Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Διαδοχικά ραντεβού Παπαδήμου ενόψει της επιστροφής της τρόικας - Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις και το PSI

Τετάρτη 04 Ιανουαρίου 2012
Διαδοχικές συσκέψεις με υπουργούς της κυβέρνησης έχει ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της... Πέμπτης του πολυνομοσχεδίου-σκούπα με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα μεταρρυθμίσεων του 2011, καθώς και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, για τις διαπραγματεύσεις επί του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας.
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, θεωρείται προαπαιτούμενο από την τρόικα για να προχωρήσει η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των περίπου 90 δισ. ευρώ.
Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ακόμα μία σειρά θεμάτων προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως τα ταξί, τα φορτηγά, οι εργασιακές αλλαγές, η εφεδρεία κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει εδώ και τώρα στις ρυθμίσεις.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι «με όσα θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν γίνει να έχουμε κλείσει τις περισσότερες εκκρεμότητες».
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης βρέθηκαν και οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στις 16 Ιανουαρίου.

Στο Μαξίμου βρέθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα του κατώτατου μισθού δεν το βάζουν στο τραπέζι οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά μόνον η τρόικα.

«Στο τραπέζι είναι όλο το φάσμα αλλά κανένας κοινωνικός εταίρος δεν έχει θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Δεν θέλω να βάλω ακόμα κόκκινες γραμμές. Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα μισθολογικά» είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας είπε ότι όλα πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ισχυρίστηκε ότι δεν «βλέπει» άλλον τρόπο πέραν της μείωσης των επικουρικών συντάξεων αφού θεωρείται αδύνατη η αύξηση των εισφορών και υπενθύμισε ότι για την τρόικα το θέμα των επικουρικών είναι προαπαιτούμενο καθώς έχει ψηφιστεί και στο μνημόνιο. Περιμένει ωστόσο τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.


Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για «τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα ερευνών υδρογονανθράκων». «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο και η φιλοδοξία μας είναι, με βάση αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα, στο τέλος του 2012, επιτέλους, να μπει συμβολικά και το πρώτο γεωτρύπανο σε περιοχή της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.


Ο Λουκάς Παπαδήμος συζήτησε εφ' όλης της ύλης και με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.


Την Τετάρτη, ο κ. Παπαδήμος έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσειςμε τον ΣΕΒ (11:00), τη ΓΣΕΕ (13:30), τη ΓΣΕΒΕΕ (15:30) και την ΕΣΕΕ (16:00). Στις συναντήσεις αυτές ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος-εξπρές, για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.


Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: