Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Προέχει το εθνικό συμφέρον


Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2011

Δικαίωμα του κάθε πολιτικού, όπως και του κάθε πολίτη άλλωστε, είναι να έχει την όποια άποψη για τα πολιτικά προβλήματα και να επιλέγει και τις όποιες..
εξελίξεις θεωρεί προσφορότερες.
Υπάρχουν, όµως, περιπτώσεις όπου οι προσωπικές επιλογές οφείλουν να υποχωρούν όταν από τις αποφάσεις και τις ενέργειες των στελεχών του πολιτικού συστήµατος εξαρτώνται η πορεία και το µέλλον της χώρας.
Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν τα όσα βιώνουµε τα τελευταία 24ωρα. Μετά ένα πολυτάραχο 18µηνο και βαριές, αβάστακτες συχνά θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι ασθενέστερες οικονοµικά τάξεις, η χώρα βρίσκεται σ' ένα σταυροδρόµι που, υπό ορισµένες προϋποθέσεις, είναι ενδεχόµενο να οδηγήσει αργά, αλλά σταθερά στην έξοδο από την κρίση.
Αυτήν την προοπτική δεν έχει δικαίωµα οιοσδήποτε και για οιονδήποτε λόγο να την υπονοµεύσει, οδηγώντας τη χώρα σε περιπέτειες που είναι µαθηµατικά βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες και ανεξέλεγκτες οικονοµικές και κοινωνικές αναταράξεις. Αντίθετα αποτελεί υποχρέωση κάθε υπεύθυνου και σοβαρού πολιτικού να προστατεύσει την προοπτική αυτή και να υπηρετήσει µε τον ιδανικότερο τρόπο το εθνικό συµφέρον.
Η συµφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί την τελευταία µεγάλη ευκαιρία για τον τόπο. Δεν είναι ιδανική, αλλά µε δεδοµένες τις αδυναµίες, τις υστερήσεις και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης σε σχέση µε την τήρηση των ειληµµένων δεσµεύσεών µας είναι ό,τι καλύτερο θα µπορούσαµε ίσως να περιµένουµε. Είναι η µοναδική ασπίδα την οποία διαθέτουµε έναντι της χρεοκοπίας και οφείλουµε να την προστατεύσουµε µε κάθε τρόπο, προκειµένου να µην οπισθοδροµήσουµε σε καταστάσεις ανάλογες µε εκείνες των πρώτων µεταπολεµικών χρόνων.
Περιθώρια για ν' αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος υπάρχουν. Και όποιοι και για όποιους λόγους δεν τα εξαντλήσουν, έτσι ώστε να υπηρετήσουν ανυστερόβουλα το εθνικό συµφέρον, θα αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων. Η συµφωνία της 27ης Οκτωβρίου πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρην οφθαλµού. Από κει πέρα µπορεί να υπάρξουν περιθώρια για προσωπικές ή κοµµατικές πολιτικές. Μετά όµως. Οχι πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: