Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
Δέσμη 45 μέτρων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης περιλαμβάνεται στο υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης..
Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση δραματική.
«Ένα εκατομμύριο έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους, αλλά δεν το βρίσκουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, θέλοντας να καταστήσει σαφή την ασφυκτική κατάσταση, τη συμφόρηση που παρατηρείται στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Έπειτα από συναντήσεις που είχε με τις ηγεσίες των Ανώτατων Δικαστηρίων ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε υπό συζήτηση δέσμη 53 προτάσεων.
Ένα από τα μέτρα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου, όπως και η μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τους δικηγόρους στους συμβολαιογράφους.

Ως προς την απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι υπάρχουν ενοχλήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τρόικα για τους περιορισμούς στη διαφήμιση των δικηγόρων, για τη συμμετοχή μη δικηγόρων στις δικηγορικές εταιρείες, καθώς επίσης  και για τον υπολογισμό του τρόπου των εισφορών των δικηγόρων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
1. Η ταχεία εισαγωγή της ψηφιακής δικαιοσύνης (e-justice).

2. Η λειτουργία Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και η αναβάθμιση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, ώστε να καταστεί ουσιαστικότερη η αξιολόγηση τους.


3. Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κατά δυο ώρες.

4. Επαναπροσδιορισμός χρόνου δικαστικών διακοπών και εκδίκαση ορισμένων υποθέσεων κατά τη διάρκεια του θέρους.  

5. Απελευθέρωση επαγγελμάτων δικηγόρου και συμβολαιογράφου.

6. Ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.

7. Βελτίωση κτιριακών υποδομών.

8. Αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

9. Σύσταση Επιτροπής για την ανασύνταξη του Κώδικα περί Δικηγόρων.

10. Αναδιοργάνωση οργανικών θέσεων δικαστών και ορθολογικότερη ανακατανομή τους.

11. Συγχώνευση ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων.

12. Συνολική εξέταση θεσμού δικαστικής δαπάνης

13. Επανεξέταση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

1. Μεταφορά δικαστηριακής ύλης είτε στα Ειρηνοδικεία της χώρας είτε στους συμβολαιογράφους, με υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου.

2. Ενίσχυση του θεσμού της δικαστικής διαμεσολάβησης.

3. Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προτείνεται η έκδοση προσωρινής διαταγής να γίνεται αυθημερόν χωρίς κλήτευση των διαδίκων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που κατά την κρίση του δικαστή υφίσταται κίνδυνος βλάβης των συμφερόντων των διαδίκων, θα γίνεται κλήτευσή τους προ 48 ωρών.

4. Κατάργηση της δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου στα συναινετικά διαζύγια και έκδοση του «κατ’ αντιδικία» διαζυγίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο.

5. Αλλαγές στο καθεστώς διαταγών πληρωμών.

6. Στις ειδικές διαδικασίες προτείνεται η ενοποίηση των προθεσμιών.

7. Η απόφαση για την εγγραφή του Σωματείου να εκδίδεται από το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου με διαταγή του, χωρίς προσδιορισμό δικασίμου.

8. Προτείνεται η απλούστευση της έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου εις όφελος του εκμισθωτή.

9. Προτείνεται η αναθεώρηση των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων, έτσι ώστε η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης να είναι πιο σύντομη και πιο αποτελεσματική.

10. Απλούστευση της διαδικασία των Πολυμελών Πρωτοδικείων.

11. Εξετάζεται η δυνατότητα περιορισμού των αναιρετικών λόγων στην πολιτική δίκη.

12. Αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα και ειδικότερα η κατάργηση της υποχρέωσης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για αιτιολόγηση των διατάξεων για αρχειοθέτηση.


13. Δυνατότητα αρχειοθέτησης των ανώνυμων αναφορών.

14. Αποποινικοποίηση των πταισμάτων του Ποινικού Κώδικα και αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων Ειδικών Ποινικών Νόμων.

15. Κατάργηση της υποχρεωτικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης και συντόμευση διάρκειας προκαταρκτικής εξέτασης.

16. Σε υποθέσεις το αντικείμενο των οποίων απαιτεί ειδικές γνώσεις, ο ανακριτής μπορεί να ζητήσει να ορισθούν ειδικοί επιστήμονες.

17. Κατάργηση της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του κατηγορούμενου ενώπιον του Συμβουλίου, με παράλληλη κατάργηση της παρουσίας του Εισαγγελέα, όταν έχει υποβληθεί έγγραφη εισαγγελική πρόταση.

18. Επέκταση του θεσμού της προσωρινής κράτησης και στις περιπτώσεις εγκλημάτων κατ’ εξακολούθηση τελούμενων αλλά και σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου αριθμού παθόντων.

19. Δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων.

20. Σύσταση Αυτοτελών Ποινικών Τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια.

21. Το σύνολο των πλημμελημάτων να δικάζονται σε πρώτο βαθμό στο Μονομελές και κατ’ έφεση στο Τριμελές, πλην των εγκλημάτων ιδιάζουσας δωσιδικίας.

22. Τροποποιήσεις στα αιτήματα εξαίρεσης μέλους ή συνολικής σύνθεσης δικαστηρίου.

23. Σε περίπτωση αναβολής της ποινικής δίκης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ή το Ποινικό Εφετείο, η υπόθεση προσδιορίζεται σε δικάσιμο, κατά την οποία προεδρεύει ο ίδιος δικαστής, ενώ σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αρνείται για δεύτερη φορά τον αυτεπαγγέλτως διοριζόμενο συνήγορο, τότε η εκδίκαση θα γίνεται χωρίς συνήγορο.

24. Ενίσχυση του θεσμού της Ποινικής Συνδιαλλαγής, με την παρουσία δικηγόρων και αύξηση δικαστικής δαπάνης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

1. Αξιολόγηση ρυθμίσεων του πρόσφατου Ν. 3900/2011 και λήψη περαιτέρω αναγκαίων μέτρων.

2. Επιτάχυνση προσδιορισμού και εκδίκασης φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.

3. Ενίσχυση θεσμού της «Πιλοτικής Δίκης» στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ν. 3900/2011) για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

4. Ομαδοποίηση εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια και ορθολογική κατάταξη «όμοιων» υποθέσεων αλλά και ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των δικαστηρίων.

5. Θέσπιση «φίλτρου» (άδειας) στην άσκηση ενδίκων μέσων (κυρίως αναιρέσεως) στο ΣτΕ και  αυστηροποίηση προϋποθέσεων εκδίκασης εφέσεων στο Διοικητικό Εφετείο.

6. Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΣτΕ.

7. Περιορισμός άσκοπων προσφυγών και ενδίκων μέσων εκ μέρους του Δημοσίου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

8. Ποινικές δίκες «εξπρές» για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής
http://www.pheme.gr/article.aspx?id=1589

Δεν υπάρχουν σχόλια: