Το πολυνομοσχέδιο ανοίγει (πάλι) 136 κλειστά επαγγέλματα 30% κάτω οι αμοιβές συμβολαιογράφων για συμβόλαια αξίας άνω των €120.000


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το πλήρες και χωρίς «παραθυράκια διαφυγής» άνοιγμα 136 κλειστών επαγγελμάτων κάθε κατηγορίας επιχειρεί για άλλη μία φορά το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση που προσέθεσε στο ...πολυνομοσχέδιο, ενώ με υπουργική απόφαση μείωσε κατά 30% την αμοιβή των συμβολαιογράφων ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.
Πρόκειται για επαγγέλματα όπως π.χ. του κρεοπώλη, του κομμωτή, του αρτοποιού και του οπτικού, τα οποία κανονικά έχουν ήδη ανοίξει από τον περασμένο Ιούλιο, όταν με τον Ν. 3919/2011 καταργήθηκαν όλοι οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί για την άσκησή τους, όπως ελάχιστες αμοιβές, γεωγραφικά όρια και ελάχιστες αποστάσεις. Προφανώς όμως κάποιοι περιορισμοί διατηρήθηκαν σε πείσμα του νόμου, γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε χθες με ρύθμιση που ορίζει τα εξής: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του νόμου αυτού (σ.σ.: 3919/2011) καταργούνται».
Η ρύθμιση δεν αφορά ωστόσο τα «ειδικά» κλειστά επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών, για τα οποία η τρόικα επέμενε στην τελευταία της έκθεση ότι διατηρούν αδικαιολόγητους, κατά την άποψή της, περιορισμούς, κυρίως στο θέμα της αμοιβής.
Για τους δικηγόρους το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των περιορισμών για τη σύσταση εταιρειών, ενώ για τους συμβολαιογράφους καταργεί την προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας.

Φθηνότερα συμβόλαια. Επιπλέον, για τους συμβολαιογράφους έγινε χθες ένα ακόμη βήμα στο θέμα της αμοιβής.
Κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών αναπροσαρμόζει τις αμοιβές των συμβολαιογράφων σε επίπεδα κατά περίπου 30% χαμηλότερα προκειμένου για αξία συμβολαίων άνω των 120.000 ευρώ, ενώ μειώνεται κατά 1 ευρώ το κόστος των πρόσθετων φύλλων συμβολαιογραφικών πράξεων και αντιγράφων. Με αυτές τις παρεμβάσεις το κεφάλαιο «απελευθέρωση επαγγέλματος συμβολαιογράφου» φαίνεται να κλείνει επί του παρόντος.
Με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι για την κατάρτιση πράξεων, το αντικείμενο των οποίων αποτιμάται σε χρήμα, ο συμβολαιογράφος εισπράττει πάγια αμοιβή 20 ευρώ και αναλογική αμοιβή, η οποία υπολογίζεται με βάση τη συνολική αξία που δηλώνεται στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, προσωρινά ή οριστικά. Το ποσοστό της αμοιβής αυτής, ανάλογα με το ύψος της αξίας του αντικειμένου της συναλλαγής, είναι 1% για ποσό έως 120.000 ευρώ. Από 120.000 ευρώ και έως 380.000 ευρώ το ποσοστό υποχωρεί σε 0,70%, στο επόμενο κλιμάκιο έως τα 2 εκατ. ευρώ μειώνεται σε 0,65% και μειούμενο καταλήγει σε 0,10% για ποσά άνω των 20 εκατ. ευρώ.ΝΕΑ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκοπός τους είναι η πλήρης παράδοση των επαγγελμάτων σε μεγάλες (και δη πολυεθνικές) επιχειρήσεις, με προεξάρχουσες τις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα.
Για παράδειγμα σε τί αποσκοπεί η ίδρυση πολυεπαγγελματικών εταιριών με τη δυνατότητα ίδρυσης και υποκαταστημάτων για την παροχή νομικών υπηρεσιών; Για να προσφέρει φθηνότερες και καλύτερες νομικές υπηρεσίες; Μήπως "μυρίζει" τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, "επενδυτικές" εταιρίες κλπ., που θέλουν να τα οικονομήσουν και σ΄αυτό το πεδίο;