Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σεισμός στα κόμματα για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας - ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111106/engine/assets_LARGE_t_942_43042789_type11484.jpg 
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011
Ενας κύκλος συζητήσεων με επίκεντρο την ευρύτερη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων άνοιξε αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα κρίνει,σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της..
χώρας.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν αρνείται να εγκαταλείψει το Μαξίμου, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν αρνείται να εγκαταλείψει το Μαξίμου, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Αποφασισμένος να επιμείνει στον δρόμο των κορυφαίων πρωτοβουλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας, παρά την απόλυτη άρνηση του Αντ. Σαμαρά, δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εχοντας στα χέρια του "νωπή" την ψήφο εμπιστοσύνης που του παρέσχε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο κ. Παπανδρέου σπεύδει να προσδιορίσει τα "επόμενα βήματα", τον "ορίζοντα" και το πλάνο, αλλά και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης που πρέπει μέσα στις προσεχείς ημέρες να πετύχει νέους "άθλους" στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. "Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρξει κενό στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ολα θα γίνουν όπως πρέπει και όλα θα γίνουν στο φως της ημέρας", φέρεται ότι είπε ο πρωθυπουργός στους στενούς συνεργάτες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Με την παραπάνω φράση -τονίζουν συνεργάτες του- ο κ. Παπανδρέου ήθελε να καταδείξει την ανάγκη υλοποίησης του "Οδικού Χάρτη" που θα επιτρέψει στη χώρα την παραμονή της στο ευρώ, ενώ παράλληλα ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει όρους ευρύτατης συναίνεσης. Οι εξελίξεις λοιπόν φαίνεται ότι θα είναι καταιγιστικές, ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθειά του να ολοκληρώσει με επιτυχία την επιχείρηση σωτηρίας διά της συγκρότησης εθνικού μετώπου.
Τα σενάρια που επικρατούν αυτήν τη στιγμή και συζητά ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να ακούσει και να συζητήσει όποια άλλη πρόταση, είναι τέσσερα. Ξεκινούν από το ιδιαίτερα ισχυρό και καταλήγουν στο απόλυτα αδύναμο και θνησιγενές.
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
1. Το πρώτο σενάριο, αυτό της συγκρότησης του "μεγάλου συνασπισμού" δυνάμεων, είναι η βασική προτεραιότητα και επιλογή του πρωθυπουργού. Προϋποθέτει τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία, εφόσον συμφωνηθεί, εκτιμάται ότι θα παρακινήσει και θα κατευθύνει στον δρόμο της συνεργασίας και άλλα κόμματα. Η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν και εφόσον δεν τροποποιηθεί παραμένει βασικό εμπόδιο, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Παπανδρέου διαμηνύει ότι "ούτε μπλοφάρει" ούτε σκοπεύει να αθετήσει τις δεσμεύσεις του". Ο "μεγάλος συνασπισμός", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί πάντως να επιτευχθεί εάν επικρατήσουν συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με την πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων κυρίως των κ.κ. Παπανδρέου-Σαμαρά.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιδιώκει να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Τι αντιπροτείνει; Κατ' αρχάς είναι της άποψης ότι ενός ευρύτατου σχήματος επικεφαλής πρέπει να ηγηθεί πολιτικό στέλεχος. Οι πληροφορίες επιμένουν δε ότι στις προτάσεις του πρωθυπουργού είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Β. Βενιζέλος, αλλά συζητά και εισηγήσεις π.χ. για τον κ. Παπαδήμο και δύο αντιπροέδρους (Βενιζέλο, Δήμα...). Δεν πρόκειται ωστόσο να "γαντζωθεί" στην πρόταση αν ακουστεί οποιαδήποτε άλλη λύση-εγγύηση για την πρωθυπουργία από την άλλη πλευρά.
Σεισμός στα κόμματα για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας
2. Το σενάριο του "μικρού συνασπισμού" είναι στον φάκελο των "διερευνητικών" του πρωθυπουργού και αφορά τη συνεργασία με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως με τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ετσι διευρύνει την πλειοψηφία, δεν ικανοποιεί βεβαίως και απολύτως την Ευρώπη που επιθυμεί συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά δίνει προσωρινά λύση.
3. Ο "μικρός συνασπισμός" μπορεί επίσης -λένε οι γνωρίζοντες- να επιδιωχθεί και να προκύψει ενδεχομένως μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και "γαλάζιων" βουλευτών που έχουν ήδη εκδηλώσει δημοσίως την πρότασή τους για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αυτό αποτυπώθηκε μάλιστα σε κοινή επιστολή "πράσινων" και "γαλάζιων" βουλευτών που όμως δεν εστάλη, καθώς ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις από την πρωτοβουλία Παπανδρέου.
4. Και το έσχατο σενάριο; Η επιστροφή στην προτέρα κατάσταση: της αβεβαιότητας, όπου το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί και πάλι να βγάλει μόνο του τα κάστανα από τη φωτιά. Σε αυτήν την περίπτωση, η ένταση μεταφέρεται και πάλι στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης υπό τον όρο να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπανδρέου και να συγκροτηθεί (με τον Β. Βενιζέλο;) κυβέρνηση συνεργασίας.
Εννοεί την έξοδο
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταφέρει τον "απεγκλωβισμό" του κ. Σαμαρά από τη στάση της απόλυτης άρνησης, με τρόπο που δεν θα τορπιλίσει αλλά θα υποστηρίξει την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου. Ο πρωθυπουργός θέλει να πείσει ότι όλα όσα λέει τα εννοεί, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης λειτουργεί για την αναχαίτιση της ακυβερνησίας και ότι η απόφασή του να αποχωρήσει από το Μαξίμου όταν "κλειδώσει" το νέο ισχυρό σχήμα είναι ειλημμένη και σταθερή.
Ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου οι διεργασίες να γίνουν χωρίς να προκαλούν και να αφήνουν αναπάντητα ερωτηματικά και αχλύ μυστηρίου και παρασκηνιακών μυστικών διαπραγματεύσεων, είχε εντάξει -λένε εγκυρότατες πληροφορίες- από την πρώτη στιγμή στον σχεδιασμό του να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια να αναλάβει την πρωτοβουλία αποστολής προσκλήσεων προς τους πολιτικούς αρχηγούς για την αναζήτηση ευρύτατης συμφωνίας.
Το σίγουρο είναι ότι τα "τελεσίγραφα" από την ΕΕ παραπέμπουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς η νέα σύμβαση και σειρά νομοσχεδίων έρχονται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή με την "ένδειξη": χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία!
Βήμα βήμα το σχέδιο Γιώργου - Βενιζέλου
Δέσμη προτάσεων μαζί με τη δέσμευσή του ότι θα συμβάλει καθοριστικά για την επίτευξη συμφωνίας, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου.
Ηταν το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και με στόχο να κινηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τον διάλογο με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου -και στη δήλωσή του- ήταν ξεκάθαρο. "Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή όσων βημάτων απορρέουν από αυτήν, είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ", είπε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο οποίος εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τον διάλογο μεταξύ των αρχηγών.
Συναγερμός
Το διακύβευμα είναι αυτονόητο, ο χρόνος ελάχιστος με τους Ευρωπαίους να κρατούν ανοιχτό τον συναγερμό για την πορεία της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου, αποχωρώντας χθες από το Προεδρικό Μέγαρο, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο και συνάντησε εν συνεχεία για να προετοιμάσουν τη "φαρέτρα" για την αυριανή νέα μάχη στο Eurogroup.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος ανέλυσαν τα νέα δεδομένα, τις "κόκκινες γραμμές" των Βρυξελλών, την ανάγκη σύνταξης σε σύντομο χρόνο της δανειακής σύμβασης, αλλά παράλληλα έκαναν μια πρώτη συζήτηση για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Οπως έγραψε το "Εθνος της Κυριακής" στο περασμένο φύλλο, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο περιθώριο των εργασιών της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής είχαν πολύωρο τετ-α-τετ, όπου λέγεται συνεννοήθηκαν για τα επόμενα βήματα - κυβερνητικά στελέχη μίλησαν μάλιστα για εν δυνάμει πολιτική συμφωνία...
Πώς θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της; Βάσει των ίδιων πληροφοριών, εκτός από τον Γ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναμενόμενες διεργασίες με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ξέρουν και οι δύο καλά ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την Ευρώπη για το χρονοδιάγραμμα της εθνικής συνεννόησης είναι μηδαμινά! Το πλαίσιο που θέτουν, σχεδόν με... ωμό τρόπο, είναι ασφυκτικό και το χθεσινό "τελεσίγραφο" προς τον κ. Σαμαρά (από το Βερολίνο) επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Ετσι ο κ. Παπανδρέου δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να ξεδιπλώσει νέα πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με όλους όσοι, εντός και εκτός χώρας, πρέπει να συνομιλήσουν για το "κλείδωμα" της συναίνεσης. Ποια είναι η υποστηρικτική ομάδα της προσπάθειας του πρωθυπουργού;
Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν ήδη "εξουσιοδοτηθεί" να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και όταν χρειαστεί να συμβάλουν στις διεργασίες, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Νίκος Αθανασάκης κ.ά. Να σημειωθεί ότι αν και εφόσον προωθηθούν οι διαδικασίες , γίνουν οι επαφές και προκριθεί η λύση εθνικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Βενιζέλο, τότε ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει την ΚΟ για να εκλέξει πρωθυπουργό...
"Στείλαμε μήνυμα"
"Εμείς στείλαμε σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, προς τους εταίρους μας" έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μιλώντας με δημοσιογράφους, αλλά χωρίς να έχει διάθεση να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του. Και στο εσωτερικό; Η ηγεσία της κυβέρνησης δείχνει να κατανοεί ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης με τον όρο να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Ετσι και για οποιονδήποτε λόγο "κολλήσει" η συνεργασία, τότε η πιθανή παραμονή στην πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου μπορεί να πυροδοτήσει νέες ενδοκυβερνητικές εντάσεις. "Σε μια οποιαδήποτε ψηφοφορία στη Βουλή ενός νέου νόμου μπορεί να πέσει βροχή από ''όχι'' που θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα - κάθε άλλο παρά ευχάριστο για την κυβέρνηση".
Εγγυητής ο Παπούλιας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τον διάλογο μεταξύ των αρχηγών - και δεν αποκλείεται την κατάλληλη στιγμή να καλέσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς στον "μόνο δρόμο" -όπως δήλωσε- της συνεννόησης
Πρώτο κρας τεστ στο Εurogroup
Το σίγουρο είναι ότι πρόσωπο "κλειδί" στον σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου παραμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αύριο θα ταξιδέψει μέχρι τις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup - εκεί θα ακούσει από κοντά και για πρώτη φορά μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου τα μαντάτα της Κομισιόν και των ισχυρών ηγετών της Ευρώπης.
"Κλείνει το μάτι" και στο κόμμα του Κουβέλη
Δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα τoυ Φώτη Κουβέλη επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση, εν όψει των συζητήσεων για κυβέρνηση συνεργασίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν γέφυρες συνεργασίας, παρότι η Δημοκρατική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση ότι "η έντιμη και καθαρή λύση είναι οι εκλογές".
Φώφη Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111106/engine/assets_LARGE_t_942_43042789_type11484.jpg

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αποακαλυψη

Παιδεια

Μηνυσεις για συσταση συμμοριας εκβιασμους απειλες συκοφαντιες εχουν ηδη γινει κατα της κ. Δανιλη Ελενης παρανομης Διευθυντριας στο Πειραματικο Σχολειο Πανεπιστημιου Αθηνων

γιατι "κολοβαραγε στο Κολωνακι" ενω ηταν σχολικη συμβουλος Λαμιας και δεν πηγαινε ποτε σχεδον...

για συσταση συμμοριας με γονεις Δημήτρης Κουφογεώργος, Σάγια Τσαουσίδου – Μιχαλοπούλου κλπ, που επιδιωκουν τον φασιστικο σχεδιασμο της παιδειας και εξαναγκάζουν καθηγητες να βαλουν αριστα μόνο στα δικα τους παιδια, αλλα οχι στα παιδια των αλλων δημοκρατικων γονεων

για υπαιξερση χρηματων, για απωλεια 1 εκατομυριου απο την ανακατασξκευη σχολειου ευρω
για μιζα απο τος κρισεις καθηγητων για στημενα παιχνιδια και συκοφαντιες...

Στο κολπο η Προεδρος του Συλλογου γονεων κηδεμονων Σαγια του ΣΥΡΙΖΑ λενε, και μερικοι γονεις Παρρε κλπ...και μαθητες του δεκα που δεν πανε στην δουλεια τους, και καθονται παρανομα μεσα στο σχολειο ολη μερα και βαζουν βαθμους μονο στα παιδια τoυς που καποιοι απο το σχολειο τους κανουν ιδιαιτερα και ο εισαγγελεας δεν τους πιανει και βαζουν να συκοφαντους καλους καθηγητες που αντιστεκονται στην σαπιλα.!

Οποιος καθηγητης δεν κανει τα χατηρια τους εκδιωκεται με ψευτικες καταγγελιες...

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Συνάντηση για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου

Η πρώτη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) με τους Διευθυντές των σχολείων που επελέγησαν μετά από την πρόσφατη αξιολόγηση, για τον προγραμματισμό και σχεδιασμό του εκπαιδευτικού έργου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπ. Παιδείας .
Στη συνάντηση πήραν μέρος οι τριάντα εννέα από τους σαράντα πέντε Διευθυντές των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Π.Π.Σ.) όλης της χώρας


ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ

1.500 ευρω το κεφαλι η μιζα ο καθε ξαθηγητης λει η η κ. Παπατσιμπα Λαμπρινη η ψευδο-προεδρος της Ελμε Προτυπων που διδασσκει παρανομα στον ιδιο σχολικο χωρο με τον συζυγο της κ. Δημητριαδη και δεν τους διώκει κανεις..!


Η ΄Αννα Διαμαντοπουλου αν δεν τα "πιανει" τα πιανουν καποιοι αλλοι καιδεν το καταλαβαινει

Ανασχηματισμος να φυγει η σαπιλα στην παιδεια.

Δημοκρατικοι Γονεις

y.g. Για ψαξτε καλα μια Ελενη Μπουντα στο υπουργειο..