Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011
Κλειδώνει το μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους – σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου – η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έδωσε την πρώτη σαφή ένδειξη για το σχέδιό... της. Πρώτο πιάτο ο... ήλιος
Την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η Γερμανία εξετάζει γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο, που αφορά επίσης ενίσχυση με νέα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκύπτει από τις δηλώσεις της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ η οποία μετά τη χθεσινή συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους επιτρόπους της ΕΕ είπε ότι οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες στο πλαίσιο της προσπάθειας σωτηρίας της χώρας μας.
Στόχος της Μέρκελ είναι να ετοιμαστεί το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Οκτωβρίου. «Ο χρόνος τελειώνει» για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προειδοποίησε η καγκελάριος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε η Μέρκελ μιλώντας σε γεύμα του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Οι συνδαιτυμόνες της μάλιστα κατάλαβαν από τα συμφραζόμενα ότι η Γερμανία δεν αποκλείει την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους με κούρεμα της τάξης του 50%. Δυστυχώς, το ελληνικό χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, φέρεται να είπε η καγκελάριος της Γερμανίας απευθυνόμενη στους 27 Επιτρόπους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι πράγματι ισχύουν τα σενάρια ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κουρέματος γύρω στο 50% κι όχι στο 21%, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η Μέρκελ άσκησε επίσης κριτική ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει αποτελέσματα και ότι δεν έχει πάει καλά η υπόθεσή της, σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις άλλες δύο χώρες που μπήκαν στον μηχανισμό στήριξης. Ερωτηματικά προκάλεσαν αργότερα δηλώσεις που έκανε η Μέρκελ μετά το γεύμα με τους ευρωπαίους Επιτρόπους, υπονοώντας ότι εάν κάποια χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στην ευρωζώνη δεν είναι κατανοητό γιατί δεν πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες που διέπουν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ. Ενδεικτικές των διεργασιών που γίνονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι οι δηλώσεις του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος υποσχέθηκε λύση μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, τονίζοντας πάντως ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να πραγματοποιηθούν «τεστ κοπώσεως» στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα άντεχαν μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Επισήμως πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι η κίνηση αυτή είναι προληπτικό μέτρο και όχι ένδειξη ότι ετοιμάζεται ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το σχέδιο για επανακεφαλαιοποίηση, το οποίο επιβεβαίωσε νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, προκάλεσε αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές που έκλεισαν με κέρδη έως 4%. Μικρή άνοδο σημείωσε το ευρώ, που διαμορφώθηκε στα 1,33 δολάρια ενόψει και της σημερινής συνάντησης της ΕΚΤ - τελευταίας του Ζαν-Κλοντ Τρισέ ως προέδρου της - για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Ολα δείχνουν ότι οι εξελίξεις επισπεύδονται μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η γαλλοβελγική Dexia, την οποία θα στηρίξουν οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου για να μην καταρρεύσει. Το σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου