Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ & ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Τι; που; πως; Εδώ ΠΑΣΟΚ, εκεί ΠΑΣΟΚ... Της Αννας Νταλάρα

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σε όλη την Ευρώπη τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού ζουν σήμερα τη δική τους κρίση ταυτότητας. Δείχνουν να μην μπορούν να διατυπώσουν μια απάντηση τόσο προς τις αγορές όσο και προς τη συντήρηση.
«ΤΑ ΝΕΑ» εγκαινίασαν.. και συνεχίζουν έναν μεγάλο, ανοικτό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς.
Σε αυτόν τον διάλογο καλούνται να συμβάλουν όσοι αισθάνονται ότι το θέμα τους αφορά.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το γύρισμα σελίδας στην πολιτική ιστορία της χώρας, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασυγκροτηθεί, να επανακτήσει το κοινωνικό του στίγμα και να αποκαταστήσει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες.
Από την έως τώρα πορεία, να μην επαναλάβει αφενός τα λάθη και τις καθυστερήσεις, τις αλληλοαναιρούμενες στοχεύσεις, αλλά και να κρατήσει τις δράσεις που έθεσαν το υπόστρωμα για ένα αρχικό πλαίσιο δομικών αλλαγών. Να διαφυλάξει επίσης το μείζον της παραμονής - έστω στην εντατική - της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Από εδώ και μπρος και ενόψει των επικείμενων εσωτερικών συλλογικών διαδικασιών, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα οφείλει να αποσαφηνίσει τις κοινωνικές του αναφορές στη βάση των θεμελιωδών του συμφωνιών με τους πολίτες. Να μη θυσιάσει πολιτικές στη σπουδή να παραμείνει αποστεωμένος μηχανισμός εξουσίας. Υποθέτω ότι και αυτό είναι απορριπτέο από όσους θέλουν να λέγονται ενεργοί πολίτες και υπεύθυνα πολιτικά δρώντες. Ούτως ή άλλως, η κοινωνία τέτοιες λογικές τις έχει αποστρατεύσει.
Οσον αφορά στις προτάσεις για αλλαγή ηγεσίας, θεμιτές μεν, αλλά δεν απαιτούν έναν «αποδιοπομπαίο Γιώργο» για να εκτελεστούν. Οποιος διατείνεται ότι μπορεί να εκφράσει μια καθαρή πολιτική πρόταση με αξιοπιστία και φερεγγυότητα ας το πράξει ευθέως και απροσχημάτιστα. Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγει είναι η παγίδα της εκλογικής αριθμητικής και της ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Να αποστασιοποιηθεί από τη λογική της εξουσίας ως αυτοσκοπού. Να αποδεχθεί ότι πρακτικές, νοοτροπίες και πρόσωπα που για χρόνια εξέθρεψαν τα αδιέξοδα στη χώρα και στο κόμμα δεν μπορούν να είναι οι ιμάντες μετάβασης στην επόμενη μέρα.
Τα μικροσυμφέροντα (την ώρα που το ταμείον είναι μείον…), εκτός του γεγονότος ότι έχουν ένα μικρό αυτιστικό ακροατήριο, είναι βαρίδια που πρέπει να αποτινάξουμε. Ο λόγος και οι πράξεις πρέπει να έχουν αποδέκτες μόνο τους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες. Αλλιώς η κοινωνία θα συνεχίζει να έχει γυρισμένη την πλάτη! Η αποκατάσταση της ειλικρίνειας και της αλήθειας είναι η ουσία και το αντίδοτο στην κακοποίηση, την υποτίμηση και τη γελοιοποίηση που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα.

Καθαρές κουβέντες… Το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που έφερνε στο προσκήνιο εκατομμύρια αποκλεισμένους Ελληνες, τράφηκε από αντιλήψεις μικροπολιτικής, πελατειακών σχέσεων, αδράνειας, καθυστερήσεων και αρκετών χαμένων ευκαιριών. Ορισμένες φορές τις εξέθρεψε.
Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπό τη διαρκούσα απειλή της χρεοκοπίας της χώρας απέναντι σε μια Ευρώπη που έκλεινε τα αυτιά σε άλλες προτάσεις εμμένοντας στη λογική της «σκληρής τιμωρίας» και σ' ένα εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με μηδενική διάθεση συνδιαλλαγής.
Υπό τους όρους αυτούς, παραθέτω ενδεικτικά ορισμένες προτάσεις (χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο) παραπέμποντας σε προοδευτικούς διανοητές του παγκόσμιου δημόσιου χώρου για περισσότερη δικαιοσύνη κι ένα νέο οικονομικό και πολιτικό «new deal»:
n Προοδευτικότητα στις φορολογικές κλίμακες, με στόχο την αύξηση των φόρων για τους πολύ πλούσιους και προστασία των μεσαίων εισοδημάτων αλλά και της εργασίας.
n Φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών με ενιαίο τρόπο σε διεθνές επίπεδο. Ηδη ο Πολ Κρούγκμαν τονίζει ότι «πραγματοποιούνται υπερβολικά πολλές συναλλαγές σε σχέση με το πραγματικό ύψος του χρηματιστηριακού τζίρου», για να προλάβω όσους μιλήσουν για φόρο που θα σκοτώσει την αγορά.
n Αλλαγές με στόχο την ανασυγκρότηση της εθνικής παραγωγικής βάσης στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Ο τουρισμός και η ναυτιλία να μπουν ως προτεραιότητες με φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και τόνωσης της απασχόλησης.
n Δίκαιο επιμερισμό των βαρών για τη μείωση των ελλειμμάτων.
n Τάχιστη πορεία δομικών και θεσμικών αλλαγών.
n Διασφάλιση ότι οι αναπόφευκτες, όπως φαίνεται, αναδιαρθρώσεις του χρέους δεν θα γίνουν εις βάρος των επόμενων γενεών με τυφλή υποθήκευση κρίσιμων για την ανάπτυξη δημόσιων πόρων.
n Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εξουσίας με θεσμικά αντίβαρα για καλύτερο και ενδελεχή έλεγχο της δημόσιας ζωής.
Παράλληλα, να αναδείξουμε ότι το οικονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η αδυναμία να υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη. Στόχος είναι ένας ανοικτός διάλογος με έμφαση στη δημοκρατική νομιμότητα, ώστε η ΕΕ να παραμείνει ενεργή, όχι ως κλαμπ των «καλών χωρών», αλλά ως ένωση στη βάση των μεγάλων ευρωπαϊκών αξιών.
Να δοθεί η μάχη για να αλλάξουν οι κλασικές νεοφιλελεύθερες λογικές που κυριαρχούν στην ΕΕ. Νέο, λοιπόν, ευρωπαϊκό πλαίσιο με αναδιάταξη των κεντροαριστερών και ευρωπαϊκών αριστερών δυνάμεων, με έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης, με αναμόρφωση του ρόλου της ΕΚΤ, ευρωομόλογο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων χωρών.
Τέλος, το αυτονόητο για τους πολίτες, ότι δηλαδή η αξιοπιστία είναι θεμέλιο κάθε σχέσης, πρέπει να γίνει πράξη και στην πολιτική. Κι αυτό με πρόσωπα που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη μέρα και θα ενεργοποιήσουν πολίτες που απομακρύνονται όλα αυτά τα χρόνια από το συλλογικό γίγνεσθαι αφημένοι σε καταστροφική αδράνεια. Αλλιώς οι παροικούντες θα είναι εδώ και το ΠΑΣΟΚ αλλού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: