Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Νέα πορεία χωρίς φόρους - μειώσεις μισθών - ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111215/engine/assets_LARGE_t_1041_43323402_type11492.jpg 
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2011 
Η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση της παραγωγικότητας θα αποτελέσουν τον σταθερό προσανατολισμό της χώρας τον ερχόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεσμεύτηκε χτες για τη χάραξη νέας...
πορείας στην κυβερνητική πολιτική. Βεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν καινούργιοι φόροι ούτε μειώσεις μισθών.

Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι ο έλεγχος των δαπανών και η είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων αποτελούν προτεραιότητα
Ο Λ. Παπαδήμος σημείωσε ότι ο έλεγχος των δαπανών και η είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων αποτελούν προτεραιότητα
Με νέα «πυξίδα»... εισβάλλει στη σκληρή οικονομική συγκυρία ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δεσμεύτηκε χθες ότι από το 2012 ξεκινά η «αλλαγή σελίδας» για την πολιτική, χωρίς επιπλέον φόρους και μειώσεις μισθών.
Το «στίγμα» και το «μήνυμα» της ομιλίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας - Ωρα Ευθύνης, αποφάσεων και δράσης», ήταν σαφή.
Ο κ. Παπαδήμος, αφού χαρακτήρισε το τρέχον έτος (2011) ως το χειρότερο της ύφεσης και δεν απέφυγε να τονίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας.
Στην αμέσως επόμενη φάση -πρόσθεσε- σταθεροποίησης και ανάπτυξης το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής πρέπει να επιδιώξει τη δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της παραγωγικότητας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον έλεγχο των δαπανών του κράτους και την άμεση είσπραξη των ήδη οφειλομένων φόρων, και όχι στην περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται εφόσον αποδειχθεί στην πράξη ότι η έως τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Στόχος
Η «περιήγηση» στα δύσκολα ξεκίνησε με τον κ. Παπαδήμο να μιλά για τον φιλόδοξο στόχο του 2012: την επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, που θα σηματοδοτήσει μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Και για το 2013;
«Στο δυσμενές εγχώριο και διεθνές υφεσιακό περιβάλλον υπάρχον ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013. Εκτιμάται ότι τα πραγματικά εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν καθώς δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων, ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών», είναι η αναφορά-κλειδί του κ. Παπαδήμου, ο οποίος μίλησε εν συνεχεία για τον επίσης σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, την επανεκίννηση των μεγάλων έργων και την επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στους τομείς αυτούς, που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Είναι αυτονόητο ότι κατά την ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στις βασικές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας και στη συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου σε μια νέα προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η άμεση και ουσιαστική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και άλλες κινήσεις-ματ για την ενίσχυση της οικονομίας ήταν στην «προθήκη» της ομιλίας του προς το ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαρμερικανικού Επιμελητηρίου.
Στο «φινάλε» ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στο «ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποκαθίσταται». Ο χρόνος πιέζει. Από τη δράση μας και τα αποτελέσματά της μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί η οικονομική και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με αυτές τις επισημάνσεις ο πρωθυπουργός πέρασε στο κεφάλαιο των δεσμεύσεων, τις οποίες και επανέλαβε για να «ευχηθεί» ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111215/engine/assets_LARGE_t_1041_43323402_type11492.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: