Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ - Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούνται να πάρουν μια συστημική λύση για να διασωθεί η ευρωζώνη

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η αντίστροφη μέτρηση που θα κρίνει την τύχη του ίδιου του ευρώ ξεκίνησε στην Ευρώπη, σ' ένα καυτό οκταήμερο έως τη σύνοδο κορυφής της 9ης..
Δεκεμβρίου.
Τις επόμενες κρίσιμες μέρες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να πάρουν μια συστημική λύση για να διασωθεί η ευρωζώνη. Την Δευτέρα Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στο Παρίσι για να συζητήσουν λύσεις για την ευρωπαϊκή κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να δώσει την Παρασκευή το στίγμα του νέου "ευρω - συμφώνου", ενός συμφώνου που θα προβλέπει σκληρή λιτότητα και ασφυκτική εποπτεία για τις υπερχρεωμένες χώρες.
Ως το δεκαήμερο που θα σώσει ή θα διαλύσει το ευρώ χαρακτηρίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη περιέγραψε ο Μάριο Ντράγκι, που τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέμβει πιο δραστικά, μόνο αν ληφθούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για τα 17 κράτη μέλη.
Προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιμένει η Γερμανία, με τον υπουργό εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να ζητεί από τη Σύνοδο να εγκρίνει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Με την αλλαγή της Συνθήκης αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις αγορές, εκτιμά η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανία θα επιθυμούσε οι ευρωπαϊκές χώρες να συστήσουν ειδικά κρατικά ταμεία για το δημόσιο χρέος τους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η γραμμή Παπαδήμου στη Σύνοδο Κορυφής
Η Αθήνα επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη λύση στην Σύνοδο Κορυφής η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και θα επιφέρει μια σχετική ομαλότητα. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι "μόνο έτσι θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το PSI".
"Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα και οποιαδήποτε διαφορά από μικρότερη συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να καλυφθεί από την ΕΕ. Και λόγω των συγκυριών, η Ευρώπη δύσκολα θα ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη" ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται από νωρίς στις Βρυξέλλες και είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Βαν Ρομπέι με στόχο να διασφαλίσει ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί κανονικά. Η γραμμή της κυβέρνησης συμπλέει με την γραμμή Γιούνκερ - Μπαρόζο - Ρομπάι και όχι με τον γαλλογερμανικό άξονα.
Όμως, τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν σαφή εκτροχιασμό, δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενώ αναμένεται να ζητηθούν από την Αθήνα και επιπρόσθετα μέτρα στο σκέλος των δαπανών.
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη συνδυασμού της δημοσιονομικής προσαρμογής με πολιτικές ανάκαμψης επεσήμανε ενώπιον των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσία του στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: