Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα πήρε ανάσες - Επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Ανάσα δίνουν στην Ελλάδα οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, κυρίως επειδή επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ και δεν την απομονώνουν, όπως γινόταν όλο το προηγούμενο ..διάστημα. Μακροπρόθεσμα όμως η πίεση και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας διατηρούνται, καθώς δεν απαντήθηκαν κρίσιμα ερωτήματα, όπως σημειώνουν έλληνες αναλυτές.
Το γεγονός ότι η Ευρώπη συμφώνησε να προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για τη στενότερη δημοσιονομική ενοποίησή της και απέτρεψε τον κίνδυνο της κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι ασφαλώς θετικό για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι αναλυτές. «Το ευρώ εξακολουθεί να υπάρχει και η Ελλάδα είναι μέσα», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank. «Από την απόφαση διαφαίνεται η πρόθεση της ευρωζώνης να συνεχίσει με τα 17 μέλη της».
Ανακούφιση προσφέρει επίσης στην Ελλάδα το γεγονός ότι αποκλείστηκε η πιθανότητα να εφαρμοστεί στο μέλλον, σε άλλα κράτη - μέλη, κούρεμα ομολόγων ανάλογο με το ελληνικό. Αυτή η απόφαση αναμένεται να καθησυχάσει τους πιστωτές και να διευκολύνει έτσι τη συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τις επόμενες ημέρες. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Από εκεί και πέρα, αυτή καθ' αυτή η «συμφωνία δημοσιονομικής πειθαρχίας» είναι ουσιαστικά ένα ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, που προβλέπει μηδενισμό των ελλειμμάτων και κυρώσεις για τους παραβάτες, επιβάλλοντας στην Ευρώπη μόνιμη «γερμανική» δημοσιονομική πειθαρχία. Κάτι που ενώ μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρώπης, εμπεριέχει τον κίνδυνο να την ρίξει σε παγίδα μόνιμης ύφεσης.
Για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτός ο «στενός κορσές» δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα στην παρούσα φάση, αφού η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία Μνημονίου. Εφόσον βγει από τη διαδικασία αυτή, μετά το 2013, θα πρέπει, βεβαίως, να ακολουθήσει τους νέους κανόνες. Κάτι που ίσως αποδειχθεί δύσκολο, αλλά και σκόπιμο, δεδομένης της προϊστορίας της. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική λιτότητας μονιμοποιείται.
Αυτό όμως στο οποίο συμφωνούν πολλοί αναλυτές είναι το γεγονός ότι η νέα συμφωνία δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης.

Σχέδιο Μάρσαλ. Οπως λέει ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών, «το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό. Εχουμε τον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο, με τα εμπορικά ελλείμματα, που οδηγούν σε υπερδανεισμό και αποσταθεροποίηση. Αυτή ήταν η βασική αιτία της δημιουργίας της κρίσης. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα του Νότου. Για την αντιμετώπισή της χρειάζονται κεφάλαια, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, αλλά και μεταρρυθμίσεις και συντονισμός της οικονομικής πολιτικής. Αυτό αγνοήθηκε. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρευστότητας, για να αντιμετωπιστεί ο πανικός των αγορών χρειάζονται, επίσης πολλά χρήματα. Οι λύσεις της εκτυπωτικής μηχανής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του δανεισμού εσχάτης ανάγκης και μεσοπρόθεσμα του ευρωομολόγου επίσης δεν προχώρησαν. Τα 500 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι λίγα και το πράσινο φως του Ντράγκι για μελλοντική παρέμβαση είναι χλωμό. Ναι μεν κερδίζουν χρόνο, αλλά δεν δίνουν λύση». ΝΕΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: