Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Παίρνουμε την 6η δόση - μάχη για το κούρεμα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στην ανάσα της έγκρισης από το Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης της 6ης δόσης του δανείου προσβλέπει αύριο η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το μέτωπο της διαπραγμάτευσης με... τους ιδιώτες πιστωτές της για το κούρεμα των ομολόγων.
Η έγκριση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, μαζί με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρείται μάλλον βέβαιη. «Ολες οι ενδείξεις είναι καλές», είπε χαρακτηριστικά το Σάββατο μιλώντας στο Money Show 2011 στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισημαίνουν, πάντως, ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι γραπτές εγγυήσεις που έχουν στείλει τα κόμματα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει συμφωνία.
Αντίθετα, οι ενδείξεις είναι αβέβαιες σχετικά με την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το κούρεμα των ομολόγων που αρχίζει επίσης αύριο στις Βρυξέλλες, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, με συμμετοχή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές από την πλευρά των πιστωτών, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πρόταση που οδηγεί σε κούρεμα των ομολόγων κατά 50%, ανταλλαγή με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά (από τα 30 δισ. ευρώ που θα λάβει γι' αυτόν τον σκοπό από το νέο πακέτο βοήθειας). Η πλευρά των πιστωτών αντιπροτείνει μεγαλύτερο επιτόκιο, 8%, και χορήγηση εγγυήσεων αντί για μετρητά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες και, ει δυνατόν, να αποφύγουν (οι ελληνικές τράπεζες) την προσφυγή στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κρατικοποίησή τους. Μεγάλο θέμα είναι, επίσης, το αν θα υπαχθούν τα νέα ομόλογα στη βρετανική ή την ελληνική νομοθεσία. Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν την πρώτη λύση, δεδομένου ότι θα είναι έτσι καλύτερα προστατευμένοι στο μέλλον έναντι ενδεχόμενου νέου κουρέματος και καλυμμένοι με εμπράγματες εγγυήσεις. Στο οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση των λεγομένων «προβλέψεων συλλογικής δράσης» (CAC), σύμφωνα με τις οποίες, αν συμφωνήσει στο κούρεμα το 75% των πιστωτών, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να συμμορφωθεί αναλόγως. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα θα ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου, καθώς θα χαθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του κουρέματος.

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Διέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για το PSI θα μπορούσε να προσφέρει η ευρωζώνη, ασκώντας πιέσεις για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης, σημειώνουν αναλυτές. Ωστόσο, στη φάση της κρίσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά.
«Η χώρα βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Στο αυριανό Eurogroup, εκτός από την εκταμίευση του ελληνικού δανείου, αναμένεται να εγκριθούν οι κανόνες λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Μετά την έγκριση της εκταμίευσης του δανείου - καλώς εχόντων των πραγμάτων - η τρόικα θα επιστρέψει για τη διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος βοήθειας και του νέου Μνημονίου στα μέσα Δεκεμβρίου. Οπως προέκυψε απ' το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015. Ορισμένα από αυτά θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο ώς το 2014.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι για το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ότι εφόσον εφαρμοστούν με συνέπεια, δεν θα χρειαστούν άλλα. Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα, αν η εφαρμογή όσων έχουν αποφασιστεί δεν είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, αν υπάρξει συμφωνία για το PSI, θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» περίπου 3,5 δισ. ευρώ για το 2012 χάρη στην εξοικονόμηση τόκων, απομακρύνοντας τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων.
Για τα επόμενα χρόνια, το 2013, το 2014 και το 2015, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τα απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σχετικά λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία μέτρα, ενόψει της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από τα 20 δισ. που θα πάρουμε στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος, ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για να επιστρέψει το Δημόσιο ΦΠΑ που οφείλει, να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του και να χρηματοδοτήσει λίγο πιο γενναιόδωρα το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα στην αγορά.
Αλλα 40 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (30 από το νέο πακέτο βοήθειας συν 10 από το παλαιό) και επιπλέον 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων (θα δοθούν στους πιστωτές ως εγγυήσεις ή μετρητά).
«Σώζοντας τις τράπεζες θέλουμε να γυρίσουν οι καταθέσεις, γιατί έχει μειωθεί κατά 80 δισ. ευρώ η ρευστότητα από τις καταθέσεις από την αρχή της κρίσης», είπε ο υπουργός.ΝΕΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: