ωστόσο τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει»

Τρεις βασικούς όρους έθεσε χθες το Eurogroup στην Ελλάδα προκειμένου να εγκρίνει σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τετάρτη, τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαίτησαν:
  • Την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή.
  • Την οριστικοποίηση των πρόσθετων περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.
  • Την παροχή ισχυρών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με δεδομένο ότι η διάρκεια του νέου προγράμματος αφορά και την περίοδο μετά τις εκλογές.
To Eurogroup αποφάσισε ακόμη την ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης για την παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από το Ταμείο Συνοχής.
Από τις χθεσινές αποφάσεις έγινε επίσης σαφές ότι δρομολογείται με αυξημένους πλέον ρυθμούς η στενότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, με τον Ολι Ρεν να δηλώνει ότι κερδίζει σημαντικό έδαφος η ιδέα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ζ. Κ. Γιούνκερ - Λ. Γκουίντος. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα
Ζ. Κ. Γιούνκερ - Λ. Γκουίντος. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές στην Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ χωρίς ψήφιση όλων των επώδυνων μέτρων από τη Βουλή, ενώ μπήκε στο τραπέζι και η απαίτηση για νέες υπογραφές των πολιτικών αρχηγών.
Το κλίμα αμφισβήτησης έναντι της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα εμφανές, με τον επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν να δηλώνει ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Β. Σόιμπλε - Ευ. Βενιζέλος. Ο Γερμανός αξιωματούχος κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Ευρωζώνης και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με τον στό
Β. Σόιμπλε - Ευ. Βενιζέλος. Ο Γερμανός αξιωματούχος κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Ευρωζώνης και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με τον στόχο να φτάσει το δημόσιο χρέος στο 120% το 2020
Μάλιστα, ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίστηκε αιχμηρός όταν τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ελήφθη «στις καθυστερήσεις». Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέβασαν τον πήχη των προσδοκιών σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει τελική συμφωνία. Κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρώ δεν συνιστά «καταστροφή», καθώς θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα.
Ο Γερμανός αξιωματούχος επέμεινε στη ανάγκη να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με τον στόχο να φτάσει το δημόσιο χρέος στο 120% το 2020. Για «ενθαρρυντικά νέα και θετική εξέλιξη» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε όμως ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».
Ολι Ρεν. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος
Ολι Ρεν. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος
Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα που προκύπτει με την έγκριση που απαιτείται από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Πάντως, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το κλίμα έναντι της Ελλάδας σημείωσε κάποια βελτίωση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην Αθήνα επί των μέτρων που ζητά η τρόικα, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση του νέου δανείου. Ηταν μια θετική εξέλιξη που έλυσε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στους δύσπιστους εταίρους.
Πράγματι, στις Βρυξέλλες αλλά και σε πολλές κοινοτικές πρωτεύουσες το θολό τοπίο που επικρατούσε το πρωί σχετικά με «την ευρύτατη αλλά όχι πλήρη συμφωνία» επέτεινε τη δυσφορία των κοινοτικών παραγόντων. Και αυτό γιατί οι Βρυξέλλες είχαν καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε νόημα να διεξαχθεί Eurogroup αν δεν έχουν υπάρξει καθαρά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις. Κατά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα o κ. Βενιζέλος ήταν αποδέκτης αυτών των κλιμακούμενων ασφυκτικών πιέσεων τις οποίες μετέφερε στον πρωθυπουργό. Οι εξελίξεις στην Αθήνα είχαν άμεσο αντίκτυπο στις Βρυξέλλες.
«Mπορούμε να σας εμπιστευτούμε;»
«Πάγος» για τα ήξεις αφήξεις
Ψυχρολουσία για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν η υποδοχή των Ευρωπαίων εταίρων στη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup που αποτύπωνε και το κλίμα για τα ήξεις αφήξεις των πολιτικών αρχηγών.
Παρά την επίτευξη συμφωνίας στο «παρά πέντε», το κλίμα αμφισβήτησης έναντι της Ελλάδας ήταν έκδηλο με την πλειονότητα των ομολόγων του κ. Βενιζέλου να περιορίζονται σε ψυχρές χειραψίες λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε -πριν από την «ιερά εξέταση»- ολιγόλεπτες κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ολι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, όπου το κλίμα αναμονής για εξηγήσεις ήταν εμφανές.
Πριν μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στους διαδρόμους του Συμβουλίου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βαρύ κλίμα. Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν έθεσε εκ νέου στον Ελληνα υπουργό θέμα υπογραφών των πολιτικών αρχηγών, ενώ η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ έθεσε το καίριο ερώτημα στον κ. Βενιζέλο: «Mπορούμε να σας εμπιστευτούμε;». Μετά τα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και τα αρνητικά μηνύματα που έφτασαν στις κοινοτικές πρωτεύουσες, οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα γέλια φαίνεται πως ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Δυσφορία
Η αναβλητικότητα στις αποφάσεις από ελληνικής πλευράς επέτεινε δραματικά το κλίμα δυσφορίας και δυσπιστίας έναντι της Αθήνας. Είναι φανερό πως εφεξής οι κοινοτικοί παράγοντες «θα μας βγάλουν το λάδι» και «θα μας έχουν συνεχώς στην πρέσα».
Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η επιτήρηση θα είναι ασφυκτική σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί της Ευρωζώνης θα κλιμακώνονται και δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας δεν επαρκεί για να κάμψει τις ανησυχίες των βορείων κυρίως χωρών που διεμήνυσαν ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να πείσει η Ελλάδα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα η έγκριση από τη Βουλή είναι το νέο αίτημά μας», είναι το μήνυμα των Βρυξελλών. Είναι επίσης σαφές ότι οι εταίροι δεν θα αρκεστούν σε αυτό και θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή νέων αιτημάτων για ρητές δεσμεύσεις που θα αφορούν στην υλοποίηση της συμφωνίας, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της κυβέρνησης και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Θυσίες ή μεγαλύτερες θυσίες, το δίλημμα Το δίλημμα
«Θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη; Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες» έθεσε σε δηλώσεις του μετά το Εurogroup o υπουργός Oικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ελλάδα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δήλωσε ότι «έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις και σε ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις» και επεσήμανε με νόημα πως «εάν ο λαός μας ευνοεί μια άλλη πολιτική που οδηγεί εκτός Ευρώπης, πρέπει να το πούμε και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας». Ο Ε. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από πολλές χώρες, επειδή υπάρχουν προς διευκρίνιση μέτρα για τα 325 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, το Eurogroup στάθηκε ιδιαιτέρως στο σημείο ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί έγγραφες ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για το πρόγραμμα από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση. «Η χώρα μας μέχρι την άλλη Τετάρτη θα πρέπει να κάνει οριστική στρατηγική επιλογή», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε πως «πέρασε η εποχή της δημαγωγίας και της ευκολίας. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120210/engine/assets_LARGE_t_942_43345339_type11484.jpg

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: