Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Νοκ-άουτ οι αγορές από το χτύπημα της Standard & Poor's - Κοινή απάντηση Μέρκελ Σαρκοζί στην S&P για άμεσα μέτρα σταθεροποίησης της ευρωζώνης

Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2011
Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι προβλέψεις για τα ευρωπαϊκά είναι ακόμη χειρότερες από τους οικονομικούς αναλυτές μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης S&P για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ...15 χωρών της ευρωζώνης. Κατά μία μονάδα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου και κατά δύο των υπόλοιπων κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Από την προειδοποίηση εξαιρέθηκε η Κύπρος που υποβαθμίστηκε, πρόσφατα, και η Ελλάδα που βρίσκεται στην κατηγορία (CC) «junk» (σκουπίδια). Στην προειδοποίηση, πάντως, του αμερικανικού οίκου απάντησαν από κοινού Μέρκελ και Σαρκοζί τονίζοντας ότι «είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια ενώ την ίδια καθοδική πορεία ακολούθησε και το ευρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές στο Τόκιο «καθώς υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από το γαλλογερμανικό σύμφωνο και τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επίλυση της κρίσης χρέους το κλίμα των αγορών, που ανέκαμψαν την προηγούμενη εβδομάδα, θα αναστραφεί οριστικά και αμετάκλητα».


Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε «υπό αρνητική επιτήρηση» το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους που υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης

στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Standard and Poor's ανησυχεί για τις «πιθανές επιπτώσεις» που θα έχει «η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Στις 28 Νοεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τη βαθμολογία τους.

Την αντίδραση της φιλανδικής κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Οικονομικών της, προκάλεσε η επικείμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.


Παρότι, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, οι ανησυχία του οίκου αξιολόγησης είναι κατανοητή και «μία παρατεταμένη οικονομική κρίση θα μπορούσε να περιπλέξει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των φιλανδικών τραπεζών και , κατά
συνέπεια, να αυξηθεί η ανάγκη για κρατική παρέμβαση για την ώρα, δεν συντρέχει λόγος υποβάθμισης».

Στην προειδοποίηση της Standard & Poor's απάντησαν με κοινή δήλωση Μέρκελ και Σαρκοζί στην οποία τονίζουν ότι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους τους «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στην ευρωζώνη».


Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται σήμερα η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠα, Τίμοθι Γκάιτνερ στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Βόλφγκανκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: