Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σύνοδος Κορυφής για την κρίση της ευρωζώνης στο Λευκό Οίκο - Ρόμπαϊ και Μπαρόζο συζητούν με Ομπάμα την κρίση χρέους στην Ευρώπη

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011
Συνάντηση Κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, θα έχουν σήμερα οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο.. Λευκό Οίκο. Μία μέρα πριν από το Eurogroup και μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι «στρατηγικοί εταίροι» εξετάζουν μέτρα διάσωσης του ευρώ, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και τη Moody's να προειδοποιεί όλα τα κράτη του ευρώ για αλλαγές στην αξιολόγησή τους, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της κρίσης.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, στη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το παρών αναμένεται να δώσει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσινγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.
Εντούτοις, η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε», σημείωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο, συμπληρώνοντας πως οι δύο πλευρές είναι «στρατηγικοί εταίροι».
Από την πλευρά του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί «ευρύ φάσμα» θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Την ώρα όμως που η «φωτιά» της κρίσης πλησιάζει απειλητικά την «καρδιά» της Ευρωζώνης, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο πίεσης στο σύστημα.

Με ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί προειδοποιεί πως η ραγδαία εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: