Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι χαμένες παρτίδες

Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη παρτίδα του πολιτικού πόκερ που θα κρίνει το μέλλον του τόπου παίχτηκε προχθές το βράδυ στις Κάνες. Και ο Παπανδρέου την έχασε. Κινήθηκε χωρίς να έχει αξιολογήσει αν και ποιες..
αντιδράσεις θα ήταν δυνατό να προκαλέσει η ξαφνική απόφασή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα. Και, καλώς ή κακώς, το εγχείρημά του εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ.
Hδη άρχισε να παίζεται η επόμενη παρτίδα. Αλλά κι αυτή την παίζει με λάθος τρόπο. Θέλει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στην αποψινή ψηφοφορία, αλλά δεν δεσμεύτηκε ρητά στους βουλευτές του για τον τρόπο με τον οποίο θα τη χρησιμοποιήσει. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι τους περίμεναν ν' ακούσουν ότι θα εργαστεί για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς ο ίδιος να συμμετάσχει σ' αυτή. Δεν το έκανε κι επέτρεψε στον καθένα να θεωρεί ότι έχει άλλους σχεδιασμούς.
Το θέμα είναι αν θα υπάρξει άλλη παρτίδα για τον σημερινό πρωθυπουργό. Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Τρεις ή τέσσερις βουλευτές είναι αρκετοί για να καθορίσουν την τύχη του. Κι αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσει το κύρος του ως πολιτικού. Eπαιξε κι έχασε. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι.
Aλλωστε, εκείνο που μετράει αυτή την ώρα είναι πρώτα και πάνω απ' όλα η δανειακή σύμβαση και η τύχη της. Oλα τα άλλα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πολιτικοί και κόμματα λίγο ενδιαφέρουν όταν διακυβεύεται το μέλλον χωρών και λαών. Ιδιαίτερα όταν συμβαίνει να συνδέεται η ύπαρξή τους με κρίσιμες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε εδώ κι ενάμιση χρόνο. Κι αν ενδεχομένως οι συγκυρίες είναι τέτοιες που μπορεί ν' αδικήσουν κάποιους, θα έρθει η στιγμή που ο ιστορικός του μέλλοντος θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Ο Γ. Παπανδρέου κατάφερε ν' αποτρέψει μια χρεοκοπία που έδειχνε αναπόφευκτη. Διέπραξε λάθη, οι κυβερνήσεις του δεν αποδείχθηκαν όσο αποτελεσματικές έπρεπε, αλλά αν σήμερα υπάρχει μηχανισμός προστασίας για υπερχρεωμένα κράτη είναι βασικά δικό του επίτευγμα. Και, το σημαντικότερο, έδωσε τον αγώνα του, αποδεχόμενος το πολιτικό κόστος αποφάσεων και μέτρων που κανένας πρωθυπουργός δεν τόλμησε ποτέ να πάρει.
bartzinopoulos@hotmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: